Belastingvraagje.

Vragen over de mogelijkheden van emigratie naar de Verenigde Staten horen thuis in dit forum.
Plaats reactie
the_wooden_shoe
Amerika-ontdekker
Berichten: 12
Lid geworden op: 21 mar 2014, 13:23
Locatie: Netherlands

Belastingvraagje.

Bericht door the_wooden_shoe »

Eindelijk mijn green card binnen (o.b.v. huwelijk) en we willen nu z.s.m. vliegen naar de VS.
Goed nieuws!

Ik heb mijzelf nog niet uitgeschreven in NL. Mijn gedachte is om wel o.b.v. de GC binnen te komen, maar ingeschreven te blijven in NL totdat ik een baan in de VS vindt. Verzekering technisch heb ik beste reisverzekering genomen, welke 6 maanden aangesloten verzekerd is, ik moet dus over vijf en een half maanden even heen/ weer vliegen, maar dat is geen probleem. Zodra ik een baan in de VS vindt, dan schrijf ik mij uit in NL.

Nu is het toeval dat ik, nu vlak voor mijn vertrek, een ZZP opdracht aangeboden heb gekregen in NL, waar mijn opdrachtgever het niet erg vind als ik vanuit de VS ga werken. De praktijk zal worden dat ik mijn verblijf in NL verleng met een paar weken om mijzelf in te werken, zeg tot half april en dan vervolgens de opdracht in de VS afmaak (voor ca. 6 maanden).

Zolang ik ingeschreven ben in NL zal ik Nederlandse belasting moeten betalen. Dus de periode tot half april is duidelijk. Maar wat gebeurt er daarna? Zodra ik de VS binnenkom o.b.v. de GC, zal ik ‘foreign income’ belasting moeten betalen. En als ik dan ook nog ingeschreven ben in NL, dan zal ik ook NL belasting moeten betalen. Toch?

De vraag waar ik nu mee zit is hoe ik in deze situatie moet omgaan met de belasting? Uitschrijven zodra ik de VS binnen stap, of heeft iemand meer advies in deze?

Alvast bedankt!
smittenimmigrant
Amerikakenner
Berichten: 565
Lid geworden op: 02 feb 2012, 15:10
Aantal x V.S. bezocht: 4

Re: Belastingvraagje.

Bericht door smittenimmigrant »

Wat is jouw reden om ingeschreven te blijven in NL tot je een baan vindt in de VS? Heb je uitgezocht of het wettelijk mogelijk is om dat te doen, of ben je verplicht je uit te schrijven op het moment dat jij je domicilie in NL verliest? Heb je op dit moment een onderneming die bij de KVK staat ingeschreven waarmee je die ZZP-opdracht wilt aannemen? Zo nee, zou je dan overwegen om in de VS voor jezelf te beginnen?

Na je uittreding in NL ben je daar niet meer belastingplichtig. Een in Nederland geregistreerde onderneming die je bezit, is dat mogelijk nog wel. In plaats daarvan ga je als particulier per die datum in de VS belasting betalen (vermoedelijk tegen een beduidend lager tarief dan in NL). Hoe het met een onderneming zit, durf ik niet te zeggen, maar daar zijn belastingverdragen voor. Consulteer daarvoor een internationale belastingspecialist (een NLse met ervaring met werken met Amerikaanse expats, bijvoorbeeld).

Je gaat over 2016 wel zowel in NL als in de VS belastingaangifte moeten doen en zult vermoedelijk in elk land een deeltje van je belastingen afdragen. Je zult middels FBAR ook Nederlandse rekeningen aan de IRS moeten opgeven als daar (op enig moment) meer dan 10.000 dollar op staat (in aggregaat, geloof ik, maar check dat even ). Over je verdiende geld betaal je in de VS sociale premies, wat handig is voor je aanspraak op 'social security', later. Als je in de VS maar niet tot nauwelijks verdiend, en je kunt niet zelf voor je pensioen sparen, overweeg dan om je AOWpremie in NL jaarlijks af te kopen.
NL88
Amerika-ontdekker
Berichten: 25
Lid geworden op: 01 feb 2014, 13:21

Re: Belastingvraagje.

Bericht door NL88 »

Even wat achtergrondinformatie: ik ben ook met een Amerikaan getrouwd en heb mijn greencard door middel van ons huwelijk.

Ik weet er het fijne niet van, want ik had me al uit Nl uitgeschreven voordat ik naar de VS verhuisde (heb in België gewoond voor een paar maanden en werd automatisch uitgeschreven omdat mijn man zijn orders afliepen), maar ik vraag me af of het überhaupt wel mogelijk is om in twee landen ingeschreven te staan? Wat is de reden dat je dit wilt?

Ik zou contact opnemen met de Rijksoverheid, zij kunnen je vast meer informatie verstrekken. Maar ik denk dat je het jezelf alleen maar lastiger maakt.
Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 2501
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: Belastingvraagje.

Bericht door Dutchess »

NL88 schreef:ik vraag me af of het überhaupt wel mogelijk is om in twee landen ingeschreven te staan?
In Amerika bestaat er niet zoiets als "ingeschreven staan."
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.
clp90
Amerikafan
Berichten: 353
Lid geworden op: 06 mar 2013, 21:41
Locatie: Atlanta, GA

Re: Belastingvraagje.

Bericht door clp90 »

NL88 schreef:Even wat achtergrondinformatie: ik ben ook met een Amerikaan getrouwd en heb mijn greencard door middel van ons huwelijk.
ik vraag me af of het überhaupt wel mogelijk is om in twee landen ingeschreven te staan? Wat is de reden dat je dit wilt?
Ik sta ook nog steeds in Nederland ingeschreven bij mijn ouders hoewel ik sinds eind juli 2015 in de VS woon. Ik heb dit om verzekeringstechnische redenen gedaan (wilde niet onverzekerd zijn in de VS maar ook geen enorme maandbedragen hoeven op te hoesten terwijl ik nog geen baan had).
the_wooden_shoe
Amerika-ontdekker
Berichten: 12
Lid geworden op: 21 mar 2014, 13:23
Locatie: Netherlands

Re: Belastingvraagje.

Bericht door the_wooden_shoe »

smittenimmigrant schreef:Wat is jouw reden om ingeschreven te blijven in NL tot je een baan vindt in de VS? Heb je uitgezocht of het wettelijk mogelijk is om dat te doen, of ben je verplicht je uit te schrijven op het moment dat jij je domicilie in NL verliest? [knip].
De reden is dat ik dan verzekerd rondloop in de VS. Zodra ik een inkomen vind, kan ik mij uitschrijven en een VS verzekering nemen. Het lijkt mij gewoon praktisch..? Op dit moment ben ik ingeschreven bij m'n ouders..

Bedankt voor alle reacties iig.
Hockey
Amerika-expert
Berichten: 10174
Lid geworden op: 21 dec 2010, 15:59
Locatie: Nederland

Re: Belastingvraagje.

Bericht door Hockey »

En wat vind de verzekering ervan? Niet meer in Nederland woonachtig betekent niet meer verzekerd mogen zijn bij een Nederlandse verzekeraar in Nederland. Hoe ga je straks medische kosten uitleggen?
kastelke
Amerika-expert
Berichten: 18756
Lid geworden op: 02 feb 2005, 08:56
Locatie: Oakville, Ontario
Contacteer:

Re: Belastingvraagje.

Bericht door kastelke »

Technisch gezien kan je het eerste half jaar in het buitenland bezien als 'vakantie'. En als die vakantie je zo goed bevalt, besluit je om te blijven en schrijf je je uit uit Nederland.
Elke
*PR in Canada sinds 2010* - *Canadian Citizen sinds Februari 2016* - *DV-2017 winnaar met Case number EU11xxx*
Ons leven in Oakville, ON
Plaats reactie
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer