Monument Valley: te mooi om waar te zijn?

Voor algemene vragen over de zuidwestelijke staten: Californië, Nevada, Utah, Arizona, Colorado, New Mexico en Texas.
Gebruikersavatar
Floydian
Amerikafan
Berichten: 129
Lid geworden op: 09 jun 2013, 12:32
Aantal x V.S. bezocht: 20
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Monument Valley: te mooi om waar te zijn?

Bericht door Floydian » 08 mar 2020, 12:59

Iedereen kan een plaatje maken, niet iedereen kan een foto maken :wink:
Prijzen zijn enorm gekelderd, er is een Tsunami aan beelden ontstaan, dat heeft de hele markt beïnvloed. De kwaliteitsmarkt is ook kleiner geworden, uitgevers nemen al snel genoegen met mindere kwaliteit, wat niets tot bijna niets kost omdat er hele volksstammen zijn die hun plaatjes gratis weggeven.

Ja, die Tatahatso is ook van mij.
Als je de GPS hebt dan is het te doen (het is wel een eind van de hoofdweg), met een 4x4, high clearance kan ook nuttig zijn. Ik heb een vriend in Albuquerque met een verhoogde Jeep Rubicon, trailer met opbouw, met hem doe ik deze trips, want met een gewone rental car kom je niet op deze plekken. Die Jeep Wrangler is perfect!
Nee, wij hebben geen wapen bij ons :lol:

MAAR!!!!!!!
Tatahatso is off limits!!! Een vriend uit Utah wilde hier eind vorig jaar naar toe, hij had een permit gehaald uit Cameron (Tatahatso valt onder Navajo) en toen hij daar bijna was werd hij tegengehouden door twee Navajo's die niets met zijn permit te maken wilden hebben. Men was dreigend en dat liet men ook duidelijk blijken door wapens te laten zien. Deze mensen waren totaal niet vriendelijk en willen daar niemand meer hebben. Bij navraag bleek ook wel waarom, de Navajo's willen daar zelf in de toekomst tours gaan organiseren. Dus ik zou nog even verder kijken voordat je de trip gaat plannen.
Zie hier voor meer info:
https://www.americancanyoneers.org/marb ... n-closure/

De Navajo's (en Hopi) sluiten steeds meer gebieden, dus het wordt stukken lastiger om die bijzondere plekken te bezoeken. 10 jaar geleden kon ik overal nog eenvoudig naar toe, nu is al zoveel off limits dat de lol er wel een beetje af is om deze locaties te bezoeken. White Mesa Arch is dicht, Blue Canyon is dicht, Eggshell Arch en Royal Arch is ook enorm lastig geworden en zo zijn er nog veel meer plekken. Ik ben er jaren geleden al geweest, maar om nu nog weer terug te gaan is een bijna kansloze missie geworden.

Suc6 verder, en mocht je nog iets willen weten, mail gerust.

Groet,

Henk
http://www.flickr.com/photos/henk-meijer" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
Allard
Amerikafan
Berichten: 355
Lid geworden op: 08 jul 2012, 13:19
Aantal x V.S. bezocht: 6
Contacteer:

Re: Monument Valley: te mooi om waar te zijn?

Bericht door Allard » 08 mar 2020, 15:48

Dank je voor je uitgebreide info. Spijtig om te lezen maar wel zo realistisch om daar rekening mee te houden.

Zelf had ik ook al wat verontrustende berichten gelezen over de onzekere toegang tot tribal lands. Intern is er kennelijk ook onenigheid over het te volgen beleid. Zo kan het voorkomen dat er officieel een permit wordt afgegeven waar anderen weer geen boodschap aan blijken te hebben. Binnen Navajo Nation lijkt het plan tot commerciële uitbating van de noordelijke toegang tot de Little-/Grand Canyon confluence tot een soort splijtzwam te worden. De Salt Trail Canyon is ook al afgesloten. Officieel omdat de hikers er maar een rotzooitje van zouden maken. Maar het ligt wel erg dicht bij de toekomstige "tramway".

Ook de Hualapai sluiten steeds meer af. Behalve dan het helicopter circus in GC West. Vanwege een bijzondere belangstelling voor paleo-geologie had ik graag Hindu Canyon nog eens bezocht. Dat schijnt ook niet meer te kunnen.

Aan de andere kant moeten we ook niet te veel zeuren. Het zuidwesten is een wel erg groot gebied. Voor de komende reis heb ik nog zo'n 130 POI's kunnen selecteren zonder toegangsgedoe en, niet onbelangrijk, waar je kunt vertoeven zonder over de koppen van je mede toeristen te hoeven lopen.

Gebruikersavatar
Floydian
Amerikafan
Berichten: 129
Lid geworden op: 09 jun 2013, 12:32
Aantal x V.S. bezocht: 20
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Monument Valley: te mooi om waar te zijn?

Bericht door Floydian » 08 mar 2020, 16:39

Als je in Cameron op de kaart wijst waar je naar toe wilt, betaald, dan krijg je altijd een permit, ook al heeft die Navajo geen idee wat je nu eigenlijk bedoelt want onze namen die wij er aan hebben gegeven heten totaal iets anders in hun taal. Daarom is soms een permit een waardeloos stukje papier als je diep het achterland in wilt en ter plekke Navajo's tegenkomt die jou gewoon als een indringer zien.

Toen ik bij Tatahatso was ben ik op de weg terug nog een nacht bij de Confluence geweest. Dit is geen Navajo, maar het scheert er wel bij langs en men wil daar nog steeds iets gaan bouwen, zelfs een groot resort hotel hoorde ik...je moet er toch niet aan denken! Vorig jaar nog een grote online petitie geweest om dit tegen te gaan, maar of dit helpt?

Hindu had ik ooit op mijn lijst staan, maar is er nooit van gekomen. Dat dit nu ook al is afgesloten is veel zeggend :-(

Dat er nog veel overblijft is waar, maar de bijzondere plekken worden zo wel hard minder.

Suc6
http://www.flickr.com/photos/henk-meijer" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
Allard
Amerikafan
Berichten: 355
Lid geworden op: 08 jul 2012, 13:19
Aantal x V.S. bezocht: 6
Contacteer:

Re: Monument Valley: te mooi om waar te zijn?

Bericht door Allard » 08 mar 2020, 18:20

Floydian schreef:
08 mar 2020, 16:39
....ben ik op de weg terug nog een nacht bij de Confluence geweest. Dit is geen Navajo, maar het scheert er wel bij langs....
De noordoostelijke hoek is wel Navajo land dacht ik. En daar zit hem nu net de crux. Waar de grens nu precies ligt, daar maakte in het verleden niemand zich druk om. Het was altijd zo dat de natives toch de meest waardeloze stukken grond kregen toegewezen. (Tenzij er later delfstoffen gevonden werden) Dus de exacte grens was ook niet zo belangrijk. Arbitrair zou de grens dus in het midden van de rivier lopen. Hetgeen betekent dat ze op "eigen" oever zouden mogen doen wat ze willen. Een kabelbaan aanleggen bijvoorbeeld.

Actueel is dat raft gezelschappen niet meer op de zuidelijke (Hualapai) oever van de lower granite gorge mogen bivakkeren. Tenzij ze vooraf stevig dokken. Ooit, in 1992, hebben we eens in een cessna van Boulder NV naar separation canyon v.v. mogen vliegen. Die vluchten worden ook niet meer aangeboden. Nu ik gelezen heb dat een piloot die zich boven hualapai gebied gewaagd had juridisch vervolgd werd, weet ik waarom. Het blijft jammer. Maar mogelijk hebben wij (laat ik ons maar even witten noemen) ook niet heel erg ons best gedaan respect te tonen. En zijn de natives zich bewust van rechten geworden.

Gebruikersavatar
iLoveStedentrips
Amerika-ontdekker
Berichten: 56
Lid geworden op: 17 mei 2019, 10:52
Aantal x V.S. bezocht: 5
Contacteer:

Re: Monument Valley: te mooi om waar te zijn?

Bericht door iLoveStedentrips » 09 mar 2020, 07:48

Floydian schreef:
07 mar 2020, 09:15
De €€€ van de Tour zijn te verwaarlozen als ik het afzet tegen mijn verkopen van deze foto's...
Ok dat is top! Leuk om te lezen ja dat je als fotograaf deze foto's nog kan verkopen en verdienen! Dan zijn deze tours zeker de moeite waard!
1997: Zuidwesten USA
2015: Florida
2017: Zuidwesten USA
2019: Las Vegas e.o.
2020: Florida
Informatie en ervaringen op Rondreizen Noord-Amerika - Gratis informatiebladen downloaden - NP Kaart

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer