Nederlandse Persoonlijke Holding (B.V.) en fiscale gevolgen bij emigratie naar Amerika

Vragen over de mogelijkheden van emigratie naar de Verenigde Staten horen thuis in dit forum.
Plaats reactie
woodygoestoamerica
Amerika-newbie
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 okt 2018, 20:44

Nederlandse Persoonlijke Holding (B.V.) en fiscale gevolgen bij emigratie naar Amerika

Bericht door woodygoestoamerica »

Hallo Allemaal,

Ik ben nieuw op het forum en kwam hier terecht omdat ik een interessante discussie las over B.V. meeverhuizen naar Amerika (IRS regels) viewtopic.php?f=12&t=44634
Ik lees dat veel forum leden veel van dit onderwerp af weten en hoop dat iemand misschien een advies heeft over mijn situatie. Ik heb zelf veel gezocht en bij verschillende specialisten (in NL en USA) de vraag uitgezet, maar tot nu geen eenduidig antwoord gehad.

Ik ben in Augustus 2016 naar Amerika verhuisd en woon daar nog steeds. Ik heb een Nederlandse B.V. om een de aandelen van het bedrijf waar ik werk (aanmerkerlijk belang) in onder te brengen om zo bij verkoop van de aandelen te kunnen gerbruikmaken van de deelnemingsvrijstelling en het vermogen opnieuw te kunnen investeren of tegen 25% box2 belasting uit te keren. De B.V. doet weinig, maar al het bestuur (zoals aandeelhoudersvergaderingen) heb ik altijd vanuit Nederland gedaan en doe dat nog steeds.

Stel dat er een transactie plaats vind waarbij mijn B.V. de aandelen verkoopt en ik vervolgens geen dividend aan mijzelf uitkeer, dus het bedrag binnen mijn B.V. blijft. Heeft de Amerikaanse IRS dan het recht om belasting te heffen? Mijn Amerikaanse adviseur zegt dat ze dat gewoon als een capital gain zien terwijl mijn Nederlandse advideur zegt dat Amerika hier geen aanspraak op maakt aangezien de B.V. een eigen Nederlandse rechtspersoon is en er geen dividend uitgekeerd wordt.

Ik las dat sommige mensen hier op het forum Nederlandse B.V.'s en Amerikaanse bedrijven hebben, misschien heeft iemand ervaring met iets vergelijkbaars.

Bedankt!
Willem1
Amerikafan
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 sep 2016, 16:09

Re: Nederlandse Persoonlijke Holding (B.V.) en fiscale gevolgen bij emigratie naar Amerika

Bericht door Willem1 »

Ik ben geen accountant - en als ik het mis heb hoor ik het graag, maar volgens mij zit het zo:

Er spelen 2 dingen:
- Ten eerste: Als de DGA van een BV verhuist, en er geen andere bestuurders zijn, dan wordt de BV geacht te zijn verhuisd (zetelverplaatsing). Als je dat wil voorkomen, dan zul je een andere (in NL woonachtige) bestuurder binnen de BV moeten aanstellen.

- Ten tweede: Jij bent (neem ik aan) 100% aandeelhouder van je eigen BV. Laten we die aandelen even "A" noemen. Je woont in de VS. Dus als jouw BV meer waard wordt, dan zijn jouw A aandelen ook in waarde gestegen, en dan zul je daar capital gains tax over moeten betalen. Je beschrijft dat je aandelen in een ander bedrijf ("B") hebt, die zijn ondergebracht in je eigen BV. Als je BV die B aandelen verkoopt, dan is het de vraag of jouw eigen BV meer waard wordt of niet. Dat hangt af van de verkoopprijs van de aandelen B en de boekwaarde waarvoor ze op de balans staan in jouw BV. Als je BV winst maakt op de verkoop van de aandelen B, dan moet je volgens mij over die winst capital gains tax betalen (omdat je A aandelen in waarde zijn gestegen). Net zoals wanneer je aandelen Philips zou hebben die in waarde stijgen.
woodygoestoamerica
Amerika-newbie
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 okt 2018, 20:44

Re: Nederlandse Persoonlijke Holding (B.V.) en fiscale gevolgen bij emigratie naar Amerika

Bericht door woodygoestoamerica »

Bedankt voor je reactie Willem1!

Wat betreft de fiscale woonplaats van mijn B.V. heeft de Nederlandse belastingdienst de volgende regels:

Bij het bepalen of een organisatie fiscaal in Nederland is gevestigd, spelen onder meer de volgende omstandigheden een rol:
de plaats waar de belangrijkste beleidsbeslissingen worden genomen
de plaats waar de directieleden werken en vergaderen
de plaats waar de administratie wordt bijgehouden en de jaarstukken worden opgemaakt

In principe kan ik al deze vragen met Nederland beantwoorden. Het kan natuurlijk zijn dat Amerika hier anders naar kijkt en dan krijg je een soort dual residence voor de BV.

In je tweede punt zeg je dat ik capital gain tax moet betalen als mijn BV de aandelen verkoopt mits er een capital gain is. In mijn geval staan de aandelen veel lager gewaardeerd dan de verkoopprijs, dus is er sprake van een capital gain.
Dat zou heel slecht nieuws zijn, want in Nederland kennen we deelnemingsvrijstelling en is de belasting in principe 0%. Als ik in Amerika zeg grofweg 30% belasting zou betalen over de capital gain dan is dat gewoon extra belasting die ik in Nederland nooit betaald had en kan ik me ook niet echt beroepen op het verdrag ter verkoming van dubbele belasting.

Ben benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer