B2-visum én ESTA

Als je een vraag hebt over non-immigratievisa (tijdelijk verblijf in de VS), kun je die hier stellen.
Plaats reactie
Brunette
Amerika-ontdekker
Berichten: 27
Lid geworden op: 20 jul 2010, 13:43
Locatie: Rotterdam

B2-visum én ESTA

Bericht door Brunette »

Beste allemaal,

Van 2001 t/m 2005 heb ik in NJ gewoond met mijn ex-man, die daar voor specialistische werkzaamheden uitgenodigd was te komen werken. In die tijd heb ik een aantal leuke vriendschappen gesloten, die nog steeds bestaan, ook al zien we elkaar heel weinig. Eén van die mensen is mijn beste vriendin op afstand en zij woont inmiddels in de omgeving van Houston. Zij heeft mij gevraagd om een tijdje haar kant op te komen en dan ook samen een paar langere roadtrips te maken, met hier en daar stops bij vrienden en bekenden. Al met al zou ik dan zo'n 5 à 6 maanden willen uittrekken voor deze plannen. Zij heeft een eigen bedrijf en kan vanuit overal haar werk doen.

Ik heb de aanvraag voor een B2-visum in gang gezet en betaald en ik ben in februari ingepland voor een interview. Nu ben ik aan het lezen gegaan en zag dat er nogal eens een aanvraag wordt afgewezen. Ik dacht, misschien beter die aanvraag intrekken en toch op een ESTA reizen, maar in die aanvraag staat ook de vraag of je ooit een visumaanvraag hebt ingetrokken. Bij een JA kun je een ESTA wel vergeten, heb ik inmiddels begrepen. Dat houdt in dus dat ik mijn beurt wel afwacht in februari en er maar het beste van hoop.

Hoe lang duurt het eigenlijk eer je dan weer een visum-aanvraag kunt doen? Kun je nooit meer een ESTA aanvraag gehonoreerd krijgen als je aanvraag afgewezen wordt?

Mijn situatie is als volgt: ik ben tijdens het interview 63 jaar. Ik woon met ingang van aanstaande januari bij mijn vriend, huis staat op zijn naam, ik trek daar gewoon in. Ik heb een vast inkomen uit vroegpensioen en partnerpensioen en een goed gevulde spaarpot. Ik kom dus weer terug bij mijn vriend en bovendien heb ik in Nederland een zoon en kleinzoon voor wie ik graag terug wil komen. Ik wil wel heel graag mijn hond meenemen, want wij zijn erg hecht. Bovendien maakt het een nog leukere blog voor het thuisfront. Moet ik dat al melden tijdens mijn interview? Ik ben door de gelezen verhalen nu al nerveus. Hebben jullie tips voor mij/mijn situatie? Zou heel fijn zijn. Dank alvast.
If it ain't chocolate, it ain't breakfast...

NJ, PA, MA, NY, DE, DC, MD, VA, TN, NC, SC, GA, FL, AL, MS, TX,CA, AZ, NV
Quarantiiiiiiine
Amerika-ontdekker
Berichten: 14
Lid geworden op: 31 jul 2021, 09:18
Aantal x V.S. bezocht: 10

Re: B2 én ESTA

Bericht door Quarantiiiiiiine »

Als ik het zo lees, zou ik zeggen:
- Niet over de hond spreken, dat lijkt me eerder in je nadeel te spelen (lijkt me niet relevant dat je die wil meenemen)
- Zorg dat je de reisplannen in detail hebt uitgewerkt, en dat je kan aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt om hem te betalen
- Hoewel ze het technisch gezien niet herkennen, kan het nuttig zijn te vermelden dat je wettelijk samenwonend bent met je vriend en naar hem terug gaat (bewijzen van relatie misschien meenemen?)
- Ik zou ook een antwoord klaar hebben als ze vragen waarom niet gewoon ESTA, waarom is 90 dagen niet genoeg. Eventueel terugvallen op je reisplannen, levensdroom, ...
Gebruikersavatar
Nagini
Amerikafan
Berichten: 247
Lid geworden op: 10 apr 2018, 09:12
Aantal x V.S. bezocht: 12
Locatie: Lewisburg, WV

Re: B2 én ESTA

Bericht door Nagini »

Ik denk dat het allemaal wel mee zal vallen. Je hebt een logisch verhaal; Waarom B2 en geen ESTA? Vanwege de geplande duur van de vakantie. Je kunt zolang weg van werk omdat je gepensioneerd bent. Je kan de reis betalen van je spaargeld en andere inkomsten, dus er is geen risico dat je vast komt te zitten in de VS. Verder heb je wel geen huis/hypotheek op naam, maar je hebt wel een vriend, je spullen en geld zijn gewoon nog in Nederland, en je hebt hier ook je familie en andere vrienden. Niet zo "hard" als een contract, natuurlijk, maar als alleen mensen met een hypotheek B2 visums zouden kunnen krijgen zou het niet zo'n veelgebruikt visum zijn. Ik zou zeker zorgen voor een retourticket en een duidelijk plan voor wat je daar gaat doen, en waarom dat een half jaar duurt (in grote lijnen, je hoeft niet te weten wat je precies gaat doen om 9uur 's morgens op dag 8 van je reis).

Je hebt inderdaad gelijk dat een afwijzing voor B2 ervoor zou zorgen dat je nooit meer op ESTA kunt reizen. Voor intrekking weet ik het niet, maar je hebt gelijk dat "JA" bij de ESTA vragen meestal tot een afwijzing leid. Dit komt omdat het een 'waiver' is; bij complexere situaties willen ze je beter kunnen screenen via de visumaanvraag en interview. Wat niet zo is, is dat je of een visum krijgt, of afgewezen wordt op het interview. Er zijn meer mogelijkheden, en niet allemaal leiden ze gelijk tot verlies van ESTA mogelijkheid. Zo kunnen ze bijvoorbeeld om meer documenten /bewijs vragen als zij twijfels hebben over je verhaal, en wordt je aanvraag dan tijdelijk stil gezet tot je dat dan wel of niet kan aanleveren.

Tips:
Voor het interview zelf; wees meer dan voorbereid. Als je documenten hebt die je verhaal ondersteunen, neem ze en een kopie mee naar het interview. Beter teveel meegenomen dan later moeten terugkomen
Beantwoord verder alleen vragen die gevraagd worden, als ze niet over je honden beginnen hoef je ze niet te noemen (alhoewel ik niet denk dat dat een probleem moet zijn, eigenlijk). Wees eerlijk, je hebt immers geen illegale bedoelingen.
Je kunt op dit moment nog een ESTA aanvragen voor de zekerheid. Als je dan een visum krijgt wordt die meestal weer ingetrokken, daar hoef je verder niets mee te doen.
Brunette
Amerika-ontdekker
Berichten: 27
Lid geworden op: 20 jul 2010, 13:43
Locatie: Rotterdam

Re: B2 én ESTA

Bericht door Brunette »

Het heeft enige tijd geduurd, maar alsnog bedankt voor beide reacties. Inmiddels is mijn interview datum in februari geannuleerd, dus het zal wel op de lange baan gaan. Alleen in Berlijn kan men nog op een gemiddelde wachttijd rekenen van 1 week, maar ik las dat het extra moeilijk is om vanuit een ander land dan je thuisland een visum te krijgen. Misschien moet ik geduld betrachten...
If it ain't chocolate, it ain't breakfast...

NJ, PA, MA, NY, DE, DC, MD, VA, TN, NC, SC, GA, FL, AL, MS, TX,CA, AZ, NV
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer