Zuid Afrika 2018

Discussies over alle reizen die NIET naar de Verenigde Staten van Amerika gaan.
Gebruikersavatar
michelly
Amerika-expert
Berichten: 4566
Lid geworden op: 18 jun 2005, 12:18
Aantal x V.S. bezocht: 13
Contacteer:

Zuid Afrika 2018

Bericht door michelly » 05 mei 2017, 11:42

De kogel is door de kerk. Het wordt volgend jaar Zuid Afrika. Sterker nog, we hebben al geboekt voor juli 2018 :lol:
We zijn met reisburo Gemsbok Reizen in zee gegaan en zij hadden een heel mooi voorstel voor ons opgesteld. De vliegtickets kunnen nog niet geboekt worden maar de meeste accommodaties en activiteiten wel. Ik zou graag tips van jullie ontvangen wat de mooiste routes om te rijden zijn, wat we onderweg nog allemaal kunnen zien en natuurlijk wat we ter plekke nog kunnen doen. Dit is de route:

1. Amsterdam - Johannesburg - Roadside Woudzicht Farm
2. Roadside - Drakensbergen Berghouse & Cottages
3. Drakensbergen
4. Drakensbergen - Inanda Dam Zulu homestay van Ma Mtshali
5. Inanda Dam Egugweni Guesthouse
6. Inanda Dam - Imfolozi/Hluhluwe Hilltop Camp rondavel
7. Imfolozi/ Hluhluwe
8. Imfolozi/Hluhluwe - Hluhluwe dorp Amazulu Guesthouse
9. Hluhluwe dorp - Kosi Bay Chinderera Eco Lodge
10. Kosi Bay - Swaziland Malandela's
11. Swaziland - Sabie Sabie Town House
12. Sabie
13. Sabie - Kruger Lower Sabie Restcamp
14. Kruger Tamboti Tented Camp
15. Kruger Sable Dam Hide
16. Kruger - Baleni Baleni Camp
17. Baleni
18. Baleni - Pafuri (Noord Kruger)tented chalet bij Pafuri Walking Trails Hier gaan we een paar dagen wandelsafari's doen onder begeleiding van een ranger :D
19. Pafuri
20. Pafuri - Makhado Madi a Thavha mountain lodge
21. Makhado ( een dag Venda-excursie)
22. Makhado - Mapungubwe NP Leokwe Rest Camp
23. Mapungubwe NP
24. Mapungubwe NP - Mashatu Game Reserve (Botswana) Mashatu Tented Camp
25. Mashatu Game Reserve
26. Mashatu Game Reserve - Alldays Mogalakwena River Lodge
27. Alldays
28. Alldays - Johannesburg - Amsterdam

Afbeelding

Wat vinden jullie ervan? Iemand nog reisverslagen over dit gebied?

Anneleen
Amerikakenner
Berichten: 1039
Lid geworden op: 04 okt 2014, 22:12
Contacteer:

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door Anneleen » 05 mei 2017, 15:47

Helaas, toen ik er was, heb ik geen reisverslag bij gehouden. Het is trouwens meer dan 20 jaar geleden en we hebben toen vooral Zimbabwe en Botswana bezocht, met als vertrek- en eindpunt Johannesburg. Dus daar zou je niet veel aan hebben. Ik heb wel heerlijke herinneringen aan die reis. Prachtige bestemming! Dat wordt zeker genieten!

biebyip
Amerikafan
Berichten: 239
Lid geworden op: 24 jul 2013, 09:33
Aantal x V.S. bezocht: 6
Locatie: tilburg

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door biebyip » 05 mei 2017, 20:55

Zuid Afrika is altijd gaaf. Wij gingen in 2012, en hielden een blog bij. Je route ziet er goed uit, jullie slaan bewust de regio Kaapstad over?

Tips? In Swaziland deden we een zipline tour. En wandelen vond ik de beste manier om Kruger te beleven, omdat je dan alles ruikt, wat ik zeg erg bijzonder vond.
Op basis van de kaart kan ik zo niet zien, maar ik neem aan dat je ook de Panorama route gaat rijden? Ik vond die uitzichten van dezelfde orde als die in het zuidwesten van de us.
Kom je in de buurt van St Lucia? Daar kun je met de boot op nijlpaardenvaartocht bezoeken.

Alvast veel plezier!

Gebruikersavatar
LeenG
Amerika-expert
Berichten: 3724
Lid geworden op: 18 sep 2008, 11:21
Aantal x V.S. bezocht: 2
Locatie: België

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door LeenG » 06 mei 2017, 15:43

Leuke route! Wij hebben maar een deel van júllie route gedaan, zoals je weet. Van Berghouse and cottages ga je geen spijt hebben!
Tip: in Swaziland is er onderweg niks om even te stoppen en koffie te drinken of een snack te eten. Wij hebben wel een andere route genomen maar ik veronderstel dat het overal zo is.

In Kruger zijn wij meegereden met een tour van het park zelf. Heel goeie en èrvaren gidsen en we zaten met zo'n 10-tal per jeep. Ideaal. Vanuit je eigen auto zie je ook al heel veel maar je mag niet overal in rijden. De grote 5 zitten vooral in het zuidelijke deel van het park! Maar het is sowieso een kwestie van geluk hebben.
Wij verbleven in lower Sabie, leuk kamp, niet te groot maar genoeg voorzieningen. Let op van de babboons, je mag echt niks buiten laten liggen of ze zijn er mee weg 8)

Hehe, dat wordt nog lang aftellen :wink:

Gebruikersavatar
michelly
Amerika-expert
Berichten: 4566
Lid geworden op: 18 jun 2005, 12:18
Aantal x V.S. bezocht: 13
Contacteer:

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door michelly » 06 mei 2017, 16:23

@Anneleen: Jammer dat je geen reisverslag hebt, die van jou zijn altijd zo lekker uitgebreid :thumbup: :lol: Goed om te horen dat jullie nog steeds mooie herinneringen hebben.

@biebyip: Dank voor je blog, ik ga hem snel lezen. We slaan inderdaad Kaapstad bewust over omdat we in de Zuid Afrikaanse winter gaan en die hoek dan toch minder weer heeft. Bovendien zijn we op zoek naar het "echte" Afrika en denken dat in het Noordoosten meer te vinden maar misschien heb ik het wel helemaal mis :wink: Dat wandelen in Kruger lijkt me ook fantastisch, ik heb er eigenlijk nog geeneens bij stil gestaan dat je dan inderdaad alles beter ruikt en je het zo beter op kunt nemen. We zijn in totaal 5 nachten in Kruger dus ik denk dat we genoeg tijd hebben.
De Panoramaroute willen we doen op de volle dag Sabie. Welk gedeelte zou jij adviseren voor een volle dag? Ik heb nog geen idee hoelang al die stops duren. Dat moeten we allemaal nog uitpuzzelen.
St. Lucia bezoeken we als we van Imfolozi/Hluhluwe naar Hluhluwe dorp rijden. Ik heb me een beetje ingelezen in St. Lucia en krijg er toch wel een erg toeristisch gevoel bij vandaar dat we er niet overnachten. Maar zo'n boottocht willen we zeker wel doen. Weet jij hier een goede aanbieder voor? En moet je dit vooraf reserveren? Lijkt me misschien wel het handigst want we hebben daar maar beperkt de tijd voor.

@Leen: Berghouse & Cottages! Ik heb naar je geluisterd en de Phezulu Cottage is voor ons gereserveerd. Na het zien van je foto's waren we om :thumbup:
Bedankt voor je tip betreffende Swaziland, handig om te weten.
In Kruger willen we in principe zelf rondrijden en in het noorden een wandelsafari. Later in de reis hebben we nog een aantal gamedrives per jeep.
We hebben bewust een SUV genomen zodat we wat hoger zitten en dus wat beter overzicht hebben.
Hoe kunnen we dat het beste aanpakken? Zijn er bepaalde routes die je dan kunt rijden of kijk je waar andere mensen gaan stoppen? Hebben jullie ook nog wat schuilhutten bezocht? Ik zie daar vaak zo'n mooie foto's van.
We zullen opletten voor de babboons in Lower Sabie! Ik heb inderdaad gelezen dat ze behoorlijk brutaal zijn.
Het wordt inderdaad nog lang aftellen. Gelukkig hebben we eerst nog 2 andere reizen in het verschiet :D

Ik had ook nog een vraagje betreffende klamboes. Op foto's bij sommige locaties zie ik van die opgeknoopte bamboes boven het bed hangen. Is het ook de bedoeling dat je die gebruikt of hangen die voor de sier? Is het anders nog verstandig om zelf een klamboe mee te nemen? We zitten in het winterseizoen dus in principe zullen er niet veel muggen zijn. Moet je dan nog altijd deet gebruiken?
En kopen jullie net als in Amerika een koelbox? Kun je daar ook overal ijs krijgen?

Gebruikersavatar
LeenG
Amerika-expert
Berichten: 3724
Lid geworden op: 18 sep 2008, 11:21
Aantal x V.S. bezocht: 2
Locatie: België

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door LeenG » 06 mei 2017, 22:26

Hallo,

Een paar antwoorden op je vragen:
Panorama route: de mooiste viewpoints zijn vanaf Graskop noordwaarts tot aan Blyde River Canyon. Alles staat netjes aangeduid. Even voor Burks luck potholes is er een restaurantje even van de hoofdweg af: potluck boskombuis, langs het water. Wij zijn er niet gestopt want we hadden al gegeten maar dat zou heel erg leuk zijn. Google maar eens voor foto's. In Graskop is er de bekende Harry's pancake house, lekkere pannenkoeken!
St- Lucia is inderdaad een toeristisch dorpje maar wij vonden het wel leuk na een paar dagen safari. Lekker ontspannen.
In Kruger hebben wij op rondgereden en zowat proberen inschatten dat we tegen etenstijd ergens in een kamp waren. Je mag er op de hoofdwegen maar 50 of 60/u rijden, op de zandwegen nog trager en je stopt vaak om te kijken dus je gemiddelde snelheid is vaak maar 30/u. In de namiddag doen de beesten niet veel en dan is er ook niet veel te zien.

Wij hadden onze eigen koelbox mee ( die we ooit nog in Amerika gekocht hebben!) Met koelelementen. Omdat wij overal self-catering huisjes hadden, konden we die elke nacht in de diepvries steken. Handig! Er wordt op veel plaatsen wel ijs verkocht maar Zuid-Afrika heeft een groot probleem met droogte en watervoorziening dus zuinig zijn met water is wel aan te raden. Op de snelweg in Kaapstad stonden borden dat er nog water was voor 105 dagen in de reservoirs! :shock: gelukkig heeft het er sindsdien geregend zag ik.

Gebruikersavatar
michelly
Amerika-expert
Berichten: 4566
Lid geworden op: 18 jun 2005, 12:18
Aantal x V.S. bezocht: 13
Contacteer:

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door michelly » 07 mei 2017, 10:10

biebyip schreef: Tips? In Swaziland deden we een zipline tour.
Ik ben je verslag aan het lezen en kwam dit tegen. Dat ziet er fantastisch uit. Maar durf ik dat? Is het eng? Heb je hier misschien foto's van? Hoe gaat dat met remmen?

Gebruikersavatar
michelly
Amerika-expert
Berichten: 4566
Lid geworden op: 18 jun 2005, 12:18
Aantal x V.S. bezocht: 13
Contacteer:

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door michelly » 07 mei 2017, 10:13

Dank weer voor de tips Leen! :thumbup:
Wat is jouw ervaring mbt mijn klamboe-vraag?

Anneleen
Amerikakenner
Berichten: 1039
Lid geworden op: 04 okt 2014, 22:12
Contacteer:

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door Anneleen » 07 mei 2017, 10:31

Mijn man deed net een ziplinetour in Costa Rica! Hij vond het erg leuk. Ik zal je een paar foto's doorsturen :-). Toen wij door Zuid-Afrika/Zimbabwe/Botswana reisden, gebruikten we geen klamboe. Dat was in juli. We sliepen in tenten. We hebben wel malariapillen geslikt, volgens het advies van het Tropisch Instituut in Antwerpen.

Gebruikersavatar
LeenG
Amerika-expert
Berichten: 3724
Lid geworden op: 18 sep 2008, 11:21
Aantal x V.S. bezocht: 2
Locatie: België

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door LeenG » 07 mei 2017, 10:34

ivm de klamboes: wij zijn in een heel andere periode gegaan (maart) en alleen de 3 dagen in Kruger zaten we in Malaria-gebied. Daar hing geen klamboe. We hebben ons 's morgens en 's avonds goed ingesmeerd met deet maar eigenlijk heb ik er nauwelijks muggen gezien. En geloof mij, normaal gezien weten muggen mij altijd héél goed te vinden :lol:
Ik weet niet of het noordelijke deel van Kruger malariagebied is. Je zal wel zien als je ter plaatse bent hoeveel muggen er zitten en of je de klamboe nodig hebt. Goed insmeren zou ik in elk geval wel doen. Malaria-pillen hebben wij niet genomen, omdat we daar maar 3 dagen waren, en die pillen zijn heel erg zwaar. Mocht je nu toch ziek worden, ZA heeft wel een goede gezondheidszorg. Ook na thuiskomst moet je bij koorts wel je arts raadplegen en vermelden dat je er geweest bent. Maar laat dat je niet afschrikken, goed insmeren en het risico is al heel miniem.

Gebruikersavatar
michelly
Amerika-expert
Berichten: 4566
Lid geworden op: 18 jun 2005, 12:18
Aantal x V.S. bezocht: 13
Contacteer:

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door michelly » 07 mei 2017, 10:50

We zijn een poosje geleden bij de GGD geweest om vaccinaties te halen voor onze komende reis naar Marokko. We kregen toen het advies om volgend jaar terug te komen met betrekking tot Malaria-advies. Blijkbaar was er een recente uitbraak van malaria in de provincie Limpopo maar voor echt gericht advies was het daar nu nog te vroeg voor.

biebyip
Amerikafan
Berichten: 239
Lid geworden op: 24 jul 2013, 09:33
Aantal x V.S. bezocht: 6
Locatie: tilburg

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door biebyip » 07 mei 2017, 11:20

Ziplinen lijkt eng, maar is het niet. Natuurlijk, het is even wennen om van je platform af te stappen maar je zit met veel kabels vast. Remmen doe je met je gehandschoende hand, maar eerlijk gezegd was mijn angst meer om te blijven 'hangen' halverwege. Maar ook dat konden ze oplossen. Foto's heb ik wel, maar niet op mijn mobiel. Als je wil kan in die morgen plaatsen.

Overigens is de bouwer van deze zipline iemand die uit Swaziland afkomstig is, en er over de hele wereld gebouwd heeft - inclusief costa rica- alvorens hij er eentje in zijn thuisland maakte.

Koelbox hebben wij daar gekocht. Rondom de grote steden en de 'luxe' van Kruger vind je uitgebreide en luxe supermarkten. Die staan in contrast met de supermarkt bij bijvoorbeeld HluHluwe of Swaziland, waar er vooral rijst en bloem werd verkocht. Zaak om dus vrij snel je 'luxe' producten te kopen.

Wij gingen in juli, ook het lokale winterseizoen. Hebben geen klamboe of malariapillen gebruikt vanwege de winter en vanwege waar we heen gingen - op dat moment was het volgens de reisartsen niet nodig. Hebben toen wel allerlei inentingen gehaald zoals dktp, bmr en hepatitis, maar die heb je waarschijnlijk al. We had ik deet bij, maar ik ben ook niet geprikt.

St lucia is overigens zeker een toeristenstad. Maar dat vond ik niet zo storend. Het voordeel voor ons; ik rijd niet in het donker in zuid Afrika. Te onveilig. En door in St lucia te overnachten konden we toch een zonsondergang boottocht maken, in de stad eten en daarna naar het guesthouse. Ik herinner me nu dat ze je in die stad eigenlijk aanraadden om savonds zo weinig mogelijk buiten de verlichte hoofdstraat te komen vanwege die nijlpaarden.

Rijden door Kruger mag overal. En je ziet het vanzelf, als er auto's stilstaan is er meestal wild. Het voordeel van met een gids op pad gaan is echter dat zij onderling in contact staan. Om een impala, olifant of giraf te vinden misschien niet Zo nodig, wel voor leeuwen en neushoorns. Onze route ging ook eerst door HluHluwe en daarna Kruger en dat beviel me goed omdat het eerste park kleinschaliger en overzichtelijker is.

Als laatste: We zijn Wel beroofd. Door apen, die onze picknick jatten bij Bourkes luck potholes. Het lekker op een kleedje buiten eten zoals we dat in het zuidwesten en Alaska deden, hebben we dan ook niet meer gedaan;)

Gebruikersavatar
LeenG
Amerika-expert
Berichten: 3724
Lid geworden op: 18 sep 2008, 11:21
Aantal x V.S. bezocht: 2
Locatie: België

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door LeenG » 07 mei 2017, 11:47

haha, die babboons. Veel mensen vinden ze irritant, ik vind ze eigenlijk grappig met hun streken. Ze zijn echt intelligent en brutaal (kunnen ook wel gevaarlijk zijn, je wil niet gebeten worden door die tanden!) Ik noem ze dan ook "babboontjes kapoentjes" :lol:

Gebruikersavatar
michelly
Amerika-expert
Berichten: 4566
Lid geworden op: 18 jun 2005, 12:18
Aantal x V.S. bezocht: 13
Contacteer:

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door michelly » 07 mei 2017, 12:19

Ik heb hier wel zitten lachen toen ik zojuist je verslag las over de bavianen.
Ik zie het al helemaal voor me. :lol:
Graag zou ik je foto's zien van het ziplinen. Dan heb ik nog een jaar om erover na te denken :wink:
Wat hebben jullie overigens voor weer gehad? Ik las dat jullie wel af en toe gezwommen hebben (of las ik dat nou weer in een ander verslag :roll: )
We hebben regelmatig overnachtingen met zwembad en zou het wel fijn vinden om af en toe een plons te nemen.

biebyip
Amerikafan
Berichten: 239
Lid geworden op: 24 jul 2013, 09:33
Aantal x V.S. bezocht: 6
Locatie: tilburg

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door biebyip » 08 mei 2017, 11:17

Wees gerust, ook wij hebben moeten lachen om de apen. Vooral toen we eenmaal veilig weer in de auto zaten;-) En al helemaal toen we ons realiseerden dat onze vorige ervaring met apen ook niet zo positief was; zoonlief is op 2 jarige leeftijd door een aap in de Apenheul gebeten.

Wij hebben inderdaad wel gezwommen, al vonden de locals dat we gek waren. Zowel in Durban, Hazyview als in Phalaborwa was het heerlijk om het stof van de auto en de omgeving van je af te zwemmen. Dat zij het met 23 graden daar te koud voor vonden - ach, ze zijn warmer gewend.

En dan de foto's. Het was even zoeken, maar in de blog heb ik nu een paar foto's kunnen plaatsen. Ze hier plaatsen lukt even niet, maar op deze link zie je hoe het eruit zag. Let vooral op het stralend gezicht van onze dochter - een van nature behoorlijk angstig aangelegde meid, maar dit vond ze toch echt wel helemaal geweldig.

Gebruikersavatar
michelly
Amerika-expert
Berichten: 4566
Lid geworden op: 18 jun 2005, 12:18
Aantal x V.S. bezocht: 13
Contacteer:

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door michelly » 08 mei 2017, 15:31

Hartelijk dank voor de foto's :thumbup:
Het ziet er geweldig uit. Voorlopig ga ik het op de planning zetten :D

Sienna
Amerika-ontdekker
Berichten: 65
Lid geworden op: 27 nov 2010, 19:08
Aantal x V.S. bezocht: 5

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door Sienna » 09 mei 2017, 20:02

Hallo Elly,

Wij denken er ook over na om in 2018 in de zomervakantie (onze zomer) nr Zuid-Afrika te gaan. Alleen nog wat twijfel omdat het daar inderdaad winter is en je voor donker op je bestemming moet zijn voor de veiligheid.

Heb je er al een idee van wat een goede prijs zou zijn vr een vliegtuigticket naar Johannesburg?
En valt de kostprijs van de hotels mee?
2019 Zuid-Afrika
2019 Florida
2018 Hong Kong
2017 Rondje Denver
2015 Oost USA
2012 Z.W. USA
2010,2013 NYC

Gebruikersavatar
LeenG
Amerika-expert
Berichten: 3724
Lid geworden op: 18 sep 2008, 11:21
Aantal x V.S. bezocht: 2
Locatie: België

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door LeenG » 09 mei 2017, 22:03

Hoi Sienna,
Hopelijk vinden jullie het niet erg dat ik antwoord ipv Elly. :)

Wij zijn 2X naar Zuid-Afrika geweest: eerste keer iets van 700€pp betaald, 2de keer 600€pp. Beide keren met KLM rechtstreeks vanaf AMS. Er waren wel goedkopere vluchten te vinden, vnl Turkish Airlines, Ethiopean Airlines maar dat was altijd met een overstap en dus een veel langere reistijd. Die prijzen waren rond de 500€pp. Wij waren wel bereid om iets meer te betalen voor een rechtstreekse vlucht, 11u is ook al lang genoeg!

Hotels, B&B, lodges zijn heel betaalbaar voor veel kwaliteit! In de steden logeerden wij via Airbnb in cottages voor +/-35€. Andere hotels en lodges betaalden we tussen de 40-65€ voor 2personen. Duurste overnachting was in het kruger NP voor 90€!
:thumbup:

Gebruikersavatar
michelly
Amerika-expert
Berichten: 4566
Lid geworden op: 18 jun 2005, 12:18
Aantal x V.S. bezocht: 13
Contacteer:

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door michelly » 10 mei 2017, 10:31

Hallo Sienna, leuk dat jullie ook plannen hebben voor Zuid Afrika in 2018 :thumbup:
Wij hebben voor juli/aug gekozen omdat we dan makkelijker lang vakantie kunnen krijgen. In eerste instantie hadden we gekeken om in februari te gaan. Dan zouden we sowieso korter gaan maar dan heb je veel meer kans op regen. De winter (jul/aug) is voor het Noordoosten een prima tijd heb ik me laten vertellen omdat je dan gegarandeerd zon hebt. De temperatuur is overdag prima maar het koelt wel snel af. Allemaal van horen zeggen hoor :wink:
Als we ervoor gekozen hadden om ook Kaapstad en omgeving aan te doen dan hadden we waarschijnlijk voor een andere periode gekozen.

Wat betreft de kosten: de vliegreis is momenteel begroot op 620 euro. Volgens het reisbureau een realistische prijs. We vliegen niet rechtstreeks zoals Leen. Wij zijn echter wel een stuk duurder uit met de overnachtingen. We hebben hier bewust voor gekozen, het kon allemaal een stuk goedkoper maar wij hebben nu ook vaak het eten en gidsen erbij. We hebben geregeld een excursie waar de gids gewoon de hele dag met ons op pad gaat. Ook in de parken hebben we duurdere overnachtingen incl. game drives. Normaal zijn wij gewend om vrij low-budget te reizen (met de tent!) maar nu hebben we ervoor gekozen om overnachtingen te kiezen op basis van sfeer, authenticiteit en locatie en daar zitten best wel dure tussen.
Een eventuele volgende keer gaan we wel weer terug naar een bescheiden budget :lol:

Sienna
Amerika-ontdekker
Berichten: 65
Lid geworden op: 27 nov 2010, 19:08
Aantal x V.S. bezocht: 5

Re: Zuid Afrika 2018

Bericht door Sienna » 10 mei 2017, 20:27

Bedankt voor de info Leen en Elly :thumbup: !
Heb nu al enig idee voor als de verkoop van de tickets begint en er een interessante prijs voorbij komt.
Ik denk dat wij voor deze eerste keer de hotels/resorts ook via een bureau gaan boeken. Ik heb er wat meer schrik voor dan voor Amerika spijtig genoeg.
2019 Zuid-Afrika
2019 Florida
2018 Hong Kong
2017 Rondje Denver
2015 Oost USA
2012 Z.W. USA
2010,2013 NYC

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer