Pagina 1 van 1

Werken zonder werkvergunning.

Geplaatst: 14 sep 2020, 09:46
door Fabielous
Goedemorgen!

Komende zomervakantie (juli 2021) willen we met het hele gezin voor een periode van 3 jaar naar Californië verhuizen. Mijn man gaat daar werken en is nu de procedure voor een werkvergunning gestart. Mijn werk blijft in NL, alleen ga ik vanuit daar vanuit huis werken (en/of een deel van de tijd op kantoor bij ons Amerikaanse zusterbedrijf). Mijn salaris blijft dan ook gewoon op mijn NL rekening gestort worden. Nu vraag ik me af of ik dan ook een werkvergunning nodig heb, nee toch?

Een andere optie is om uit dienst te treden en voor de US periode in dienst te gaan bij het zusterbedrijf. Ik zou dan daar op de payroll komen te staan. Dit leek mij niet nodig/handig, maar ik hoor het graag wanneer jullie redenen zien dat dit toch de betere optie is.

Bedankt!
Fabienne

Re: werken zonder werkvergunning

Geplaatst: 14 sep 2020, 11:48
door mtl
Bespreek dit met de immigration-lawyer van de Amerikaanse werkgever van jouw man.

Re: Werken zonder werkvergunning.

Geplaatst: 14 sep 2020, 12:56
door Martijn88
Even googelen levert bijvoorbeeld dit artikel op: https://www.ilw.com/articles/2012,0625-Paparelli.shtm, maar zou het inderdaad met een immigration lawyer bespreken.

Re: Werken zonder werkvergunning.

Geplaatst: 14 sep 2020, 15:40
door hemmie
Op welk visum gaan jullie? Als je man een L1 krijgt, krijg jij een L2, dan kun je na aankomst een EAD aanvragen, en mag je gewoon werken. Maar als je man bijvoorbeeld een H1 krijgt mag jij op jouw H4 niet werken. Heel belangrijk dus om dit met de immigration lawyer te bespreken!
Online werken voor een buitenlands bedrijf zonder werkvergunning is wat een grijs gebied, het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk wat wel en niet mag. Maar hier fysiek gaan werken bij de amerikaanse vestiging (ook al is het maar af en toe) zonder werkvergunning mag dus zeker niet.

Re: Werken zonder werkvergunning.

Geplaatst: 15 sep 2020, 16:01
door Willem1
Qua online werken voor een buitenlands bedrijf zonder werkvergunning: volgens mij de letter van de wet op zich duidelijk. Die heeft het alleen over "working in the united states". Daaronder valt elke vorm van arbeid die je verricht terwijl je je in de VS bevindt. Dus op een H-4 mag je niet werken - punt (andere zaken, zoals waar je werkgever zich bevindt, en waar de bankrekening is waarop je betaald wordt, doen er niet toe. Sterker nog, zelfs werk waarvoor je niet betaald wordt kan verboden zijn).

Ik kan me ook wel voorstellen dat dit niet zomaar gaat veranderen - want, als remote werken voor een buitenlandse werkgever zou mogen, zou dat meteen een loophole creeren om mensen zonder werkvergunning toch te kunnen laten werken.

Hier nog 3 relevante links :
https://www.justanswer.com/immigration- ... ility.html
https://www.bbcamerica.com/anglophenia/ ... s-to-know/
https://cilawgroup.com/news/2013/10/15/ ... lar-visas/

Re: Werken zonder werkvergunning.

Geplaatst: 16 sep 2020, 08:38
door Amerikanist
Martijn88 schreef:
14 sep 2020, 12:56
Even googelen levert bijvoorbeeld dit artikel op: https://www.ilw.com/articles/2012,0625-Paparelli.shtm, maar zou het inderdaad met een immigration lawyer bespreken.
Dank je, verhelderend. Maar wel complex.

Ik werk sowieso van thuis/op afstand en heb wel eens gedacht om als toerist in het buitenland te blijven werken om inkomen te hebben tijdens de reis.

Nooit gedacht dat daar beperkingen voor (kunnen) gelden in de VS.

Re: Werken zonder werkvergunning.

Geplaatst: 18 sep 2020, 15:32
door drfrank
Vergeet ook niet dat je waarschijnlijk belastingplichtig wordt op je wereldwijde inkomen.
Ook al wordt je salaris in NL gestort moet je dit nog steeds opgeven bij de IRS. Dit kan in de toekomst voor problemen zorgen indien je geen werkvergunning hebt (bijvoorbeeld bij het aanvragen van een GC).

Daarbij komt nog het dubbelebelastingprobleem dat je er mee creëert; jouw NLse werkgever zal belasting inhouden terwijl dat niet hoeft, je doet het werk immers vanuit de VS.
De VS heeft het recht te heffen, dus je moet in NL terugvragen en in de VS meer betalen.
Kan allemaal wel, maar is gedoe ;-)