Emigreren en zwanger

Vragen over de mogelijkheden van emigratie naar de Verenigde Staten horen thuis in dit forum.
Silviavanderzon
Amerika-newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 16 jan 2018, 18:00

Emigreren en zwanger

Bericht door Silviavanderzon » 23 jan 2018, 10:33

Beste allemaal,

Mijn man en 2 kinderen zullen 1 maar naar Houston emigreren. We zijn er net achter gekomen dat er nog een kleine verstoeling mee gaat :D ik ben op het moment van vertrek 12 weken. En zal dan ook hier in Nederland de eerste echo hebben gehad.
Kan iemand mijn vertellen hoe dat daar gaat? Zijn er volskundige of heb je alleen een gynaecoloog? En worden ook de standaard testen gedaan? Zoals bijvoorbeeld de 20 weken echo.

Graag hoor ik jullie bevindingen

Groetjes Silvia

Gebruikersavatar
hemmie
Amerika-expert
Berichten: 3884
Lid geworden op: 18 mar 2010, 10:06
Locatie: Richmond, TX

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door hemmie » 23 jan 2018, 15:41

Gefeliciteerd!
Ik zou zsm een gyneacoloog zoeken in Houston, het is mijn ervaring dat ze vaak al snel vollopen (ze nemen een max. aantal patienten per bevallingsmaand). Maar aan de andere kant betwijfel ik of je dat nu al kunt regelen, aangezien ze zullen willen weten wat voor verzekering je hebt. Zoek dat sowieso heel goed uit, ik weet niet hoe het tegenwoordig zit, maar wij hadden vroeger bijvoorbeeld een expatverzekering die het eerste jaar zwangerschap niet dekte. Zou nu met obamacare denk ik anders moeten zijn (ik heb me er niet meer in verdiept), maar ik zou het toch even goed uitzoeken.
Je gaat hier inderdaad altijd naar een ob/gyn. Zij zullen ook alle testen regelen, o.a. een 20-weken echo. Ik weet niet precies wat ze tegenwoordig allemaal doen, mijn ervaring is van 2012, maar over het algemeen zullen er hier meer testen zijn dan in NL, en zo gauw je je hier bij een ob/gyn inschrijft zullen ze waarschijnlijk alle testen die je al gedaan hebt zelf over willen doen. Ook is alles al snel wat medischer (en geen thuisbevallingen), maar het is mijn ervaring dat daar met de juiste arts wel over te praten is.
Ik woon zelf in de regio Houston, maar geen idee waar jij precies gaat wonen. Je zou bijvoorbeeld op de Facebook group Dutch in Houston kunnen navragen of iemand een goed ob/gyn voor je weet in dat gebied.
Terug in Texas!

Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 2152
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Dutchess » 23 jan 2018, 16:19

Gefeliciteerd! Je hoeft niet altijd naar een OB/Gyn hoor, je kan ook een verloskundige kiezen (tenzij je een hoog risico geval bent). Ik heb voor mijn 2 zwangerschappen alleen maar verloskundigen gezien. Verloskundigen (in mijn ervaring) doen ook minder testen - bij m'n eerste had ik b.v. ook geen echo, bij m'n tweede wel maar alleen maar omdat er bepaalde indicaties voor waren. Mocht je een verloskundige willen, dan raad ik aan om een zgn. CNM (Certified Nurse-Midwife) te zoeken, die hebben meestal de grondigste opleiding gehad.

Inderdaad de verzekering heel grondig uitzoeken! Ook zeker stellen dat zowel je dokter/verloskundige als het ziekenhuis/birth center aangesloten zijn bij je verzekering.
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.

Gebruikersavatar
hemmie
Amerika-expert
Berichten: 3884
Lid geworden op: 18 mar 2010, 10:06
Locatie: Richmond, TX

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door hemmie » 23 jan 2018, 17:01

Mijn ervaring is van 2011/2012, toen waren er in heel Houston maar een handvol midwives. Ik heb uiteindelijk bewust voor een ob/gyn gekozen, omdat ik er niet van overtuigd was dat deze midwives net zo kundig en ervaren waren als Nederlandse verloskundigen, dus ook dit weer goed uitzoeken. Het is hier in elk geval niet gangbaar, ik ken niemand in mijn omgeving die bij een midwive is bevallen. Misschien verschilt dat per regio?

Silviavanderzon
Amerika-newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 16 jan 2018, 18:00

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Silviavanderzon » 23 jan 2018, 17:21

Oh super. Bedankt voor de info.
Ja we zijn nu aan het kijken in en om Katy.
En zullen de werkgever vragen hoe en welke zorgverzekering krijgen.
Alle tip omtrent zwangerschap daar zijn meer dan welkom.

USInsider
Amerika-expert
Berichten: 7407
Lid geworden op: 22 dec 2004, 22:03
Contacteer:

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door USInsider » 23 jan 2018, 17:32

Als je man begint met werken hier zul je informatie krijgen over zijn benefits pakket.
Je zult waarschijnlijk een keuze krijgen mbt. de ziektenkostenverz.
In jullie geval zou ik voor de beste (en duurste) optie aan, meestal een PPO.
Goedkopere oplossingen hebben hogere bijbetalingen. Dat is voordeliger voor mensen die weinig naar een dokter gaan. Maar jullie weet nu al dat je dure zorg nodig zult hebben.
(Je kunt je keuze overigens per jaar wijzigen in de zg. "enrollment period", meestal aan het einde kalenderjaar).

In jullie geval heb je geen expatverz. want je man heeft een US werkgever naar ik begrijp.
Zoektenkostenverz. is hier in principe geregeld via de werkgever.
Mensen die werken en daardoor verzekerd zijn voor ziektenkosten, hebben niet van doen met ACA (ObamaCare) of met MedicAid.
Maak je daar dus geen zorgen over !

Je zult denk ik rondvragen naar de naam van een huisarts en de naam van een midwife of ob/gyn.
Die namen moet je dan checken op de lijst met namen van dokters die "in netwerk" zijn, wat betekent dat ze een kontrakt hebben met jouw verzekeraar.
Je moet ook controleren of het ziekenhuis waar je gaat bevallen in-netwerk is.
De meeste PPO's hebben het overgrote deel van de artsen op een locatie in-netwerk en hebben contracten met de plaatselijke ziekenhuizen.
Laatst gewijzigd door USInsider op 23 jan 2018, 19:57, 1 keer totaal gewijzigd.

Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 2152
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Dutchess » 23 jan 2018, 19:04

@Hemmie - het is idd in de VS veel minder gangbaar om bij een midwife te bevallen, en daarbij zijn er ook nog regionale verschillen. Hoe sterker de lobby van OB/Gyn doktoren, hoe moeilijker het is voor midwives om zelfstandige praktijken op te zetten. Juist daarom vertel ik altijd graag dat die optie er is, al zal het soms even zoeken zijn. Mijn ervaringen waren uitstekend (ik zocht bewust naar een "minder medische" ervaring), maar ieder moet dat uiteraard voor zichzelf beslissen. Als je graag een midwife wil, zou ik om te beginnen eerst kijken welke midwives bij je verzekering aangesloten zijn, en dan verder uitzoeken wat hun credentials zijn, met wie ze samenwerken, etc. Mijn midwives b.v. waren aangesloten bij een universiteitspraktijk, en daar komt over het algemeen toch aardig wat toezicht bij.

Tot voor kort was er niemand in mijn vriendenkring die een midwife had bij haar bevalling. M'n huidige overbuurvrouw toevallig wel, en 2 van haar 4 kinderen zijn zelfs thuis geboren. Maar dat gebeurt hier heel weinig.

Overigens doen midwives (iig CNMs) hier meer dan bevallingen - ze begeleiden vrouwen vanaf tieners tot na de overgang met hun gezondheidszorg.
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.

Gebruikersavatar
hemmie
Amerika-expert
Berichten: 3884
Lid geworden op: 18 mar 2010, 10:06
Locatie: Richmond, TX

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door hemmie » 23 jan 2018, 20:15

Wij wonen net ten zuiden van Katy (tussen Katy en Sugar Land), en ik ben destijds in Sugar Land bevallen, maar er wonen behoorlijk veel Nederlanders in Katy, er zullen daar vast dames zijn die je een ob/gyn kunnen aanbevelen. Er is ook een Dutch in Katy FB groep, mocht je oproep specifiek voor die regio willen doen.
Terug in Texas!

Bluebonnet
Amerikafan
Berichten: 103
Lid geworden op: 06 aug 2017, 13:57

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Bluebonnet » 23 jan 2018, 20:38

Een kennis van me is tijdelijk terug van New Mexico zodat ze in Austin kan bevallen. Heeft ze met de eerste ook gedaan. Is een soort kraamhotel, en als ik het goed heb kan je ook met een midwife bevallen.

Ik ken ook een heel goede doula in de buurt van Smithville.

Is natuurlijk wel een eindje rijden van Houston, maar als je info wilt stuur je maar een PB.

Mijn ervaring met Amerikaanse GYB/OBs is dat ze veel beter luisteren dan Nederlandse verloskundigen en dat je heel veel inspraak hebt in hoe je wilt bevallen.

Dakloze
Amerikakenner
Berichten: 554
Lid geworden op: 19 feb 2016, 01:29
Aantal x V.S. bezocht: 99

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Dakloze » 23 jan 2018, 21:50

Silviavanderzon schreef: Mijn man en 2 kinderen zullen 1 maar naar Houston emigreren. We zijn er net achter gekomen dat er nog een kleine verstoeling mee gaat :D ik ben op het moment van vertrek 12 weken. En zal dan ook hier in Nederland de eerste echo hebben gehad.
Kan iemand mijn vertellen hoe dat daar gaat? Zijn er volskundige of heb je alleen een gynaecoloog? En worden ook de standaard testen gedaan? Zoals bijvoorbeeld de 20 weken echo.
Mijn vrouw is in 2011 bevallen, en een half jaartje later was haar zus aan de beurt voor haar tweede kind in Nederland. Mijn vrouw heeft zelf in een Nederlands ziekenhuis gewerkt, o.a. op de kraamafdeling.

Volgens haar was het in Nederland middeleeuws vergeleken met haar ziekenhuis in Mountain View (CA). Er worden in Cali meer testen gedaan, en aangezien mijn vrouw ouder dan 35 was kreeg ze nog een batterij aan extraatjes. De bevalling zelf was in het ziekenhuis, met haar eigen OB/GYN arts. Het was een moeilijke bevalling en het werd uiteindelijk een ongeplande keizersnee. Toen na ruim 24 uur duidelijk werd dat het niet ging lukken op de normale manier, en er indicaties waren dat de baarmoeder mogelijk gescheurd was, waren we in 10 minuten in de operatie-kamer.

Het enige probleem dat we uiteindelijk hadden was dat mijn vrouw door alle consternatie haar Engels totaal vergeten was en ik half aangekleed (de OR overall that is) de OR ingeroepen werd om te vertalen. Nazorg was erg goed.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat ze om 11 uur 's avonds gewoon een ruggeprik kreeg, en niet hoefde te wachten op een anesthesist die uit z'n bed gebeld werdt. In Nederland? http://berntsenmulder.nl/nieuws/voor-ru ... d-niet-uit

Ik zou zeggen: doe niet te zweverig en zoek gewoon een goed ziekenhuis. In de kamer naast ons lag een dame die het graag "natuurlijk" wilde doen. Toen de weeen uiteindelijk heftig werden schreeuwde ze het uit dat ze alsnog een ruggeprik wilde, maar het was te laat: die kon niet veilig gezet meer worden. Onze arts rolde met haar ogen en zei "aren't you glad you made the right choice?".

Maar goed, ieder z'n eigen natuurlijk. Ik ben maar een simpele ziel: waarom pijn lijden als het niet hoeft?
--
I route, therefore you are.

Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 2152
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Dutchess » 23 jan 2018, 22:10

Ik wil hier geen debat aangaan over wel of niet een ruggeprik, maar beschrijf ajb niet de vrouwen die zonder ruggeprik (of met een midwife, die overigens ook in ziekenhuizen werken) willen bevallen als "zweverig." Ik ben verre van een zweverig mens. Houd het gewoon maar bij "ieder haar eigen keus" zonder oordelen.
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.

Gast

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Gast » 23 jan 2018, 22:34

Heb soms de indruk dat in de VS een zwangerschap meer als een ziekte wordt beschouwd met al die doktersbezoeken en tests die ze doen.

Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 2152
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Dutchess » 23 jan 2018, 22:42

Dat is éen van de redenen dat ik me meer op m'n gemak voelde bij een midwife - die beschouwen het minder als ziekteproces. Er zijn echt ook OB/GYNs die het ook niet als ziekteproces zien hoor, maar aangezien ze al gauw een proces aan hun broek hebben als er ook maar iets mis gaat, worden er vaak meer tests e.d. gedaan.
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.

Silviavanderzon
Amerika-newbie
Berichten: 3
Lid geworden op: 16 jan 2018, 18:00

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Silviavanderzon » 24 jan 2018, 16:29

Bedankt voor de tips.
Via mijn man zijn werk krijgen we de ziektekostenverzekering vergoed. Dus dat scheelt al een berg uitzoek werk.
De eerste keer ben ik thuis bevallen en de 2keer ingeleid vanwege weer een “grote baby” dus thuisbevalling hoe graag ik zou willen zit er niet in. En ik ben denk een Hollander maar ook de 3e keer wil ik het graag proberen zonder pijnbestrijding :wink:
@Hemmie bedankt ik ga meteen even aanmelden bij de fb groep. Misschien hebben hun nog tips of dingen. Altijd fijn om iets achter de hand te hebben in een nieuwe omgeving.

USInsider
Amerika-expert
Berichten: 7407
Lid geworden op: 22 dec 2004, 22:03
Contacteer:

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door USInsider » 24 jan 2018, 18:48

De meeste werkgevers geven meerdere keuzes mbt. ziektenkostenverz., dus zorg dat je de juiste verzekering kiest.
Plus je zult nog steeds moeten uitzoeken wat/wie in-netwerk is en wat/wie niet (kan nu meestal on-line).

Gebruikersavatar
Amikix
Amerikakenner
Berichten: 670
Lid geworden op: 03 aug 2007, 23:48
Locatie: USA

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Amikix » 24 jan 2018, 19:10

En pas bij dat uitzoeken op dat je niet alleen kijkt of een ziekenhuis in network is, maar ook elke dienstverlener waar je in dat ziekenhuis mee te maken zult krijgen. Het komt voor dat anesthesisten in een in network ziekenhuis werken, maar niet bij dat network horen waardoor je daar dan een enorme rekening van kunt krijgen. Hetzelfde geldt voor naar wat voor lab (bloed)onderzoeken gestuurd moeten worden: verzekeringen vergoeden soms alleen maar diensten van één bepaald lab, dus zorg dat je daar van op de hoogte bent zodat je de arts(en) kunt instrueren waar dit soort onderzoeken naartoe te sturen. (Je zou denken dat het niet zo gecompliceerd hoefde te zijn..)

Dakloze
Amerikakenner
Berichten: 554
Lid geworden op: 19 feb 2016, 01:29
Aantal x V.S. bezocht: 99

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Dakloze » 24 jan 2018, 23:51

Silviavanderzon schreef: Via mijn man zijn werk krijgen we de ziektekostenverzekering vergoed. Dus dat scheelt al een berg uitzoek werk.
Zoals Amikix al zei: check op in-network vs out-of-network. Dat kan je een hoop schelen.

Maar het belangrijkste: dat de ziektekostenverzekering vergoed wordt zegt niet dat je niks zelf betaalt. Hier in de VS is de verzekering anders geregeld dan in Nederland. Als voorbeeld: wij hadden destijds ook een verzekering die volledig vergoedt werd door de werkgever. Echter, we hadden een 90/10 plan met een behoorlijke copay. Dit betekende dat ik op een rekening van $42,000.- zelf voor zo'n $4000 opdraaide.
Silviavanderzon schreef: De eerste keer ben ik thuis bevallen en de 2keer ingeleid vanwege weer een “grote baby” dus thuisbevalling hoe graag ik zou willen zit er niet in.
Onze arts hield vanwege de leeftijd van m'n vrouw haar bloedsuiker in de gaten, en in het 3e trimester bleek dat haar suikers inderdaad te hoog waren. Dit zou volgens de arts resulteren in een grotere baby, en dus hebben ze er voor gekozen om die laag te houden (middels dieet en beweging), en om haar in te leiden.
Dutchess schreef: Ik wil hier geen debat aangaan over wel of niet een ruggeprik
Als je Netflix hebt, bekijk eens de volgende documentaire: The Business Of Being Born. Vol met dames die ik persoonlijk zou karakteriseren als zweverig, die voor de meest gekke thuisbevallingen kiezen (zwembad in de woonkamer etc), want het is oh zo natuurlijk. Maar uiteindelijk wel met een ambulance naar het ziekenhuis moeten omdat het toch niet zo goed ging als ze hoopten.

Tuurlijk, als alles goed gaat zal zo'n gezellige thuisbevalling in je eigen omgeving vast een stuk fijner zijn voor je persoonlijk gevoel. Geen nurses en doctoren die in- en uitlopen, geen gezeik met ruggeprikken (met de daarbij behorende risico's, want die zijn er), en een vroedvrouw die je kent en waarmee je (hopelijk) een band hebt opgebouwd. Totdat de navelstreng om de nek blijkt te zitten.

Persoonlijk ken ik iemand die om precies deze reden een kindje heeft verloren. En hoewel ik er oprecht reuze medelijden mee heb, vind ik het een klein beetje eigen schuld dikke bult. Het is 2018 (nuja toen was het 2014) en de medische wetenschap is ver genoeg om dit soort onnodige babysterfte te voorkomen.

Mijn punt was meer dat je in dit land zelf de keus kan maken, en dat je niet, zoals in Nederland, afhankelijk bent van de anesthesist die graag om half zes aan de aardappels en spinazie zit.

En ik respecteer ieders keuze, maar denk er het mijne van.
--
I route, therefore you are.

USInsider
Amerika-expert
Berichten: 7407
Lid geworden op: 22 dec 2004, 22:03
Contacteer:

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door USInsider » 25 jan 2018, 00:26

Vandaar ook de opm. in mijn eerste reaktie dat TS waarschijnlijk het beste uit is met een PPO (Preferred Provider) en niet voor een low premium policy met HSA (een savings account) moet kiezen.
Bij een PPO hebben bijna alle dokters, specialisten, ziekenhuizen, enz. in de regio waar je woomt, een kontrakt met de verzekeraar.

Dakloze, je maakt wel veel opm. die je niet echt met bewijzen onderbouwt, plus Ned. anaesthesisten die om half zes aan de warme prak willen zitten ? Een documentaire op Netflix waarin de meest extreme gevallen worden getoond, doet precies dat.

Dutchess
Amerika-expert
Berichten: 2152
Lid geworden op: 14 jul 2006, 02:14
Locatie: Utah

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Dutchess » 25 jan 2018, 01:35

Dakloze schreef: Mijn punt was meer dat je in dit land zelf de keus kan maken
Laat het daar dan bij, ipv mensen die een andere keus maken dan jij & je vrouw, als "zweverig" te bestempelen. Wat heeft de TS nou aan dat soort oordelen. :roll:

Terug naar praktisch advies, zoals USInsider beschrijft, bij een PPO heb je idd vaak meer keus aan doktoren en ziekenhuizen; daar staat tegenover dat je er extra voor betaalt. Hoeveel, dat hangt erg van de werkgever af. Bij mijn vorige werkgever was dat verschil heel groot, gelukkig bij de werkgever van mijn man een stuk minder.

Er blijft veel uitzoekwerk - je moet toch een "in-network" dokter of verloskundige zoeken die je prettig vindt, en een "in-network" ziekenhuis of kraamkliniek die redelijk in de buurt is, goede reputatie heeft, etc. Dat is in de VS allemaal minder vanzelfsprekend.
Amikix schreef:En pas bij dat uitzoeken op dat je niet alleen kijkt of een ziekenhuis in network is, maar ook elke dienstverlener waar je in dat ziekenhuis mee te maken zult krijgen.
Dat is een heel goed punt, maar vaak moeilijker om uit te zoeken omdat veel verzekeraars dat soort "hospital-based providers" niet in hun online directory zetten. Mocht je een rekening krijgen van zo'n arts die niet "in-network" is, neem eerst contact op met de verzekeraar - soms wordt de claim dan nogmaals bekeken. Lukt dat niet, dan kan je de arts vragen om minder in rekening te brengen. Heeft dat ook geen succes, dan kan je in Texas hulp met bemiddeling vragen via de Texas Department of Insurance. http://www.tdi.texas.gov/consumer/cpmba ... lling.html
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.

Gebruikersavatar
Amikix
Amerikakenner
Berichten: 670
Lid geworden op: 03 aug 2007, 23:48
Locatie: USA

Re: Emigreren en zwanger

Bericht door Amikix » 25 jan 2018, 01:59

Waarom zouden ze je het makkelijk maken als het ook moeilijk kan, hm? Ik zou als je eenmaal zicht hebt op welk ziekenhuis je naartoe zou gaan/terecht zou kunnen komen toch echt van tevoren stappen willen zetten om dat soort out of network rekeningen te voorkomen waar mogelijk. Geen ervaring hier, maar ik zou me voor kunnen stellen dat je om te beginnen je begeleidend arts dit soort vragen kunt stellen en/of voorkeuren aan zou kunnen geven.

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer