Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Als je een vraag hebt over non-immigratievisa (tijdelijk verblijf in de VS), kun je die hier stellen.
Plaats reactie
ZPPvisum
Amerika-newbie
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 okt 2019, 21:22
Aantal x V.S. bezocht: 1

Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Bericht door ZPPvisum » 05 okt 2019, 22:59

Hallo,

Sinds 2013 ben ik actief als freelancer op het gebied van media. Variërend van het tot stand brengen van complete producties voor de meest uiteenlopende klanten tot het worden ingehuurd als cameraman of producent voor televisie.

Qua reizen heb ik aardig wat projecten in Europa uitgevoerd, maar het aanpakken van Amerika heb ik altijd voor me uitgeschoven. Is het niet vanwege de schaarse (en vaak niet aansluitende) informatie online, dan wel vanwege horrorverhalen van mensen die bij verkeerde aanvragen het land niet meer inkomen. Vooral dat laatste beangstigd me, want het uitvoeren van werkzaamheden in de VS is als een droom die on hold staat, maar het op spel zetten van de mogelijkheid om in de toekomst het land als toerist te bezoeken is het me niet waard.

Visa Waiver Program / ESTA

Waar ik een vrij duidelijk antwoord op lijk te hebben, is dat ik zeer waarschijnlijk niet onder een ESTA naar de VS kan reizen. Er wordt bij een ESTA weliswaar gesproken over het mogen reizen vanuit zowel een toeristisch- als zakelijk karakter, maar de term zakelijk is vervolgens weer opgedeeld in twee categorieën: Het wel of niet daadwerkelijk mogen verrichten van werkzaamheden. Over een toekomstige opdracht praten mag dus wel, maar het een dag later uitvoeren niet.

Aan de andere kant heb ik ergens in het verleden ook gelezen dat deze regels niet zouden gelden voor zelfstandige ondernemers met een eenmanszaak (waarbij je ook als 'persoon', onder je voor- en achternaam, werkzaamheden kunt verrichten wat dan niet meer gezien zou worden als 'werken' a la 'werken voor een bedrijf'). Maar gezien ik daar niets meer over kan vinden blijft dat gissen...

I-Visum

Het meest logische antwoord zou nu zijn: "Media... klinkt als een (journalisten) I-Visum". Echter lees ik genoeg verhalen van mensen die ook in de media (of puur bij televisie) werken, die vervolgens geen I Visum kunnen aanvragen, omdat de werkzaamheden niet aansluiten met waar het visum voor staat: "Werken aan informatieve of educatieve opdrachten. Werken aan opdrachten die alleen een commercieel, entertainment of reclame doel dienen is niet toegestaan". Ik ben tevens geen journalist, aangesloten bij een journalistenbond; iets dat ook schijnt te moeten onder het I-Visum.

Kortom: Waar pas ik (als kleine) zelfstandige thuis?

Het idee is om, zoals bij mijn Europese trips, vanuit huis te kijken welke partijen in de VS te strikken zijn om eenmalig mee samen te werken. Tijdens mijn bezoek zou ik dan één voor één de locaties aandoen en de werkzaamheden uitvoeren. Het materiaal gaat mee naar huis en het uiteindelijke product wordt vervolgens vanuit Nederland digitaal geleverd.

Het gaat dus om producties met een commercieel doel (lijkt mij), want ik word er voor betaald en de betalende partij vergaart er vervolgens weer nieuwe klanten mee.

Wat heb ik nodig? / Wat moet ik regelen?
Mocht er iemand zijn die aan de hand van deze informatie meteen zegt: "Dat klinkt als dit en dat, en daar moet je dit en dat voor doen!", dan ben ik daar uiteraard erg bij gebaat! :D Dit is geen opwelling die vandaag is komen opborrelen, maar een idee dat al een paar jaar speelt, maar steeds in de kast verdwijnt omdat iedere poging uitloopt op een overload aan informatie die niet aan lijkt te sluiten op mijn eigen situatie. Het daadwerkelijk contact opnemen met de ambassade in Amsterdam (lees: het droppen van je naam, samen met concrete, zakelijke vragen) heb ik tot dusver altijd gemeden.

B-1 lijkt geen optie, want daar mag ik geen inkomen mee vergaren vanuit de VS. Hoe doen anderen dat? Bestaan er organisaties/tussenpartijen in Nederland die dat geld wel mogen ontvangen die het vervolgens weer aan mij uitbetalen? Het lijkt me stug dat er geen manier bestaat om gewoon betaald te krijgen voor werkzaamheden.
E-1 Handelsvisum lijkt me niet op mij van toepassing (immigratie/vestigen in of naar de VS is niet van toepassing)
H-1b lijkt de meest ideale optie, maar is met een beperkte oplage alleen weggelegd voor mensen die tot de top in onze samenleving behoren? Daarbij zou de Amerikaanse opdrachtgever deze moeten aanvragen. Wat het lastiger maakt, omdat ik per opdrachtgever hoogstens 3 uur bezig ben en ik dan dus iedere opdrachtgever een H-1b moet laten aanvragen? Wat dus onwaarschijnlijk is, gezien ik geen John de Mol heet.

Nonimmigrant Visa
Voordat ik gegevens kan invullen op https://ais.usvisa-info.com/en-nl/niv moet ik dus eerst duidelijk hebben waar ik naar op zoek ben.

Een flink bericht geworden. Dank voor nu! :mrgreen:

neuberben
Amerika-ontdekker
Berichten: 51
Lid geworden op: 02 jan 2011, 15:59

Re: Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Bericht door neuberben » 05 okt 2019, 23:59

Een specialist ben ik niet, maar ik heb wel een béétje ervaring.

Voor een I-visum heb je geen perskaart nodig, of hoef je niet per se aangesloten zijn bij de journalistenbond, maar je moet wel goed kunnen aantonen wat je van plan bent in de VS, en het moet wel “informatief” zijn. Eerder dit jaar heb ik geen I-visum gekregen omdat wat we (ik, een regisseur, een klank- en cameraman) wilden gaan doen in de VS gebruikt ging worden in een entertainment show. Dus gaan filmen voor een docu mag je met een I-Visa. Ik ken veel collega’s die dat zonder al te veel moeite hebben gekregen omdat ze konden uitleggen en bewijzen dat ze iets met “nieuwswaarde” gingen draaien in de States.

Moet natuurlijk ook wel voor de Belgische/Nederlandse tv zijn, een docu gaan draaien voor een Amerikaanse zender kan niet op een I-Visa, dan heb je echt een werkvisa nodig... Als freelancer voor Amerikaanse klanten gaan werken lijkt me heel moeilijk, op een I-visa zelfs onmogelijk, er zijn Amerikaanse cameramensen etc genoeg. Voor Nederlandse/Belgische klanten kan het uiteraard wel.

ZPPvisum
Amerika-newbie
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 okt 2019, 21:22
Aantal x V.S. bezocht: 1

Re: Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Bericht door ZPPvisum » 07 okt 2019, 10:34

Dank voor je reactie.

Het gaat in deze dus niet om diensten die van nieuwswaarde zijn, noch gaat het om diensten voor Nederlandse opdrachtgevers.

Het gaat om werkzaamheden (van +/- 2 uur) die ik al een tijd uitvoer in andere (Europese) landen. Voortkomend uit het opvullen van vrije momenten tijdens draaidagen (voor bijvoorbeeld televisie of corporate) in het buitenland, maar dan uit eigen naam. Het benaderen van potentiële klanten en die achter elkaar op één of meerdere dagen inplannen en aflopen.

Als GROOT liefhebber van de VS wil ik ditzelfde principe al een tijdje doortrekken, echter ben ik bang dat het een aantekening achter m'n naam oplevert en dit in de toekomst een bezoek als toerist o.i.d. in de weg kan komen te staan. Er zijn meerdere verhalen te vinden van mensen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt.

Stel dat je nu roept dat je als zelfstandige naar de VS wil om kleine producties uit te voeren en je daar geen toestemming voor krijgt. En over een jaar ga ik met dezelfde bezetting als toerist naar de VS. Bewijs dan maar je reden van bezoek...

Ja, er zijn genoeg mediaproducenten in de VS. Maar dat geldt ook voor Europa en Nederland. Het lijkt me dat dat geen motivatie hoeft te zijn om mij ervan te weerhouden klusjes uit te voeren omdat de locaties gewoon fantastisch zijn 😉

neuberben
Amerika-ontdekker
Berichten: 51
Lid geworden op: 02 jan 2011, 15:59

Re: Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Bericht door neuberben » 07 okt 2019, 14:41

Ja, er zijn genoeg mediaproducenten in de VS. Maar dat geldt ook voor Europa en Nederland. Het lijkt me dat dat geen motivatie hoeft te zijn om mij ervan te weerhouden klusjes uit te voeren omdat de locaties gewoon fantastisch zijn 😉
Ik snap wat je wil zeggen hoor, maar zo redeneren de Amerikanen niet. Waarom zouden ze een gewilde job geven aan een buitenlander als er in eigen land zoveel gegadigden zijn?

Toen ik m'n O-2 wilde (in plaats van dat I-visum dus) moesten we alle mogelijke bewijzen meenemen dat onze job er een was die niet door een Amerikaan kon uitgevoerd worden. Ze gaan er namelijk (terecht) vanuit dat er cameramensen en regisseurs en producers genoeg zijn in Amerika. We hadden geluk dat we een goeie O-1 hadden, en dat we konden bewijzen dat we al jarenlang nauw met hem samenwerken, in het Nederlands, iets wat een Amerikaan niet kan.

Nu, ik begrijp nog altijd niet 100% wat je wil doen in de States (opvullen van vrije momenten op draaidagen)? Je wil graag als producer ploegen boeken ofzo? Sowieso is het als zelfstandige moeilijk om een (werk-)visum te krijgen, ze gaan je vaak zien als mogelijke immigrant.

Een Amerikaanse opdrachtgever gaat je niet inhuren met een ESTA noch met een I-visa. Maar welk visum dan wel, dat gaat iemand anders moeten beantwoorden vrees ik, dat weet ik niet, misschien is er wel een andere optie hoor!

Willem1
Amerikafan
Berichten: 186
Lid geworden op: 30 sep 2016, 16:09

Re: Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Bericht door Willem1 » 07 okt 2019, 16:52

Ik ben geen advocaat, maar ik ken geen visum waarmee je mag werken op de manier zoals je beschrijft. Even als buitenlandse zelfstandige naar de VS om daar een klus op te knappen: daar bestaat (voorzover ik weet) geen visum voor. En dan mag/kan het dus niet.

Als je kunt aantonen dat je tot de top van je werkveld behoort, zou je nog een O-1B visum kunnen proberen. Dat is een complexe aanvraag met strenge criteria : https://www.uscis.gov/working-united-st ... chievement

Een H2B (Temporary Non-Agricultural Workers), aangevraagd door een Amerikaans bedrijf, lijkt ook niet te gaan werken. Daarvoor geldt dat het moet gaan om werk waar onvoldoende Amerikanen voor te vinden zijn.

Je beschrijft niet heel duidelijk wat precies de aard zou zijn van het werk dat je in de VS zou willen doen. Er zijn een paar zakelijke dingen die je gewoon mag doen op een B1/B2 (of ESTA, daarvoor gelden dezelfde regels). Zie daarvoor hier: https://www.uscis.gov/working-united-st ... ss-visitor . Als het daar niet onder valt, dan wordt het als zelfstandige (of zelfs: als tijdelijk ingehuurde kracht) erg lastig.

Hockey
Amerika-expert
Berichten: 9629
Lid geworden op: 21 dec 2010, 15:59
Locatie: Nederland

Re: Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Bericht door Hockey » 07 okt 2019, 17:32

Ondanks dat ik het met bovenstaande reacties eens ben, heb ik nog wel een toevoeging. Namelijk dat wij goedbedoelende amateurs zijn. Wij zien niet direct een mogelijkheid, maar wellicht ziet een immigratieadvocaat die wel. https://www.aila.org/

Willem1
Amerikafan
Berichten: 186
Lid geworden op: 30 sep 2016, 16:09

Re: Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Bericht door Willem1 » 07 okt 2019, 18:51

Eens met Hockey. Als aanvulling op de aanvulling: als we hier iets over het hoofd zien, en je komt erachter dat er toch een manier is, dan wordt het altijd gewaardeerd (door mij in ieder geval) als je dat hier dan nog even meldt. Daar worden we met z'n allen wijzer van.

kastelke
Amerika-expert
Berichten: 18508
Lid geworden op: 02 feb 2005, 08:56
Locatie: Oakville, Ontario
Contacteer:

Re: Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Bericht door kastelke » 07 okt 2019, 19:18

Er is een 'b1 in lieu of H-1b' visa, maar gebaseerd op de zeer korte en vage omschrijving van de Topicstarter, lijkt me dit ook niet van toepassing.

Meedoen met de diversity lottery. ;-)
Elke
*PR in Canada sinds 2010* - *Canadian Citizen sinds Februari 2016* - *DV-2017 winnaar met Case number EU11xxx*
Ons leven in Oakville, ON

neuberben
Amerika-ontdekker
Berichten: 51
Lid geworden op: 02 jan 2011, 15:59

Re: Als freelancer mediaopdracht(en) uitvoeren in de VS überhaupt mogelijk?

Bericht door neuberben » 07 okt 2019, 19:21

Akkoord met Willem1, als je meer info vindt zou het super interessant zijn dat hier te delen!

Een immigratie advocaat is altijd handig. M’n werkgever heeft daar ook gebruik van gemaakt toen we het O-visum aanvroegen. En maar goed ook, wat een papierwinkel was dat! :? :shock:

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer