Nieuw laagterecord Lake Powell/Mead

Is er vermeldenswaardig nieuws over de Verenigde Staten? Meld het dan in dit forum.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Allard
Amerikafan
Berichten: 397
Lid geworden op: 08 jul 2012, 13:19
Aantal x V.S. bezocht: 6
Contacteer:

Nieuw laagterecord Lake Powell/Mead

Bericht door Allard »

Het zoveelste in successie. Sluipend maar zorgwekkend nieuws.

Het begint zich steeds duidelijker af te tekenen dat de droogte in het zuidwesten niet incidenteel maar structureel van aard is. Niemand weet wat de toekomst brengt. Modellen zijn maar modellen. Met hoeveel eer, geweten en kennis ook gemaakt, het kan zo weer anders lopen. (het Arkstorm scenario) Wegkijken kan echter niet meer. In ieder geval moet er een herverdeling gemaakt worden tussen de ontvangen staten omtrent de te ontvangen hoeveelheid water uit het Colorado systeem. Deze is gebaseerd op een uitzonderlijk natte situatie in de tachtiger jaren. De realiteit is dat dit te optimistische was. Het is en blijft een woestijngebied.

Hieronder twee Engelstalige artikelen die veel omtrent de problematiek uitleggen:

Can the Southwest Survive With Less Water? (Bloomberg opinion)

Lake Powell water levels dip to record lows, leaving tourists and businesses scrambling​​​​​​​ (Usa Today)

Alle historische en actuele feiten omtrent waterstanden, aan- en afvoer vind je hier:

Water Data

------------------------------------

Aanvullende persoonlijke informatie:

Afbeelding

Deze foto is gemaakt medio april 2007. Op de vlucht LV - Chicago. We zien het noordelijke uiteinde van de Overton Arm van Lake Mead. Groen is met bush begroeide drooggevallen bodem van Lake Mead. Links de Muddy River. Rechts de Virgin River. In het blauwe water zien we helderheidsverschillen. Hoe donkerder, hoe dieper. De pijl wijst naar de standplaats van de volgende foto. Overton Beach & Marina.

Afbeelding

Dit is voorjaar 2010. We zien dat de Muddy- en Virgin River elkaar gevonden hebben in een nieuwe bedding in de drooggevallen delta. Dit is een kleine kilometer westelijker dan het pre Lake Mead punt van samenvloeiing. Bij Full Pool zou het water hier zo'n 23 meter boven mijn hoofd gestaan hebben.

Afbeelding

Voorjaar 2010. We kijken op het Boulder Basin van Lake Mead. De pijl wijst naar een werkschip dat een nieuw inlaatstuk aan het afzinken is t.b.v. van de watervoorziening van Las Vegas. Het ligt precies boven de oorspronkelijke bedding van de Colorado. Dit is opportuun gekozen van de Southern Nevada Water Authority. Technisch gesproken kunnen ze nu doorpompen totdat Lake Mead zo goed als leeg is.

Afbeelding

Ook dit is voorjaar 2010. Genomen op de terugvlucht naar Houston. We kijken op het Gregg Basin van Lake Mead. We zien het verlandingsfront van de Colorado. Nu, in 2021, is dit gevorderd tot iets voorbij het lichtgele schiereiland (Sandy Point).

Afbeelding

Zelfde tijd, iets oostelijker. Het geheel drooggevallen Pierce Basin. Geheel rechts de voet van de Grand Wash Cliffs, die de westelijke begrenzing van het Colorado plateau vormen. De rechter pijl wijst naar het eindpunt van alle raft tours die de Colorado River afzakken. Een tijdlang kon het ook niet verder omdat zich bij de linker pijl een hele nieuwe onneembare rapid gevormd had. Bij belangstelling vind je hieromtrent veel info op Superimposition Rapid (Durango Bill)

De rivier afzakken kan dus prima. Mits je maar voldoende tijd en geld hebt. En op tijd boekt. Tegen de stroom in is ondoenlijk. Maar ooit was het mogelijk vanaf Lake Mead de Grand Canyon (west) in te varen. Vanaf de entree van de canyon kon je bij Full Pool nog 80(!) km de canyon in voordat je in de ongeremde stroming van de rivier terecht kwam. Door verzanding zal deze mogelijkheid maar kortdurend bestaan hebben. Interessant is om te kijken waar dat precies was.

Afbeelding

De foto toont een van de meest (over land) ontoegankelijke secties van de Grand Canyon. Het onderste zuidelijke gebied is van de Hualapai. Behalve een enkel voor toeristen geopend gebied (Skywalk) willen die verder geen vreemdelingen op hun gebied. Punt uit. De noordelijke toegang vergt een helse rit door de Arizona strip. En die brengt je nog niet verder dan de plateauranden.

In de binnen canyon zien we duidelijk de lower granite gorge. Voor de Lake Mead tijd gevreesd om de vele moeilijke rapids. Zo erg dat het de Powell expeditie er op brak (Separation Point, linker pijl). De rechter pijl wijst naar Bridge Rapids, die nog net niet door Lake Mead verzwolgen werd. Door het steeds verder terugtrekkende water is veel sediment inmiddels weer weggespoeld. Maar lang niet alles. De oorspronkelijke rapids zijn nog niet als zodanig teruggekeerd.
Gebruikersavatar
Robbie&Irene
Amerikakenner
Berichten: 525
Lid geworden op: 12 jan 2015, 12:21
Aantal x V.S. bezocht: 9
Locatie: Dordrecht

Re: Nieuw laagterecord Lake Powell/Mead

Bericht door Robbie&Irene »

https://www.weer.nl/nieuws/2021/bel-met ... ogte-chili

In dit artikel wordt uitgelegd waarom Chili, maar ook het westen van de V.S. zoveel last hebben van de aanhoudende droogte. De warme "zeebellen" zullen structueel worden en daarmee ook de aanhoudende droogte.
FlipjeBTiel
Amerika-expert
Berichten: 2547
Lid geworden op: 04 jul 2008, 03:57

Re: Nieuw laagterecord Lake Powell/Mead

Bericht door FlipjeBTiel »

Bedankt voor de foto's en deze informatie!

Gr., Flipje
Plaats reactie
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer