Woning financieren in de VS vanuit Belgie

Vragen over de mogelijkheden van emigratie naar de Verenigde Staten horen thuis in dit forum.
Plaats reactie
ChicagoFred
Amerika-ontdekker
Berichten: 29
Lid geworden op: 22 feb 2018, 09:13

Woning financieren in de VS vanuit Belgie

Bericht door ChicagoFred » 12 apr 2018, 16:31

Ter info:

De Amerikaanse bank waarbij mijn vrouw klant is gaf ons een pre-approval voor een lening ter aankoop van een woning in de VS, weliswaar aan een hoge interestvoet (5% op 30 jaar!) en dit wegens te weinig credit history. Zonder pre-approval van een Amerikaanse bank is het onbegonnen werk om een huis aan te kopen in de huidige "sellers market" in grootsteden in de VS, verkopers weigeren gewoon je bod. Het is echter mogelijk om simpelweg van "lender" te veranderen tot op het moment van de closing, en dit hebben wij dan ook gedaan omdat in Belgie momenteel bvb. aan minder dan 2% kan worden geleend op 20 jaar.

Er zijn echter voorwaarden aan verbonden (zie o.m. European Mortgage Credit Directive):
- Op het moment van het afsluiten van de lening mag de Belgische bank enkel rekening houden met inkomsten in euro, m.a.w. als je al bent gestopt met werken dan kan het sowieso niet meer
- Er moet een Belgische woning zijn waarop een hypotheek kan worden gevestigd, een hypotheek door Belgische bank op Amerikaanse woning kan niet
- Domicilie moet op het moment van het afsluiten van de lening nog in Belgie zijn

In praktijk zijn er echter weinig Belgische banken bereid een woning in de VS te financieren, ongeacht het beantwoorden aan deze voorwaarden en een quotiteit <80%.

Hierbij een overzicht van de antwoorden die wij ontvingen voor een aanvraag met quotiteit <80%:

- ING: neen
- BNP Paribas Fortis: neen
- Fintro: neen
- Argenta: neen
- Beobank: neen
- Crelan: Ja, er is ook al een precedent, echter alleen aangeboden aan bestaande klanten
- Europabank: Ja, echter alleen aan hoge intrestvoet (>= 4,45%)
- Belfius: Ja, met precedent, maar wel mits bijkomende voorwaarden (huurinkomsten Belgische woning op Belfius rekening etc.)
- KBC: Ja, idem. Schatting door landmeter tevens verplicht.

Bennogr
Amerika-expert
Berichten: 8172
Lid geworden op: 26 mar 2006, 07:13
Locatie: Hartsdale, NY

Re: Woning financieren in de VS vanuit Belgie

Bericht door Bennogr » 12 apr 2018, 23:54

4 of zelfs 5 procent voor een hypotheek is hier in de VS zo slecht nog niet. Wij (mijn Amerikaanse vrouw en ik) hebben beide een behoorlijke kredietscore (>800), en een hypotheek van iets van 3,75 procent. Met 20 procent aanbetaling. Je kan altijd een (paar) honderd dollar per maand extra betalen voor de hoofdsom en dan gaan er jaren van de looptijd af.
Terug in de straten en huizen in de voorsteden (gelukkig niet al te ver van Brooklyn, Manhattan, de Bronx, Queens en Staten Island).

ChicagoFred
Amerika-ontdekker
Berichten: 29
Lid geworden op: 22 feb 2018, 09:13

Re: Woning financieren in de VS vanuit Belgie

Bericht door ChicagoFred » 16 apr 2018, 17:36

Misschien ook ter volledigheid nog bij vermelden dat een closing (t.t.z. de volledige som geld) in de VS toch een pak sneller verwacht wordt dan gebruikelijk in Belgie. Daarom hadden we aan onze notaris gevraagd om al met opzoekingen te beginnen nog voor er een akkoord met de bank was. Het nadeel daarvan is het risico dat je dan die notariskost (300 euro of zo dacht ik) ook betaalt als je nergens een Belgische lening goedgekeurd krijgt.

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer