Belasting in emigratiejaar

Vragen over de mogelijkheden van emigratie naar de Verenigde Staten horen thuis in dit forum.
Plaats reactie
RianneDC
Amerika-newbie
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 jan 2018, 17:27
Aantal x V.S. bezocht: 5

Belasting in emigratiejaar

Bericht door RianneDC »

Hallo allemaal,

Mijn man en ik zijn afgelopen zomer naar de VS geemigreerd, omdat mijn man hier een mooie baan aangeboden kreeg. Mijn man heeft momenteel een H1B visum en ik heb zelf een H4 visum.
Dit betekent ook dat wij dit jaar voor het eerst belasting moeten gaan betalen in de VS. Maar wij hebben in het eerste half jaar van 2017 ook inkomen in Nederland gehad. Ik heb hier al enkele posts over op het forum gelezen, maar daar betrof het voornamelijk personen die niet aan de Substantial Presence Test voldeden.

Omdat wij wel voldoen aan de Substantial Presence Test hebben wij nu 2 opties die, als ik het goed begrijp, als volgt zijn:
- Tax betalen als dual-status alien: dan moeten we in ons geval voor het eerste half jaar van 2017 belastingaangifte doen in Nederland en voor het tweede half jaar van 2017 in de VS.
- Tax betalen als resident alien voor het hele jaar: dan doen we voor het hele jaar belastingaangifte in de VS en wordt het wereldinkomen (inkomen VS + NL) meegenomen. Eventuele verrekeningen tussen de VS en NL worden op landelijk niveau gedaan, omdat beide landen hierover een verdrag hebben opgesteld.

Klopt de situatie die ik schets zo, heeft iemand hier ervaring mee? En weet iemand wellicht ook een goed belastingkantoor in de VS die bij deze specifieke belastingaangifte kan helpen?

En als je besluit om het hele jaar in de VS getaxt te worden, moet je dan ook nog belastingaangifte doen in Nederland?

Alvast bedankt!
Dakloze
Amerikakenner
Berichten: 554
Lid geworden op: 19 feb 2016, 01:29
Aantal x V.S. bezocht: 99

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door Dakloze »

Check even bij de werkgever van je man. Toen ik verhuisde heeft mijn werkgever voor het eerste jaar een belastingadvocaat ingehuurd die bekeek wat het voordeligste was, en de aangifte heeft geregeld.

In mijn geval, verhuisd in Augustus van het belastingjaar, werd er aangifte gedaan bij de IRS als resident alien, en moest ik op papier aangifte doen bij de Nederlandse belastingdienst. Uiteindelijk kreeg ik een bak geld terug van beide.
--
I route, therefore you are.
Gebruikersavatar
Max Kool
Amerikakenner
Berichten: 444
Lid geworden op: 28 jan 2013, 20:02
Locatie: Los Angeles, California

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door Max Kool »

Gebruik iig NIET de electronisch aangifte, die houdt geen rekening met het feit dat je naar het buitenland verhuisd bent. Er is een apart formulier (M) hiervoor. Gewoon, papier (!) ja echt waar.

Wat je feitelijk doet, iig, wat wij hebben gedaan is belasting aangifte doen over het evenredig deel van het jaar. Verdiende je 80K per jaar en verhuisde je in de zevende maand, dan heb je 40k verdiend, maar over 6 maanden, en niet over het hele jaar. De schalen en dergelijke zijn dan anders (dat snap je neem ik aan :wink: ).

In de VS evenzo. Voor ons heeft onze accountant dat voor ons geregeld (netjes met een brief aan de IRS erbij waarin hij eea uitgelegd heeft).

Succes!
LA, LA, LA....
USInsider
Amerika-expert
Berichten: 7563
Lid geworden op: 22 dec 2004, 22:03

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door USInsider »

Zoek goede hulp in Nederland om daar aangifte te doen.
Zoek vervolgens goede hulp in de US. Wij hadden zelf prima ervaringen met HR Block PREMIUM. Dat is niet de H&R Block die je tijdens tax season hun tokos ziet openen, maar een deskundiger versie belasting adviseurs die het hele jaar door aan het werk zijn. Vraag om iemand met ervaring in belasting-aangiftes voor buitenlanders.

Het voordeligst is - in het merendeel van de gevallen - aangifte doen in de US als echtpaar (joint filing). Daarvoor gebruikt je man zijn Soc. Sec. # en jij moet een ITIN (Tax ID nummer) aanvragen bij de IRS. Maar wellicht heb je dat al.

Ik hoop dat je je realiseert dat je man - dankzij zijn werk - rechten opbouwt voor Soc Sec. en premium free Medicare A hier - maar dat jij geen eigen rechten opbouwt in de US omdat je niet werkt ? Ondertussen verlies jij (en je man ook) per jaar 2% van je AOW rechten ieder jaar.
Mocht je ooit gaan scheiden dan betekent dat een armetierige oude dag. (Being there, doing that.)

Is de werkgever van je man bereid een Groene Kaart procedure voor hem te starten ? Dat is de enige manier voor jou om ook te mogen werken en rechten op te bouwen. Die aanvrage kan overigens enkele jaren duren als het even tegen zit.
RianneDC
Amerika-newbie
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 jan 2018, 17:27
Aantal x V.S. bezocht: 5

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door RianneDC »

Bedankt voor jullie reacties en tips!

Inmiddels contact gehad met HR Block en iemand die ervaring heeft met dit soort cases gaat voor ons uitrekenen wat het meest gunstig is voor ons.
En we zullen dus, wat onze keuze ook wordt, sowieso het M-formulier moeten invullen voor de Belastingdienst in Nederland.

En USInsider, ik ben mij hier inderdaad zeer bewust van en wij hebben dit samen goed doorgesproken. Ons greencard proces is al gestart met hulp van de werkgever van mijn man. Dit was een vereiste voor ons om deze stap te zetten. Toch bedankt voor je woorden! Ik denk dat veel mensen zich dat inderdaad niet goed realiseren.
USInsider
Amerika-expert
Berichten: 7563
Lid geworden op: 22 dec 2004, 22:03

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door USInsider »

Waaronder wij dus !
Wij emigreerden naar de US in 1993/1994 op H-1B/H-4 en waren echt groen als gras. We hebben daar een hoge prijs voor betaald - en doen dat nog steeds. Zo moeten we nu ons huis verkopen vooral vanwege de hoge premies voor ziektenkosten alle maanden. (Ik heb "recht" op Medicare maar moet zelf betalen.)

Hebben jullie kinderen ? Wil je werken uiteindelijk ? Tip in dat geval: ga studeren, want op die manier kun je de gap op je resume voorkomen. Met een "gap" van een aantal jaar is het moeilijk/onmogelijk aan de slag te komen hier. (Been there, done that.)
Gen enkele werkgever snapt wat een H-4 is, want "zelfs illegalen werken hier !"
Gebruikersavatar
Disney-Golf
Amerikakenner
Berichten: 1073
Lid geworden op: 19 okt 2008, 00:31
Aantal x V.S. bezocht: 999
Locatie: 8 Mainstreet Disneyworld,FL 32830

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door Disney-Golf »

USInsider schreef:We hebben daar een hoge prijs voor betaald - en doen dat nog steeds. Zo moeten we nu ons huis verkopen vooral vanwege de hoge premies voor ziektenkosten alle maanden. (Ik heb "recht" op Medicare maar moet zelf betalen.)"
Dat moet je me eens uitleggen? (Als je wil natuurlijk? :wink: )
ADE01
Amerikakenner
Berichten: 938
Lid geworden op: 15 mei 2016, 13:03
Aantal x V.S. bezocht: 8
Locatie: Austin

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door ADE01 »

Obama care is een gedrocht. Wanneer je enorm weinig verdient of gezond bent gaat het nog wel. Maar heb je bepaalde medicijnen nodig of verdien je boven gemiddeld wordt het tricky. Bedragen van $700-1200 pp per maand voor een fatsoenlijke zorgverzekering zijn niet ongebruikelijk.
Fellow2012

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door Fellow2012 »

@ADE01;
USInsider had it over Medicare en jij hebt over Obamcare?

Ik vind het vreemd dat jij over Obamacare klaagt. Ik kan me herrieneren toen jij nog in Nederland woonde en een ander lid op dit forum ook dat deed dat jij toen reageerde letterlijk “zorg in Nederland is ook duur en je weet van tevoren dat ziektekostenverzekering in Amerika duur is”. Ik heb toen op jouw posting gereageerd met; als je denkt dat zorg in Nederland duur is, dan weet je niet wat werkelijk duur is. Blijkbaar ben je nu zelf erachter gekomen hoe waardeloos het systeem is.

Ik lees jou ook regelmatig Trump z’n beleid te verdedigen. In plaats van klagen over Obamacare waarvan de sleutels ervan volledig in de handen van Trump zijn, je zou ook een petitie kunnen starten om Trump te bewegen zijn verkiezingsbelofte waar te maken. Hij had immers beloofd om op dag 1 van zijn presidentschap Obamacare af te schaffen en met een nieuw systeem te komen dat goedkoper en beter is. Ik zie maar waar weinig Trump supporters hem hieraan herinneren. Want wat is belangrijker dit of dat een Walmart medwerker van $9 per naar $11 per uur gaat verdienen?

Overigens, omdat jij dit systeem alleen vanuit de hoogte van premie bekijkt is jouw beeld nog steeds eenzijdig en oppervlakkig. Ik hoop dat je nooit door het systeem hoeft te gaan van ziekenhuizen en specialisten, dan pas ga je zien dat een premie van $1000 per maand een lachertje kan zijn…. Als je tot de ontdekking komt dat een medicijn waarvan de werkzame stof een sterke Ibuprofen is en door een compounding pharmcy wordt gemixt…. En in Nederland slechts 2 tientjes kost en hier duizenden dollars en speciale autorisatie van verzekeraar voor nodig. You’re barely scratching the surface.

Op de vraag: who is going to pay for it?
Trump: The government is going to pay for it? :roll:

[youtube]TPJfKdp3bDs[/youtube]
Queste
Amerikakenner
Berichten: 922
Lid geworden op: 21 mei 2016, 12:06
Aantal x V.S. bezocht: 19
Locatie: San Jose
Contacteer:

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door Queste »

ADE01 schreef:Bedragen van $700-1200 pp per maand voor een fatsoenlijke zorgverzekering zijn niet ongebruikelijk.
Hier in Duitsland kost de Krankenkasse ook zo'n 800 euro per maand ($ 993.57) waar de werkgever dan wel weer bijna de helft bijdraagt. Privé verzekeren kan ik tussen de 650 en 950 euro afhankelijk van dekking en eigen bijdrage.
Ik ben dan wel weer goed verzekerd zonder zorgen over in/uit netwerk e.d.
The quality of the answers is always a direct result of the quality of the question
Dakloze
Amerikakenner
Berichten: 554
Lid geworden op: 19 feb 2016, 01:29
Aantal x V.S. bezocht: 99

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door Dakloze »

Queste schreef:
ADE01 schreef:Bedragen van $700-1200 pp per maand voor een fatsoenlijke zorgverzekering zijn niet ongebruikelijk.
Hier in Duitsland kost de Krankenkasse ook zo'n 800 euro per maand ($ 993.57) waar de werkgever dan wel weer bijna de helft bijdraagt. Privé verzekeren kan ik tussen de 650 en 950 euro afhankelijk van dekking en eigen bijdrage.
Juist. Mijn vader was hier (CA) in Oktober, en die vertelde dat hij sinds zijn pensioen alles bij elkaar ook zo'n 700 euro per maand kwijt is aan ziektekosten voor hemzelf en mijn moeder.

Toen ik hier als ZZP-er werkte, kostte mijn Kaiser verzekering ook $749 per maand voor mijzelf, de vrouw en onze dochter. Wel met een 5k deductible, maar in Nederland heb je ook steeds meer eigen bijdrage.

En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit van de zorg.
Queste schreef: Ik ben dan wel weer goed verzekerd zonder zorgen over in/uit netwerk e.d.
En dat is een goed punt. De vaste volgers hier weten dat ik een neef heb die de DV2018 had gewonnen. Ze zijn gisteren aangekomen en in de auto probeerde ik het systeem hier uit te leggen. Ze snappen het nog steeds niet.

En da's een beetje het probleem hier. Zelfs met een goede verzekering is het moeilijk om door de bomen het bos te zien.
--
I route, therefore you are.
USInsider
Amerika-expert
Berichten: 7563
Lid geworden op: 22 dec 2004, 22:03

Re: Belasting in emigratiejaar

Bericht door USInsider »

DisneyGolf, natuurlijk wil ik de situatie uitleggen, daar is dit forum juist voor !

Man een Silver Plan policy via de Marketplace/Exchange, volledig zelf-betaald (geen tax credits). Ons inkomen bestond uit 401-K extractions. En hoe hoger de med. kosten, hoe meer geld er uit dat 401-k moest komen !
Ik MediCare A plus B alsmede een D policy. Omdat ik meer dan 5 jaar in de US woon heb ik recht pp MediCare, maar moet de premies zelf betalen. De verz. niet nemen was niet een optie omdat 1. je niet echt zonder verz. kunt en 2. de boetes voor niet verzekeren als je eligible wordt aanzienlijk zijn.
Als ik een D-plan had genomen met in het 'formularium' de enige medicatie die ik echt nodig heb - tegen ernstige pijn, was alles alle maanden honderden $$$ duurder geweest. Niet gedaan.
Het merendeel van mijn problemen dokken we zelf voor: gebits-problemen, ogen idem, allergieen, incontinentie, etc. Dat tikte dus ook aan.
Dankzij het H-4 visum heb ik hier nooit gewerkt, daarom geen recht op So. Sec./premievrije Medicare A.

Het ging me niet om de hoogte van de premies die we moeten betalen. Het ging me om de onwetenheid waarmee wij vertrokken in '93/'94 - want in die tijd, waar moest je de informatie vinden ? Als je al wist welke informatie je moest vinden !

Wat ik ook niet wist: veel ziekenkostenverz. via werkgevers houden op voor je te betalen op het moment dat je 65 wordt en daarmee MediCare gerechtigd bent. (Er zijn ook werkgeversplannen die deze regel niet hebben.)

Ik ben behoorlijk van streek geweest over het kwijtraken van mijn huis & alweer een verhuizing ! maar langzaamaan begint het te wennen.

Dakloze, er zijn meerdere websites waar eea. goed wordt uitgelegd, oa. van de Kaiser foundation.

Belangrijke elementen van ACA: 1. verzekeringen mogen niet meer gegadigden weigeren gebaseerd op pre-existing conditions, 2. policies mogen door de verzekeraar niet meer opgezegd worden omdat iemand ziek wordt en derhalve geld gaat kosten.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer