Aanhouden Beleggingsrekening in Nederland vanuit de Verenigde Staten

Algemene discussie over alles wat met de Verenigde Staten te maken heeft.
Plaats reactie
Lorenzo
Amerika-newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 jul 2017, 06:40

Aanhouden Beleggingsrekening in Nederland vanuit de Verenigde Staten

Bericht door Lorenzo » 15 jul 2017, 13:26

Ik heb de volgende vraag met betrekking tot het aanhouden aanhouden van een beleggingsrekening bij een Nederlandse bank terwijl men in de Verenigde Staten verblijft. Wie kan mij hier van advies dienen ?

Wat is het geval: Ik verblijf in de Verenigde Staten (US) op basis van een A-2 visum. Een A-2 visum is een visum dat aan medewerkers van een Ambassade (in dit geval de Nederlandse) tijdelijk toegang verleent tot de US om officieele werkzaamheden voor de Nederlandse Regering te verrichten. Het A-2 visum biedt tijdelijk toegang to the US in die zin dat bij het verstrijken van de geldigheidsduur van het A-2 visum de medewerker de US binnen 30 dagen dient te verlaten; hij/zij kan bij het verlopen van het A-2 visum geen recht doen spreken op het verlengen van het verblijf in de US tenzij het A-2 visa verlengd wordt door het US Ministerie van Buitenlandse zaken ("State Department") indien de Ambassade aantoont dat de medewerker zijn aanwezigheid ter plekke verder gewenst is in verband met officieele werkzaamheden op de Nederlandse Ambassade.

Ik bezit slechts de Nederlandse nationaliteit en geen dubbele, niet die van de US nog van enig ander land. Ik ben met een Nederlands staatsburger gehuwd en niet een Amerikaans staatsburger; Ik bezit ook niet de Groene Kaart. Ik ben dus een Non-Resident Alien zoals de Amerikanen dat noemen, en omdat de dagen die ik in de US verblijf zijn vrijgesteld van de "Substantial Presence Test" ben ik ondanks het feit dat ik een lange periode (meer dan 183 dagen) in de US verblijf een exempt "individual" en dus geen US-Person, maar wel een Non-Resident Alien.

Nu is er in de US de FATCA wet- en regelgeving, dat wil zeggen de "Foreign Assets Tax Compliance Act" en ook is er nog het FATCA Verdrag tussen Nederland en de US. Aan FATCA zijn onderhavig de US-Persons, en dus zij die (a) de US nationaliteit bezitten, de US Staatsburgers dus, en (b) alle immigranten die niet de US nationaliteit bezitten maar die wel een permanente verblijfsvergunning tot verblijf in de US hebben, te weten de zg. Green Card houders. FATCA is er op gericht om belasting ontduiking van US Persons tegen te gaan. De Nederlandse banken wordt verzocht rekeninghouders met een US-adres te identificeren en via de Nederlandse Belastingdienst an de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service ("IRS") te rapporteren. Dezelfde dienst wordt door de Amerikanen geleverd aan de Nederlandse Belastingdienst en zo worden Nederlanders die al dan niet heimelijk een bank rekening in de US doorgegeven aan de Nederlandse Belastingdienst.

"So Far So Good", nuttig voor het opsporen van belasting ontduikers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan ! Nederlandse banken moeten rekeninghouders waarvan zij vermoeden dat het US-persons zijn een zogenaamd W-9 formulier laten invullen. In zo een W-9 formulier van de IRS verklaart de rekeninghouder ook inderdaad US-Persons zijn. Nederlandse banken doen onderzoek op basis van een scala van US Indicia (adres, telefoon nummers, etc. etc.). Maar let wel op .... het hebben bijvoorbeeld een US adress houdt niet per se in dat de rekeninghouder, die zoals ik tijdelijk in de US aanwezig is/woont ook inderdaad een US-Person is ..... met een A-2 visum in de hand ben ik dat dus niet een US-Person en daarom moet ik een W-8BEN formulier invullen ter verklaring dat ik een Foreign-Person (=Non-US-Person) ben en dat formulier naar mijn Nederlandse bank opsturen (inclusief een uitleg waarom ik geen US-person ben). De Nederlandse bank houdt mijn W-8BEN formulier "on-file" en daarmee is de kous af. Als Non-US-Person/Foreign-Person val ik mijn Nederlandse bankrekeningen (spaar rekeningen, beleggingsrekeningen, etc.) niet onder de rapportage plicht in decontext van de US FATCA wet, nog onder die voortvloeiende uit het FATCA Verdrag US - Nederland.

Betekent het niet hebben van een FATCA rapportage plicht nu ook dat iemand met een A-1 of A-2 visum in de US niet belastingplichtig is ? Het algemene antwoord daarop is ja, maar met een heel grote Grote Uitzondering ! De uitzondering betreft het geval waarin de houder van het A-1 of A-2 visum in Nederland door aan en verkopen van aandelen winst maakt op zijn Nederlandse beleggingen. Het doet er niet toe of hij met een A1 visum (Diplomaat) of met een A-2 visum (Nederlands functionaris en personeel op de Nederlandse Ambassade) tijdelijk in de US mag verblijven. In zulks een geval stelt de IRS dat ook A-1 en A-2 visum houders "Capital Gains" aan de IRS moeten declareren ook op Nederlandse beleggingsrekeningen (en dus rekeningen aangehouden bij Nederlandse banken). Die "Capital Gains" zijn in de US belast en aangifte moet worden gedaan door de Nederlandse onderdanen A-1 en A-2 visum houders middels het IRS formulier 1040-NR !

Nederlandse banken hebben in het recente verleden US-Persons vanwege FATCA geweerd, waaronder vele Nederlanders met een dubbele nationaliteit, de Nederlandse zowel als Amerikaanse (met badruk op de Amerikaanse). Vele Nederlanders met zo een dubbele nationaliteit moeten nu hun belasting formulieren zowel voor Nederland als ook voor de US indienen .... een veelal kostbare en ook tijdrovende aangelegenheid.

Maar nu : Nederlandse banken weren nu ook A-1 en A-2 houders zoals hiervoor omschreven van het hebben van beleggingsrekeningen in Nederland (alhoewel zij weleens uitzonderingen te maken ... een bekend voorbeeld is dat voor George Soros, die van diensten van Nederlandse banken gebruik maakt) ! Als reden geven deze Nederlandse banken de complexiteit van de Securities Exchange Commission ("SEC") regels op. Wat is het geval ... Vele (zo niet alle) Nederlandse banken zijn niet geregistreerd in de US als zijnde gerechtigd om klanten die in de US "verblijven" van hun beleggingsdiensten te voorzien. Bevindt een Nederlandse A-1 of A-2 visum houder zich dus in de US dan zou, zo zegt zijn Nederlandse bank, deze visumhouder zijn beleggingen in Nederland moeten verkopen en zijn beleggingsrekening in Nederland moeten sluiten. Bij verkoop treden dan naar alle waarschijnlijkheid "capital gains" op die weer door de IRS belast zouden worden, De Nederlandse diplomaat (A-1 visum) en het andere Nederlandse "voet-volk" op de tijdelijk op de Nederlandse Ambassade en Consulaten (A-2 visum) in de US werkzaam zou door een gedwongen verkoop, in werking gezet door een Nederlandse bank, (a) belasting moeten gaan betalen in de US, (b) bij verkoop dividend inkomsten en groei van zijn aandelen portfolio in lucht zien opgaan, en (c) kosten voor verkoop van aandelen voor eigen rekening moeten nemen (slikken) ! Het vreemde in dit gebeuren is wel dat bij verkoop van de aandelen de Nederlandse bank onrechtmatige diensten zou verlenen aan de A-1 en A-2 houders in de US en zelf dus het zal risico lopen hiervoor door de SEC stevig op de vingers te worden getikt ($$ miljoenen boetes voor de Nederlandse banken ?). Nederlandse banken weerhouden zich van het geven van details aan A-1 en A-2 visum houders en verplichten dit soort visum houders, die geen US-Persons zijn en dus belasting technisch niets "verkeerd" doen, onder dwang hun beleggingsrekening bij hen op te zeggen !

Wordt vervolgd op 20 Juli, 2017 met een kort geding bij de Rechtbank te Den Bosch waarbij gedaagde F. Van Lanschot Bankiers B.V. zal zijn !

Gebruikersavatar
Martin & Marianne
Amerika-expert
Berichten: 36910
Lid geworden op: 15 okt 2005, 15:30
Contacteer:

Re: Aanhouden Beleggingsrekening in Nederland vanuit de Verenigde Staten

Bericht door Martin & Marianne » 16 jul 2017, 23:07

Allereerst Lorenzo welkom op dit forum. Ten aanzien van je vraag - hij zit ongetwijfeld ergens in je verhaal verstopt - denk ik echter dat hij te specialistisch is voor dit forum en dat je die beter door een financieel-juridisch expert kan laten uitzoeken. Harry Mulisch zou zeggen: “Sommige vragen zijn zo goed dat het jammer zou zijn ze met een antwoord te verknoeien.”

Martin

Gebruikersavatar
recidivist
Amerikafan
Berichten: 289
Lid geworden op: 11 aug 2009, 18:34

Re: Aanhouden Beleggingsrekening in Nederland vanuit de Verenigde Staten

Bericht door recidivist » 17 jul 2017, 10:23

Wordt vervolgd op 20 Juli, 2017 met een kort geding bij de Rechtbank te Den Bosch waarbij gedaagde F. Van Lanschot Bankiers B.V. zal zijn !
Ik haal het niet letterlijk uit je tekst, maar klopt mijn aanname dat je Van Lanschot daagt nu ze besloten heeft om de beleggingsdienstverlening aan je te beëindigen? Zo ja, dan is het een interessante casus. In basis geldt in het Nederlandse recht dat er contractsvrijheid is: partijen mogen zelf besluiten of zij een overeenkomst sluiten of niet. Nu het echter om een al lopende overeenkomst (namelijk beleggingsdienstverlening) gaat, zal de bank moeten aantonen dat de beëindiging het gevolg is van een dusdanige complexiteit dat de bank in jou geval niet langer aan haar verplichtingen kan voldoen. En dan nog, zal zij de beëindiging van de dienstverlening op zorgvuldige wijze moeten laten plaatsvinden.

FATCA maakt het er allemaal niet makkelijker op. Ik ben benieuwd, hou ons op de hoogte.
Bezochte staten: AL, AK, AR, AZ, CA, CO, CT, DE, FL, GA, IA, IL, IN, KY, LA, MA, MS, MO, MT, NV, NH, NJ, NM, NC, OR, PA, RI, SC, SD, TN, TX, UT, VA, VT, WV, WY.

Lorenzo
Amerika-newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 jul 2017, 06:40

Re: Aanhouden Beleggingsrekening in Nederland vanuit de Verenigde Staten

Bericht door Lorenzo » 12 aug 2017, 13:36

Beste Recidivist, het kort geding heeft inmiddels plaats gevonden en de uitslag is voor mij niet goed geweest. Het grapje heeft me ongeveer Euro 60 duizend aan kosten van advocaat en internationale (zeer vermaarde !) belasting adviseurs gekost. De voorzieningen rechter te Den Bosch heeft zich laten inpalmen door een huil-verhaal van Van Lanschot betreffende de enorme risicos die deze bank zou hebben door mij te "bedienen" middels mijn beleggingsrekening (excecution only, zelfbeleggen dus) ... ja, daar ik US ingezetene zou zijn volgens Van Lanschot EN de rechter. FATCA werd door de rechter als niet relevant gezien. De risicos komen voort uit SEC (Securities and Exchange Commission) wet- en regelgeving. Waar geheel niet op ingegaan werd was dat de SEC het steeds (en uitsluitend heeft of US-Persons, en ik ben zoals reeds omschreven door mij geen US persoon. Ik ben een Non US Person). Van Lanschot kwam ter zitting met een hele stapel rapporten betreffende miljarden claims van de SEC aan Luxemburgse en Zwitserse banken .... nou die zaten allemaal fout omdat ze met US Persons in zee waren gegaan en dus was iedere verwijzing naar mijn persoon dus IRRELEVANT .... ware het niet dat de voorzieningenrechter daar geen kloot van heeft begrepen ! Kortom ... wat een "travesty" die zitting daar op het tribunaal daar in Den Bosch, gelegen recht tegenover het hoofdkantoor van Van Lanschot ! Wordt waarschijnlijk vervolgd !

Lorenzo
Amerika-newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 jul 2017, 06:40

Re: Aanhouden Beleggingsrekening in Nederland vanuit de Verenigde Staten

Bericht door Lorenzo » 12 aug 2017, 13:40

Recidivist ..... nog even dit ..... FATCA is in het geheel niet complex .... het is heel simpel en volgens FATCA mag ik als Non US Person overal ter wereld rekkeningen aanhouden, zonder problemen !

Diplo-maatje
Amerika-newbie
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 nov 2019, 23:59

Re: Aanhouden Beleggingsrekening in Nederland vanuit de Verenigde Staten

Bericht door Diplo-maatje » 14 nov 2019, 00:06

Beste Lorenzo,
ik wordt inmiddels met A-1 visum door ING lastig gevallen naar ruim jaar dienstverlening.
Zou graag jouw info willen gebruiken om mij in deze fase al te kunnen 'verweren'. Kan ik contact met je opnemen buiten het forum?

mtl
Amerika-expert
Berichten: 5982
Lid geworden op: 08 nov 2009, 10:22

Re: Aanhouden Beleggingsrekening in Nederland vanuit de Verenigde Staten

Bericht door mtl » 14 nov 2019, 00:58

Lorenzo is sinds augustus 2017 niet meer ingelogd. Ik denk niet dat hij nog aktief is op dit forum.

stegeman
Amerikakenner
Berichten: 870
Lid geworden op: 05 apr 2018, 11:59
Aantal x V.S. bezocht: 2

Re: Aanhouden Beleggingsrekening in Nederland vanuit de Verenigde Staten

Bericht door stegeman » 14 nov 2019, 01:16

Misschien mailen via dit forum een optie

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer