1 jaar werken in omgeving Chicago

Als je een vraag hebt over non-immigratievisa (tijdelijk verblijf in de VS), kun je die hier stellen.
Zjeraar
Amerika-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 06 sep 2016, 09:31
Aantal x V.S. bezocht: 1

1 jaar werken in omgeving Chicago

Berichtdoor Zjeraar » 14 feb 2017, 22:04

Hallo,

Ik kan binnenkort voor mijn werk verhuizen naar onze afdeling in een stadje zo'n 60km van Chicago. Het plan is om daar komende zomer te starten, en in eerste instantie voor 1 jaar. Daarna evalueren we. Mijn werkgever is juist begonnen met de 1e stappen voor de aanvraag van het visum.

En nu zit ik nog met wat vragen. Qua werken in het buitenland heb ik hier al redelijk wat goede info gevonden.

Gezien ik geen expat contract krijg, maar mijn huidige contract gewoon blijft lopen, wil ik een beetje weten of ik met mijn huidige salaris ginder wel ga toekomen. Ik moet een heel deel zelf zien te vinden en te bekostigen.

Ik moet op zoek naar een woning. Hier is een huurcontract voor een appartement vaak 3-6-9 jaar. Gezien ik er voorlopig maar van uit ga dat ik na een jaar terug moet komen, vraag ik me af of ze daar contracten van kortere duur hebben. En wat kost een appartement? Misschien is een roommate vinden wat handiger, zodat ik wat minder spullen moet kopen die ik na 1 jaar weer moet zien kwijt te raken. Maarja, hoe vind ik die?

Ik moet ginder een auto kopen. De prijzen daarvoor vind ik wel online, maar wat kost de autoverzekering voor een 29 jarige? En waar is de premie nog afhankelijk van? Motorvermogen en rijervaring, zoals hier in België? Van zodra ik een simulatie wil starten op een verzekeraarwebsite, moet ik een hoop Amerikaanse adresgegevens intikken die ik nog niet heb :blink:

Mag ik met mijn Belgische rijbewijs zomaar ginder rijden? Voor een huurauto was dat nooit een probleem, maar dit is een andere situatie, denk ik. Moet ik ginder opnieuw rijlessen nemen en examen doen?

Alvast bedankt voor jullie hulp :-)
Er zullen ongetwijfeld nog wel vragen komen.

Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 1561
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: 1 jaar werken in omgeving Chicago

Berichtdoor Dutchess » 15 feb 2017, 00:58

Wat betreft huurcontracten: in de VS is een huurcontract van 1 jaar heel normaal.

Wat betreft het rondkomen: het is heel belangrijk om de ziektekostenverzekering te regelen. Daar is op het forum al veel over geschreven, dus gebruik even de zoekfunctie.

Gebruikersavatar
hemmie
Amerika-expert
Berichten: 2354
Lid geworden op: 18 mar 2010, 10:06
Locatie: Richmond, TX

Re: 1 jaar werken in omgeving Chicago

Berichtdoor hemmie » 15 feb 2017, 01:52

Autoverzekering is in het begin duur, want je hebt geen schadevrije jaren (in de VS), maar hoeveel precies hangt van allerlei factoren af, vast ook van waar je woont.
Kijk voor huurprijzen eens op zillow.com, of op apartments.com. Verder kun je gewoon googlen op rent apartment en de plaatsnaam, dan zul je vast apartementencomplezen vinden, prijzen staan meestal wel op de website van zo'n complex.

Je mag in eerste instantie gewoon rijden op je Belgisch rijbewijs, maar zult waarschijnlijk na 30 dagen ofzo een Amerikaans rijbewijs moeten hebben. De exacte regels en eisen verschillen per staat, google dus op dmv en de staat. Dat rijbewijs halen stelt in principe weinig voor, hier in Texas is het een theorietest en een rondje om de kerk rijden. Grootste uitdaging is nog de rij voordat je aan de beurt bent om alles te regelen.

Vergeet ook niet dat je in het begin veel spaargeld nodig zult hebben, borg voor huur, gas, electra, etc, auto kopen (misschien kun je een autolening afsluiten, maar dat is niet vanzelfsprekend want je hebt geen credit history), inboedel (deels) kopen.
Terug in Texas!

Zjeraar
Amerika-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 06 sep 2016, 09:31
Aantal x V.S. bezocht: 1

Re: 1 jaar werken in omgeving Chicago

Berichtdoor Zjeraar » 15 feb 2017, 11:24

Bedankt voor de reacties!

Ik neus vanavond eens verder op die websites voor appartementen. Huurcontracten van een jaar zijn alvast goed nieuws :thumbup:

Ik had hier op het forum al wat rondgeneusd wat betreft de ziektenkostenverzekering. Wat ik begrepen heb is dat het het beste zou zijn als ik die via mijn werk kan afsluiten. Met ziektekostenverzekering bedoelen jullie wat we in België ziekenfonds of mutualiteit noemen, toch? Ik heb nl. momenteel al via het werk hospitalisatie en ambulante zorgen verzekeringen. Ik moet nog met hen bevestigen of die ook in de VS geldig zijn. Maar een ziektekostenverzekering komt daar dan nog bij.

Wat is veel spaargeld? 10k€, 20k€?

Het zou handig zijn moest er iemand vanuit omgeving Chicago wat indicatieve waarden zou kunnen geven voor een autoverzekering, huurders verzekering, privé ziektekostenverzekering,... Dan krijg ik al een idee (en mss doe ik voor de zekerheid die bedragen dan maar maal 2).

Een autolening heeft volgens mij niet zoveel zin, als ik die na een jaar weer moet verkopen. Leningen gebeuren meestal toch op meerdere jaren?

Veel vragen, ik weet het. Als er zaken zijn waarvan je vind dat ik ze met de zoekfunctie moet kunnen vinden, zeg het gerust :wink:

Gebruikersavatar
hemmie
Amerika-expert
Berichten: 2354
Lid geworden op: 18 mar 2010, 10:06
Locatie: Richmond, TX

Re: 1 jaar werken in omgeving Chicago

Berichtdoor hemmie » 15 feb 2017, 16:05

Een ziektekostenverzekering via de ACA marketplace kun je hier bekijken, dan heb je een idee van de prijzen. Maar als je werkgever het betaalt zal het je waarschijnlijk veel minder kosten. Ik betwijfel of een Belgische verzekering je voor zo lang in de VS (duur!) gaat dekken, maar ik ken de Belgische regels niet.
Hoeveel spaargeld je nodig hebt hangt natuurlijk ook af van hoe je wil leven. 1 maand huur is natuurlijk erg variabel, en een auto kopen kan ook vanalles kosten, maar reken voor borg van electra e.d. toch zeker honderden dollars. Vergeet ook niet dat je meestal je autoverzekering voor een half jaar vooraf betaalt, dat tikt dus ook aan na aankomst.
Terug in Texas!

Zjeraar
Amerika-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 06 sep 2016, 09:31
Aantal x V.S. bezocht: 1

Re: 1 jaar werken in omgeving Chicago

Berichtdoor Zjeraar » 28 feb 2017, 19:10

Hallo,

Nog een vraag die ik me zat te bedenken:

Ik word voor een jaar lang overgeplaatst naar de VS, maar blijf vanuit België betaald worden. Word ik in dat geval dubbel belast? In België omdat mijn loon vanuit België betaald wordt, en in de VS omdat ik daar woon en werk?

Ik word er niet wijs uit via de wikifin website. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?

Gebruikersavatar
Old Faithful
Amerika-expert
Berichten: 4745
Lid geworden op: 21 dec 2007, 14:38
Aantal x V.S. bezocht: 8

Re: 1 jaar werken in omgeving Chicago

Berichtdoor Old Faithful » 01 mar 2017, 14:02

Nederland heeft met Amerika een verdrag om dubbele belastingheffing te voorkomen. Het lijkt me logisch dat er tussen België en Amerika ook zo'n verdrag bestaat. Een ander forumlid zal dit wel kunnen bevestigen (of ontkrachten :wink: ).

Kan je werkgever bij dit soort kwesties niet assisteren?

Succes.
Groet,

Old Faithful

Zjeraar
Amerika-newbie
Berichten: 7
Lid geworden op: 06 sep 2016, 09:31
Aantal x V.S. bezocht: 1

Re: 1 jaar werken in omgeving Chicago

Berichtdoor Zjeraar » 01 mar 2017, 14:09

Ik heb het ook al nagevraagd bij m'n werkgever, maar ze konden er niet meteen op antwoorden. Dus ik dacht mss heeft hier iemand al ervaring en kan heet snel beantwoorden.

Maar als Nederland zo'n overeenkomst heeft, lijkt het er wel op dat België dat ook heeft.

Bedankt!


  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht

Terug naar “Tijdelijke visa voor Amerika”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: lyan en 5 gasten