Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Als je een vraag hebt over non-immigratievisa (tijdelijk verblijf in de VS), kun je die hier stellen.
Plaats reactie
MarcF
Amerika-newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 jun 2022, 22:45
Aantal x V.S. bezocht: 14

Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door MarcF »

Onze kinderen hebben een dubbele nationaliteit. Ze zijn geboren in de USA en hebben naast een Nederlands paspoort dus ook een Amerikaans paspoort. Nu gaan we in juli naar de USA met de kids en zijn we al sinds februari bezig om hun paspoorten te verlengen. We konden afgelopen week eindelijk terecht bij het Amerikaans consulaat in Amsterdam om hun paspoort te verlengen. Helaas was er niet eerder plek. We hoorde dat we dan binnen 3 weken de paspoorten thuis gestuurd zouden krijgen. En met 3,5 week voor onze vakantie, was dit krap, maar nog wel haalbaar. Nu kregen we tijdens de afspraak op het consulaat te horen dat de doorlooptijden van deze aanvragen vanaf het moment dat alles is ingeleverd inmiddels is opgelopen tot max 1 maand :cry: :cry: :cry:

Dat zou betekenen dat we de paspoorten pas krijgen als we al hadden moeten vertrekken. En een schadepost van tickets en niet te annuleren autohuur en hotels van 7000 euro!

We zijn dan ook hard op zoek naar een plan B. Wie o wie heeft serieuse tips hoe we dit kunnen oppakken? Een paar overwegingen die wij allang gemaakt hebben:
- we hadden eerder moeten starten! Ja, maar je verwacht toch niet dat als je in februari start dit te laat is?
- je kunt een spoed procedure aanvragen! Helaas, dit hebben we gevraagd, maar spoed kennen ze niet voor deze verlengingsaanvragen.
- Reis op het NL paspoort! Helaas, daar schijn je de USA als Amerikaans staatsburger niet mee in te komen.
- Verzet je vakantie! Helaas, dat is met onze tickets niet mogelijk.

We hopen dat iemand nog wel suggesties heeft die ons verder kunnen helpen! Onze dank is groot!
Gebruikersavatar
dutch_in_seattle
Amerikakenner
Berichten: 1420
Lid geworden op: 08 dec 2005, 18:31
Locatie: Seattle, WA
Contacteer:

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door dutch_in_seattle »

>> Reis op het NL paspoort! Helaas, daar schijn je de USA als Amerikaans staatsburger niet mee in te komen.

Waar heb je dat gehoord/gelezen? Waarom zou dat niet werken? Als jij vanuit Nederland met je gezin naar de V.S. vliegt en bij de douane geldige Nederlands paspoorten voor alle gezinsleden laat zien, waarom zouden zij jullie niet doorlaten? Jullie zijn dan toch gewoon Nederlandse toeristen die maximaal 90 dagen mogen blijven. Het feit dat jouw kinderen ook Amerikaans staatsburger zijn lijkt mij hier niet terzake te doen. Het systeem van de douane controleert het paspoort dat je laat zien. Als daar niks mis mee is, dan zouden ze jullie gewoon door moeten laten gaan. Jullie vliegen daarna gewoon weer terug naar Nederland. Het zou een ander verhaal zijn als je vlucht naar de V.S. je terugreis is, maar dat is hier niet het geval.

Aan de andere kant zie ik op deze pagina van de State Department wel dit:
"U.S. nationals, including dual nationals, must use a U.S. passport to enter and leave the United States. Dual nationals may also be required by the foreign country to use its passport to enter and leave that country. Use of the foreign passport to travel to or from a country other than the United States is not inconsistent with U.S. law."
Die eerste zin lijkt te bevestigen wat jij zegt (al lijkt het mij wel dat ervan wordt uitgegaan dat je vanuit de V.S. reist), maar de laatste zin lijkt weer te suggereren dat je met een Nederlands paspoort de V.S. kunt binnenkomen,

Deze pagina zegt niks over een vereiste dat Amerikaans staatsburgers met een ander paspoort per se met hun Amerikaanse paspoort de V.S. moeten binnenkomen.

Op deze pagina staat dit:
All travelers entering the United States from all other countries need a passport upon arrival (regardless of their country of citizenship).

En deze pagina:
What if I have dual citizenship and/or have a passport from more than one country?
...
If you are a citizen of the U.S., and also of a VWP country, you should not be applying for ESTA. One of the requirements of being a naturalized U.S. citizen is that you apply for, and use, a U.S. passport for your travels. While we are aware that in some cases, naturalized U.S. citizens use their alternate country's passport to travel, our expectation is that you will use the U.S. passport to travel from another country to the U.S. at both points of travel, departing the foreign country, and arriving into the U.S.
Het lijkt er dus op je officieel je Amerikaanse paspoort moet laten zien, maar er lijkt wat marge te zitten. (En de tekst heeft het hier over "naturalized U.S. citizens", wat niet het geval is bij jouw kinderen.)

Heb je iets dat je mee kan nemen waarmee je kunt laten zien dat hun Amerikaanse paspoorten niet op tijd vernieuwd kon worden? Uiteraard alleen maar laten zien als men vragen heeft. Anders gewoon je Nederlandse paspoort laten zien en doen alsof je neus bloedt.

Succes ermee!
Laatst gewijzigd door dutch_in_seattle op 21 jun 2022, 01:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Ron (in Seattle, WA)

=======
Don't believe everything you think.
Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 2336
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door Dutchess »

Officieel mag het niet. Er staat niet dat dit alleen maar van toepassing is op mensen die in de VS wonen, het geldt voor "US Nationals" (en uit de geboorteplaats die op hun NL paspoort staat kan de immigration officer concluderen dat de kinderen US nationals zijn).
U.S. nationals, including dual nationals, must use a U.S. passport to enter and leave the United States
Bron: Dual Nationality

Maar of mensen in de praktijk idd weggestuurd worden (vooral als de ouders zelf geen US nationals zijn) weet ik niet. Tenzij je echt een hele zure immigration officer treft, vermoed ik dat ze je misschien een preek geven, maar met uitleg over de welbekende achterstand in het verwerken van paspoortaanvragen kan ik me haast niet voorstellen dat je het land niet inkomt. Of jullie die gok willen wagen is een tweede.

Edit: ik zie dat @dutch_in_seattle intussen zijn antwoord heeft uitgebreid dus het mijne komt nu als mosterd na de maaltijd
Laatst gewijzigd door Dutchess op 21 jun 2022, 01:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.
Gebruikersavatar
dutch_in_seattle
Amerikakenner
Berichten: 1420
Lid geworden op: 08 dec 2005, 18:31
Locatie: Seattle, WA
Contacteer:

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door dutch_in_seattle »

Dutchess schreef:
21 jun 2022, 00:56
Of jullie die gok willen wagen is een tweede.
Volgens mij hebben ze niet heel veel keus. Alles is blijkbaar al geboekt en niet te annuleren.
Ron (in Seattle, WA)

=======
Don't believe everything you think.
Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 2336
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door Dutchess »

Inderdaad, alle overwegingen zijn al op een rij gezet, het wordt gewoon een beslissing van òf de gok nemen, òf gegarandeerd de financiële schade lijden.
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.
kastelke
Amerika-expert
Berichten: 18646
Lid geworden op: 02 feb 2005, 08:56
Locatie: Oakville, Ontario
Contacteer:

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door kastelke »

Een van mijn vrienden is Amerikaan, maar woont in Canada. Heeft beide nationaliteiten. In 2018 ben ik met hem naar een concert in de US geweest, en toen we bijna bij de US grens kwamen, realiseerde hij zich dat hij zijn Amerikaanse paspoort niet bij had. Hij ging dus de grens over met zijn Canadese paspoort. Kreeg wel een opmerking dat hij volgende keer zijn Amerikaanse paspoort bij moest hebben, maar we zijn gewoon naar het concert in de US kunnen gaan.
In theorie mag het niet, in de praktijk zal het afhangen van de goede wil van de beambte. Als de paspoorten niet op tijd terug zijn, neem dan zoveel mogelijk bewijs mee dat jullie in februari al met de aanvraag begonnen zijn. Dat toont op zijn minst aan dat jullie niet gewoon tot het allerlaatste moment gewacht hebben.
Elke
*PR in Canada sinds 2010* - *Canadian Citizen sinds Februari 2016* - *DV-2017 winnaar met Case number EU11xxx*
Ons leven in Oakville, ON
Pepito
Amerikakenner
Berichten: 435
Lid geworden op: 30 nov 2007, 10:14
Aantal x V.S. bezocht: 9

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door Pepito »

Vooropgesteld dat ik hoop dat jullie of de US paspoorten toch op tijd krijgen, of met de NL paspoorten kunnen reizen, zie ik nog wel een horde. Je hebt als je met de NL paspoorten wilt reizen natuurlijk ook een ESTA nodig om al op de vlucht naar de VS te komen.
Lukt het om die aan te vragen?
In de aanvraag moet je ook aangeven of je andere nationaliteiten hebt, en indien je daar documenten van hebt ook die met nummers en verloopdatum.
Hier zou je dus je Amerikaanse paspoort in moeten geven en dan blijkt al dat je met een ander wil reizen.
Zou je dus wel ESTA goedkeuring krijgen?
Je kan het in ieder geval proberen.
(al weet ik niet of esta aanvragen proberen ook al negatieve gevolgen kan hebben.)

Hebben jullie de paspoorten nu zelf, of zijn die nog op de ambassade?
Mocht je ze hebben zou je kunnen kijken of de airline je toe laat op basis van je geldige NL en verlopen US reisdocument. En dan zou die verlopen US moeten kunnen verklaren waarom je geen esta nodig hebt?

Van waar en met wie vliegen jullie? Juist nu met de drukte op Schiphol, is wijzigen van je reis misschien toch mogelijk? Er zijn al wel extra wijzigingswet opties bij bijvoorbeeld KLM als je in juni vertrekt.

P.S. ben hier geen specialist in, probeer alleen mee te denken
Op naar de tiende keer, het blijft leuk! Boston - Chicago tripje, en dan familiebezoek in LA
Gebruikersavatar
hemmie
Amerika-expert
Berichten: 4416
Lid geworden op: 18 mar 2010, 10:06
Locatie: Richmond, TX

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door hemmie »

Tja, blijft een gok. Als je een oplettende immigration officer treft ziet die de amerikaanse geboorteplaats op het nederlandse paspoort en gaat vragen om amerikaanse paspoorten. En dan kan het je heel lastig worden gemaakt. En inderdaad, je zult moeten liegen bij de esta aanvraag, dus daar loop je dan ook tegenaan.
Terug in Texas!
kastelke
Amerika-expert
Berichten: 18646
Lid geworden op: 02 feb 2005, 08:56
Locatie: Oakville, Ontario
Contacteer:

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door kastelke »

Als Canadezen mogen wij zonder ESTA naar de US, dus daar had ik even niet aan gedacht. Goed dat anderen hier wel aan ESTA denken! Mijn reactie hier boven heeft dus minder waarde hierdoor. Sorry. Ik hoop dat alles toch nog in orde komt.
Elke
*PR in Canada sinds 2010* - *Canadian Citizen sinds Februari 2016* - *DV-2017 winnaar met Case number EU11xxx*
Ons leven in Oakville, ON
Pepito
Amerikakenner
Berichten: 435
Lid geworden op: 30 nov 2007, 10:14
Aantal x V.S. bezocht: 9

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door Pepito »

Dat triggert wel voor nog een route natuurlijk… via Canada geen esta nodig.
Naar Canada met NL paspoort, en dan over land de VS in, dus geen esta nodig. En dan kijken of je op NL paspoort met uitleg van je verlopen US paspoort, of op alleen verlopen US paspoort binnen komt.

Misschien kan je je ticket nog omlaten zetten in credits of boeking naar Canada en dan zo iets proberen en dan in de VS weer doorvliegen/reizen naar je originele doel. Weet niet waar in de VS je naar toe wilt.
Op naar de tiende keer, het blijft leuk! Boston - Chicago tripje, en dan familiebezoek in LA
MarcF
Amerika-newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 jun 2022, 22:45
Aantal x V.S. bezocht: 14

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door MarcF »

Dank voor de reacties tot nog toe. Die ESTA gaan we er idd ook nog bij krijgen en heeft ook nog een doorlooptijd van 72 uur. Hm, dat wordt er niet beter op. En volgens mij moet je hier idd de verschillende nationaliteiten opgeven. En dit verkeerd invullen, lijkt me voor het inreizen naar de USA niet echt een optie. Reizen via Canada valt ook af. We hebben tickets die niet flexibel zijn en dus niet om te boeken. Mocht iemand toch nog een prachtige ingeving krijgen, dan horen we dit heel graag!
Gebruikersavatar
Martin & Marianne
Amerika-expert
Berichten: 39035
Lid geworden op: 15 okt 2005, 15:30
Contacteer:

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door Martin & Marianne »

MarcF schreef:
22 jun 2022, 22:22
Die ESTA gaan we er idd ook nog bij krijgen en heeft ook nog een doorlooptijd van 72 uur.
Meestal heb je de goedkeuring binnen een paar uur, maar zelfs als het 72 uur is, is dat niet je grootste probleem.

Zijn autohuur en hotels niet annuleerbaar? En kan je annuleringsverzekering nog helpen?

Marianne
MarcF
Amerika-newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 jun 2022, 22:45
Aantal x V.S. bezocht: 14

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door MarcF »

We zijn super blij!!!! Paspoorten zijn vandaag toch al binnengekomen! Thanks allen voor jullie hulp! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 2336
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: Paspoort verlenging niet op tijd? Plan B??

Bericht door Dutchess »

Hoera! Fijne vakantie toegewenst! :thumbup:
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer