Pagina 1 van 2

Waarom smaakverschil, Amerikaanse t.o.v. Belgische melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 20:41
door christa&john
Kan iemand me uitleggen waarom de melk in Amerika zoveel beter is (naar mijn smaak) dan hier bij ons in Europa ? Na 2 reizen in de USA en 1 in Canada heb ik gemerkt dat de melk daar helemaal anders smaakt.
Veel lekkerder ! Hier in Belgie al wat verschillende merken geprobeerd maar geen enkele smaakt hetzelfde :x

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 20:43
door Ziva
Ik vind juist de Nederlandse melk lekkerder smaken haha. Maar ja smaken verschillen inderdaad zo zie je ;)

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 20:47
door RiverCola
Ik drink geen melk (vind het vreselijk!) maar doe even een gooi: Suiker? :wink:

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 20:55
door Dento
Suiker zit alleen in melk die de Milka-koeien geven, samen met cacaopoeder... :mrgreen:

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 20:59
door Dento
Maar even serieus: misschien heeft het te maken met de verschillen in voeding die de koeien krijgen? (Wat misschien weer invloed heeft op de hoeveelheid lactose in de melk, hetgeen weer de smaak kan beïnvloeden?)

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 20:59
door Petra/VS
Net op onze gallon skim milk (magere melk) gekeken: Contains: Milk ;).

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 21:14
door PatrickB
Als expert (werk bij FrieslandCampina) kan ik zeggen dat halfvolle melk en semi skimmed hetzelfde is. Het enige verschil kan zijn dat de pasteurisatiegraad in de USA wat langer is waardoor o.a. eiwitbeschadiging optreedt en dat is in het algemeen minder lekker (maar smaken verschillen). Je gaat dan steeds meer opschuiven richting langhoudbare smaak. Het zoete van melk is het gevolg van lactose. Daar zullen geen verschillen in zitten.
Ik heb ook wel eens gezien dat er additieven zoals bijvoorbeeld vitamines toegevoegd worden in de USA.
Dat mag in Nederland niet.

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 22:10
door Marenko
Ik vind de melk in Amerika ook lekkerder. Volgens mij is de melk daar ook juist minder zoet.
Ik eet op vakantie 's ochtends wel eens een bakje cornflakes, en probeerde dat thuis daarna ook weer, maar ik vond het toen helemaal niet lekker.
Maar goed, het kan natuurlijk ook allemaal verbeelding zijn, en is gewoon het feit dat ik de melk in een wonderschone omgeving drink de reden dat ik hem lekkerder vind :mrgreen:

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 22:21
door Petra/VS
PatrickB schreef:Als expert (werk bij FrieslandCampina) kan ik zeggen dat halfvolle melk en semi skimmed hetzelfde is.
Bedoel je dan 2%?

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 22:37
door Dento
Ko-Mar schreef:Ik vind de melk in Amerika ook lekkerder. Volgens mij is de melk daar ook juist minder zoet.
Ik eet op vakantie 's ochtends wel eens een bakje cornflakes, en probeerde dat thuis daarna ook weer, maar ik vond het toen helemaal niet lekker.
Misschien zijn de cornflakes wel zoeter... :wink:

Re: melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 22:49
door PatrickB
Het vetgehalte van halfvolle melk is 1.7%. Melk uit de koe heeft 3.5% al zit er variatie in gedurende het jaar.

Re: Waarom smaakverschil, Amerikaanse t.o.v. Belgische melk

Geplaatst: 28 jul 2011, 23:17
door ned in MO
Ander soort koeien. Nederlandse koeien zie ik nog niet buiten in de wei staan met + 40C of met -25C. Koeien zijn hier veel robuuster denk ik maar geven ook minder melk. Ook vreten ze hier een ander soort gras.
Kaas is wel weer lekkerder van nederlandse koeien.

Rundvlees vind ik in amerika ook lekkerder

Re: Waarom smaakverschil, Amerikaanse t.o.v. Belgische melk

Geplaatst: 29 jul 2011, 00:03
door kastelke
Voeding van de koe zal inderdaad wel een invloed kunnen hebben, vermoed ik. Net zoals het soort koe mogelijk een smaakverschil geeft?

Tip voor Belgische lekker melk: halfvolle (of volle) melk van Joyvalle, dat vond ik de lekkerste.

Re: Waarom smaakverschil, Amerikaanse t.o.v. Belgische melk

Geplaatst: 29 jul 2011, 08:08
door yarrah
In amerika wordt de melk anders gepasteuriseerd. Dat veklaard dat het anders smaak.
De verhitting zorgt ervoor dat het natuurlijke suiker in de melk wordt gekarameliseerd.
Gecondenseerde melk wordt verhit tot 142 graden en is daarom mierzoet daar wordt echt geen suiker toegevoegd.
Komt mijn theorie van de koksopleiding toch eens van pas.

Wie weleens echte verse melk heeft geproefd, dus rechtstreeks van de koe (ik ben er mee opgegroeid) is het verschil met melk uit de supermarkt vreselijk groot.

Re: melk

Geplaatst: 29 jul 2011, 08:12
door yarrah
Dento schreef:
Ko-Mar schreef:Ik vind de melk in Amerika ook lekkerder. Volgens mij is de melk daar ook juist minder zoet.
Ik eet op vakantie 's ochtends wel eens een bakje cornflakes, en probeerde dat thuis daarna ook weer, maar ik vond het toen helemaal niet lekker.
Misschien zijn de cornflakes wel zoeter... :wink:
Dat weet ik wel 100% zeker :lol: :lol:
Alles in amerika en ook canada is veel zoeter dan in nederland. Ik hou zelf niet zo van zoet en schrik steeds weer hoe zoet alles in noord-amerika is en moet vreselijk zoeken om brood te vinden die niet gezoet is.

Re: Waarom smaakverschil, Amerikaanse t.o.v. Belgische melk

Geplaatst: 29 jul 2011, 08:15
door Marenko
Ik vond juist het bakje cornflakes met melk in Amerika minder zoet dan hier in Nederland. Voor mijn gevoel was juist de melk minder zoet dan in Nederland.

Re: melk

Geplaatst: 29 jul 2011, 14:14
door Petra/VS
yarrah schreef: Dat weet ik wel 100% zeker :lol: :lol:
Toch niet, hoor. Net even opgezocht, in Kellogg's Corn Flakes zit 2 gram suiker, dat is heel weinig. Dat "alles" hier meer suiker zou hebben is natuurlijk ook niet waar. Brood is vaak zoeter, omdat er honing in zit, dat wel. Melk heeft ook geen extra suiker om on topic te blijven.

Re: Waarom smaakverschil, Amerikaanse t.o.v. Belgische melk

Geplaatst: 29 jul 2011, 16:08
door Gast
Wie weleens echte verse melk heeft geproefd, dus rechtstreeks van de koe (ik ben er mee opgegroeid) is het verschil met melk uit de supermarkt vreselijk groot
Klopt helemaal. Als boerendochter ben ik er ook mee opgegroeid. Heeft een poos geduurd voordat ik melk uit de super lekker vond.

Re: Waarom smaakverschil, Amerikaanse t.o.v. Belgische melk

Geplaatst: 29 jul 2011, 16:17
door kastelke
In Belgie zit er 8 gram suiker in 100 gram Corn Flakes

Dit is de Belgische voedingswaardetabel voor 100 gram cornflakes:
Energie 1604 kJ / 378 kcal
Eiwit 7 g
Koolhydraten 84 g
-Suikers 8 g
-Zetmeel 76 g
Vet 0,9 g
-Verzadigd vet 0,2 g
Vezels 3 g
Sodium/Natrium 0,50 g
Zout 1,30 g
bron: http://www.kelloggs.be/be/producten/ont ... rn-flakes/

ROFL!!! Blijkbaar zitten er in Amerika minder suikers in de cornflakes. :lol:
Er zitten 2 gram in een portie van 28 gram. Omgerekend naar 100 gram zit er dus 7,1428 gram suiker in. Dat is dus minder dan de 8 gram in Belgie.
bron: http://www2.kelloggs.com/ServeImage.asp ... 7f4f&w=600
Maar wat die 'dietary fibers' zijn, dat weet ik niet.
En verder is het ook moeilijk een vergelijking te maken met de vetten, aangezien die in de US in % uitgedrukt mogen worden (en men vanaf een bepaald percentage mag besluiten dat het gelijk is aan nul), terwijl men dat in Belgie in absolute cijfers moet uitdrukken.

Re: Waarom smaakverschil, Amerikaanse t.o.v. Belgische melk

Geplaatst: 29 jul 2011, 20:22
door christa&john
Welke merk leunt qua smaak dan uiteindelijk best bij de Amerikaanse ? Hier drink ik Joyvalle, vind ze wel lekker maar qua smaak niet dezelfde als in Amerika. Volgende reis een vracht vol melk meebrengen :lol: