Kosten levensonderhoud (in CA)

Vragen over de mogelijkheden van emigratie naar de Verenigde Staten horen thuis in dit forum.
Gast

Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Gast » 24 sep 2016, 23:58

Mijn vrouw maakt een serieuze kans op een baan in de VS, en wel in Santa Barbara, CA. Haar werkgever zal zich dan ook inspannen voor mij een werkvisum te regelen en haar netwerk aanspreken om mij aan het werk te helpen. Ik werk momenteel in een tak van sport (binnen de IT) waar wereldwijd groeiende vraag naar is, ik heb papieren die ook in de VS erkent zijn, en ik heb diverse Amerikaanse werkgevers op mijn resume. Al met al heb ik er redelijk vertrouwen in dat ik ook daar een leuke boterham kan verdienen, al dan niet als contractor (freelancer). Dat alles is natuurlijk een prachtige uitgangssituatie, maar ik ben toch nog een beetje zoekende naar het realisme van dit plan.

Waar ik nog te weinig zicht op heb zijn de kosten voor het levensonderhoud. Als ik bijvoorbeeld een blik werp op realtor.com schrik ik behoorlijk van de huizenprijzen in die regio (Santa Barbara of Goleta). Ja, het is daar natuurlijk een klein paradijsje op zich (ben er een paar keer op vakantie geweest), maar ik zie daar niet bijzonder veel werkgevers en/of vacatures (het is nu eenmaal geen Silicon Valley). Voor een huis van 1000 sq-ft ben je zo maandelijks $4000 kwijt, dus dat hakt er behoorlijk in. In NL maken onze vaste lasten ongeveer 50% uit van ons gezamenlijk netto inkomen. Ik weet niet of het realistisch is, maar graag houd ik daar aan vast. Je wilt immers ook wat geld sparen in geval dat, en ook leuke dingen blijven doen.

Ik wil dus graag een rekensom maken van alle te verwachten kosten, en kijken welk inkomen daar eigenlijk bij hoort om een beetje fatsoenlijk te kunnen leven. Kan iemand iets vertellen over de (hoogte van) de kosten het leven aldaar met zich meebrengt?
 • De prijzen van de huur zijn duidelijk. Ik zag dat realtor alvast 'city tax' erin had gezet, is dat dan ook de enige city tax die ik moet betalen of zijn er nog niet genoemde kosten (afval(water), etc?).
 • Moet je nog iets afdragen aan de staat en/of heb je nog te maken met een federale tax?
 • Waar moet ik aan denken wat betreft gas/water/licht(a/c)?
 • Zijn er nog bepaalde 'onmisbare' verzekeringen waaraan ik moet denken, die potentieel (veel) duurder zijn dan hier?
 • Wat kost internet en mobiel internet? Zijn er vergelijkingssites a la internetten.com die snel een overzicht kunnen geven de beschikbare ISP's in een bepaalde stad/buurt/straat?
 • Wat kost autobezit eigenlijk? (Laten we voor het gemak rekenen met een Camry ofzo). Wat ben je kwijt aan road tax, verzekeringen, etc? Bestaat er daar ook zoiets als een APK?
 • Stel je werkgever regelt niet je zorgverzekering (of ik ga contracten), aan wat voor een premie moet ik denken voor zorg (voor een gezonde dertiger)?
 • Zijn er andere potentieel grote kostenposten die ik over het hoofd zie?
Alvast bedankt, elke input wordt zeer gewaardeerd!

Gebruikersavatar
Big_Mo
Amerika-expert
Berichten: 1548
Lid geworden op: 05 dec 2013, 19:03

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Big_Mo » 26 sep 2016, 15:57

[*]De prijzen van de huur zijn duidelijk. Ik zag dat realtor alvast 'city tax' erin had gezet, is dat dan ook de enige city tax die ik moet betalen of zijn er nog niet genoemde kosten (afval(water), etc?).
Dit zit als het goed is in je huur contract en huur prijs.
[*]Moet je nog iets afdragen aan de staat en/of heb je nog te maken met een federale tax?
Voor je huur of voor je inkomsten? Voor je inkomsten ja je hebt te maken met federale tax en state tax.
[*]Waar moet ik aan denken wat betreft gas/water/licht(a/c)?
Helaas heb ik hier geen antwoord op voor California. Mijn ervaring hier in Illinois is dat water over het algemeen is inbegrepen in een appartement. Electra en internet / TV zijn vaak voor de rentee, of te wel jullie dus)
[*]Zijn er nog bepaalde 'onmisbare' verzekeringen waaraan ik moet denken, die potentieel (veel) duurder zijn dan hier?
Rental insurance???
[*]Wat kost internet en mobiel internet? Zijn er vergelijkingssites a la internetten.com die snel een overzicht kunnen geven de beschikbare ISP's in een bepaalde stad/buurt/straat?
Kosten per internet zijn per ISP anders. Geen idee wie de hoofd ISP voor Californie is maar shop een beetje rond. Vaak hebben bedrijven als ComCast en AT&T bundel pakketten waar kabel tv, internet etc is inbegrepen. Nogmaals voor ons in Illinois was basic cable tv met basic internet $130 per maand!!
[*]Wat kost autobezit eigenlijk? (Laten we voor het gemak rekenen met een Camry ofzo). Wat ben je kwijt aan road tax, verzekeringen, etc? Bestaat er daar ook zoiets als een APK
Ook weer voor Illinois, $300 per 6 maanden voor mijn vrouw haar Toyota Yaris (full coverage). Road tax hier gaat per jaar (je license plate sticker) en is voor ons $102 per jaar. Voor kosten voor Californie: https://www.dmv.ca.gov/portal/dmv/detail/vr/vr_info.
Auto moet elke 2 jaar een Smog Check: http://www.jiffylubesocal.com/jiffy-lub ... nts-in-ca/. Ook ook voor meer informatie zou ik naar de DMV website voor Californie kijken. Geen idee of CA Vehicle inspection heeft elk jaar?

[*]Stel je werkgever regelt niet je zorgverzekering (of ik ga contracten), aan wat voor een premie moet ik denken voor zorg (voor een gezonde dertiger)?
Kijk op de site van affordable care act. Persoonlijk zou ik Bluecross /Blueshield aanraden maar vanuit je eigen portomonee kan deze best duur zijn. Houd er rekening mee (en kijk er heel goed naar) dat ziekte kosten verzekeraars een deductible en out of pocket hebben. Of te wel je moet een x bedrag betalen uit je eigen portomonee voordat je insurance provider iets uitbetaald. $80 dollar per maand ziet er misschien goed uit en klinkt goedkoop maar eigen risico kan gauw oplopen tot de $10.000. However, als jouw vrouw een goede baan krijgt en de werkgever haar voorziet van insurance, zou ik als ik jou was op haar insurance ingeschreven worden.


Succes!

Gebruikersavatar
goldenhills
Amerika-expert
Berichten: 3076
Lid geworden op: 26 mar 2008, 08:04
Locatie: San Francisco Bay Area

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door goldenhills » 26 sep 2016, 17:26

edje schreef:Haar werkgever zal zich dan ook inspannen voor mij een werkvisum te regelen.
Zij kunnen praktisch gezien alleen een werkvisum voor je regelen als je een baan aanbieden. Als je vrouw een H-1B krijgt, krijg jij een H-4, en mag je voorlopig niet werken tot dat een greencard procedure wordt gestart of jij een eigen visum binnenhaalt.
edje schreef:Al met al heb ik er redelijk vertrouwen in dat ik ook daar een leuke boterham kan verdienen, al dan niet als contractor (freelancer).
Als contractor lijkt me lastig, daar is niet echt een visum voor (dus moet je een greencard bemachtigen). En Santa Barbara is inderdaad een moeilijkere plek om aan een IT baan te komen. Een oudcollega van mij woont in Santa Barbara, en heeft lang gezocht voordat hij wat vond.

Nog wat pointers:
- Gas/water/licht hangt van de verhuurder af. Soms in begrepen, soms niet. Het kan oplopen tot een paar honderd dollar per maand. Airco en grasveld watergeven zijn duur!
- Renters insurance is verstandig, maar niet heel duur. Iets van $500 p/j.
- TV/internet is duur, reken al gauw op ongeveer $100 p/m.
- Mobiel internet kan duur zijn bij de grote maatschappijen. Google Fi is $20 p/m +$10/GB, en er zijn ook andere goedkopere opties.
- Ik neem aan dat je via je vrouw ziektenkostenverzekering kan krijgen. Dat is heel normaal bij een goede baan.
- Autoverzekering is voor ons zo'n $900 p/j, met een hoog eigen risico maar met maximale dekking (gezien de rechtzaken hier...)
- Vergeet niet dat je voor veel zaken een deposit zal moeten doen (huur, credit card, gas/water/licht), etc. Dat kan enorm oplopen. Zeker gezien de huur kan je zomaar $5000 - $6000 nodig hebben.
- Als je samen $160,000 verdient dan moet je wel redelijk kunnen leven, maar je zal niet hard sparen...
- Vergeet je pensioen niet; reken op 10% van je inkomen. Dat kun je in het begin even laten zitten, maar een pensioengat dichten kost geld!

Evendgoed is een kans om in Santa Barbara te wonen en werken fantastisch!

FYI: wij wonen in de SF Bay Area.

Dakloze
Amerikakenner
Berichten: 554
Lid geworden op: 19 feb 2016, 01:29
Aantal x V.S. bezocht: 99

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Dakloze » 26 sep 2016, 20:35

edje schreef:Mijn vrouw maakt een serieuze kans op een baan in de VS, en wel in Santa Barbara, CA. Haar werkgever zal zich dan ook inspannen voor mij een werkvisum te regelen en haar netwerk aanspreken om mij aan het werk te helpen.
Is dit een "nieuwe" werkgever of werkt ze al bij dezelfde club in Nederland?
edje schreef: Ik werk momenteel in een tak van sport (binnen de IT) waar wereldwijd groeiende vraag naar is, ik heb papieren die ook in de VS erkent zijn, en ik heb diverse Amerikaanse werkgevers op mijn resume. Al met al heb ik er redelijk vertrouwen in dat ik ook daar een leuke boterham kan verdienen, al dan niet als contractor (freelancer). Dat alles is natuurlijk een prachtige uitgangssituatie, maar ik ben toch nog een beetje zoekende naar het realisme van dit plan.
Om als contractor te kunnen werken heb je een EAD of greencard nodig. Of je een EAD kan krijgen hangt af van het visum van je vrouw.
edje schreef: [*]De prijzen van de huur zijn duidelijk. Ik zag dat realtor alvast 'city tax' erin had gezet, is dat dan ook de enige city tax die ik moet betalen of zijn er nog niet genoemde kosten (afval(water), etc?).
[*]Waar moet ik aan denken wat betreft gas/water/licht(a/c)?
[*]Zijn er nog bepaalde 'onmisbare' verzekeringen waaraan ik moet denken, die potentieel (veel) duurder zijn dan hier?
[*]Wat kost internet en mobiel internet? Zijn er vergelijkingssites a la internetten.com die snel een overzicht kunnen geven de beschikbare ISP's in een bepaalde stad/buurt/straat?
[*]Wat kost autobezit eigenlijk? (Laten we voor het gemak rekenen met een Camry ofzo). Wat ben je kwijt aan road tax, verzekeringen, etc? Bestaat er daar ook zoiets als een APK?
[*]Stel je werkgever regelt niet je zorgverzekering (of ik ga contracten), aan wat voor een premie moet ik denken voor zorg (voor een gezonde dertiger)?
[*]Zijn er andere potentieel grote kostenposten die ik over het hoofd zie?[/list]
Ik woon in Socal (in de buurt van Carlsbad), en denk dat je uit kan gaan van de volgende kosten:

Energie: $150 (dit is gemiddeld, in de zomer schiet het naar $350 wegens AC)
Kabel TV/Internet: $100
Renter's insurance: $20
Auto verzekering: $150 (je hebt 0 schadevrije jaren)
Water/Sewer/Waste: $130 (dit betaal ik momenteel)
Auto payments: $300 (gemiddelde lease / financiering)
Mobiele telefoon (2 lijnen): $120

Daarnaast heb ik een dochter en betaal bijna $800 voor preschool. Verder heb ik als extras:

YMCA: $90
Tuinman: $60
Levensverzekering mijzelf: $80
Levensverzekering eega: $73
Zwemles dochter: $80
Amazing Athletes program: $48
Netflix: $12
Amazon: $9
Motorverzekering: $55
Legoland abbo: $40
Disneyland abbo: $80
edje schreef: [*]Moet je nog iets afdragen aan de staat en/of heb je nog te maken met een federale tax?
In CA heb je State en Federal, en uiteraard sales tax (een soort btw). Afhankelijk van je inkomen uiteraard. Hier kan je een bruto/netto berekening maken: http://www.adp.com/tools-and-resources/ ... lator.aspx
--
I route, therefore you are.

Gast

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Gast » 26 sep 2016, 20:38

Hi Big_Mo, bedankt voor je reactie. Ik kwam nog op wat aanvullende vragen:
Big_Mo schreef: [*]Moet je nog iets afdragen aan de staat en/of heb je nog te maken met een federale tax?
Voor je huur of voor je inkomsten? Voor je inkomsten ja je hebt te maken met federale tax en state tax.
Ik bedoelde het meer als "moet ik nog meer afdragen aan belastingen (en zo ja welke) die niet reeds via het salaris worden geïnd?"
[*]Zijn er nog bepaalde 'onmisbare' verzekeringen waaraan ik moet denken, die potentieel (veel) duurder zijn dan hier?
Rental insurance???
Dat is denk ik te vergelijken met wat wij hier kennen als een inboedelverzekering?
In NL is dat weer veelal gecombineerd met een aansprakelijkheidsverzekering. Heb je die ook in de VS? Is dat gewoon een "liability insurance" of heet zoiets daar anders?
[*]Stel je werkgever regelt niet je zorgverzekering (of ik ga contracten), aan wat voor een premie moet ik denken voor zorg (voor een gezonde dertiger)?
Kijk op de site van affordable care act. Persoonlijk zou ik Bluecross /Blueshield aanraden maar vanuit je eigen portomonee kan deze best duur zijn. Houd er rekening mee (en kijk er heel goed naar) dat ziekte kosten verzekeraars een deductible en out of pocket hebben. Of te wel je moet een x bedrag betalen uit je eigen portomonee voordat je insurance provider iets uitbetaald. $80 dollar per maand ziet er misschien goed uit en klinkt goedkoop maar eigen risico kan gauw oplopen tot de $10.000. However, als jouw vrouw een goede baan krijgt en de werkgever haar voorziet van insurance, zou ik als ik jou was op haar insurance ingeschreven worden.
Succes!
Bedankt voor de tip. Het "bijschrijven" op haar polis had ik nog niet aan gedacht (is in NL immers niet meer mogelijk, althans je kunt wel 'samen' klant zijn maar korting op premie kun je wel vergeten, en je houd ook ieder je eigen risico).
goldenhills schreef:
edje schreef:Haar werkgever zal zich dan ook inspannen voor mij een werkvisum te regelen.
Zij kunnen praktisch gezien alleen een werkvisum voor je regelen als je een baan aanbieden. Als je vrouw een H-1B krijgt, krijg jij een H-4, en mag je voorlopig niet werken tot dat een greencard procedure wordt gestart of jij een eigen visum binnenhaalt.
Oh, dat is wel een 'red flag' want met één inkomen gaan we het simpelweg niet redden. Sowieso wilde ik ook niet mijn eigen carrière de das om doen, dus niet werken is voor mij eigenlijk geen optie.

In dit geval gaat het voor haar om een tenured academische baan bij de daar gevestigde universiteit. Ik heb de salarisschalen gezien op de website, en die zitten ergens in de range van 71 tot 94K. Dat betreft als het goed is negen maandsalarissen, omdat onderzoekers aldaar worden geacht drie maanden in hun eigen inkomen te voorzien (uit externe funding etc). Ook al zou ze in haar max worden ingeschaald, en zaken als pensioen en zorgverzekering onderdeel uitmaken van haar voorwaarden, denk ik dat het nog steeds geen haalbare kaart is om daar op die locatie van dat geld met z'n tweeën comfortabel te kunnen leven.

Dus als ik het goed begrijp zijn er eigenlijk twee realistische mogelijkheden:

Diezelfde werkgever kan ook mij een baan aanbieden, waardoor ik ook op basis van een H-1B zou kunnen komen. Ik werk in IT Security, maar ik weet niet of dat 'speciality' genoeg is om aan de voorwaarden te voldoen? Ze moeten mij natuurlijk ook maar net kunnen gebruiken op die plek.

óf

Zij accepteert die baan, en ik zal daar pas op zoek kunnen gaan naar een eigen baan (of reeds vanaf hier, maar waarschijnlijk minder succesvol). Begrijp ik het goed dat ik wel mag solliciteren (met H-4 status), maar dat die potentiële nieuwe werkgever te allen tijde wel wel het 'geduld' moet opbrengen om die H-1B voor mij aan te vragen? Of is dat slechts een formaliteitje dat zo geregeld is als je H-4 status hebt?

De GC route laat ik nu maar even buiten beschouwing, want dat lijkt me qua tijdsdruk geen realistische optie. Of zijn er naast de diversity lotery ook nog andere manieren om een GC te bekomen in een korter tijdsbestek of met een hogere kans?
edje schreef:Al met al heb ik er redelijk vertrouwen in dat ik ook daar een leuke boterham kan verdienen, al dan niet als contractor (freelancer).
Als contractor lijkt me lastig, daar is niet echt een visum voor (dus moet je een greencard bemachtigen). En Santa Barbara is inderdaad een moeilijkere plek om aan een IT baan te komen. Een oudcollega van mij woont in Santa Barbara, en heeft lang gezocht voordat hij wat vond.
Goed om te weten, dan kan die optie dus sowieso van mijn lijstje af. Ik heb even snel gekeken naar banen in de buurt; de meeste in mijn branche zitten bij een Air Force base ergens verderop, echter is daar (volgens mij zonder uitzondering) citizenship een vereiste. In de stad zelf was er weinig inderdaad, maar het aanbod in specialisten is ook relatief laag dus die concurrentie ga ik graag aan.

Ik bedenk me nu overigens nog een andere route, en dat is dat ik nu reeds voor een Europees kantoor van een Amerikaans bedrijf werk. Ik zou een balletje op kunnen gooien om via die weg op H-1B binnen te komen. Echter zou het nooit houdbaar zijn op lange termijn 'remote' te blijven werken. Ik neem aan dat ik bij een beëindigd dienstverband direct die status kwijt ben? (En dan weer als H-4 door het leven ga.)

Nog wat pointers:
- Gas/water/licht hangt van de verhuurder af. Soms in begrepen, soms niet. Het kan oplopen tot een paar honderd dollar per maand. Airco en grasveld watergeven zijn duur!
- Renters insurance is verstandig, maar niet heel duur. Iets van $500 p/j.
- TV/internet is duur, reken al gauw op ongeveer $100 p/m.
- Mobiel internet kan duur zijn bij de grote maatschappijen. Google Fi is $20 p/m +$10/GB, en er zijn ook andere goedkopere opties.
- Ik neem aan dat je via je vrouw ziektenkostenverzekering kan krijgen. Dat is heel normaal bij een goede baan.
- Autoverzekering is voor ons zo'n $900 p/j, met een hoog eigen risico maar met maximale dekking (gezien de rechtzaken hier...)
- Vergeet niet dat je voor veel zaken een deposit zal moeten doen (huur, credit card, gas/water/licht), etc. Dat kan enorm oplopen. Zeker gezien de huur kan je zomaar $5000 - $6000 nodig hebben.
- Als je samen $160,000 verdient dan moet je wel redelijk kunnen leven, maar je zal niet hard sparen...
- Vergeet je pensioen niet; reken op 10% van je inkomen. Dat kun je in het begin even laten zitten, maar een pensioengat dichten kost geld!

Evendgoed is een kans om in Santa Barbara te wonen en werken fantastisch!

FYI: wij wonen in de SF Bay Area.
Ha, ja hier grappen wij altijd wel over Amerikanen en hun airco's, maar ik heb begrepen dat stroom ook steeds serieus duurder wordt aldaar is het niet? Heb ook eens een golfbaan daar een 'drought' toeslag zien hanteren. Of een keer voor een boodschappen tas moeten betalen. Gelukkig zie je steeds meer besef (zeker in CA) dat veel van de dingen die we consumeren niet oneindig is. Maar wel altijd groene grasveldjes overal :)

Santa Barbara is inderdaad een fantastische plek. Mijn vrouw heeft daar eerder gewerkt, en we zijn er meerdere malen een paar dagen verbleven tijdens vakanties. We zeiden altijd tegen elkaar dat als we de kans zouden krijgen om daar naartoe te kunnen, ook al was het voor een paar jaartjes, dat we spijt zouden krijgen als we dat niet zouden doen. Het klimaat is daar gewoonweg perfect, net als de hele relaxte Spaanse sfeer die die stad uitademt. Ik zie het nu al voor me, lekker na het werk even SUPpen enzo. Of in het weekend eens vroeg op en dan lekker over de Big Sur rijden. Vakanties in de VS worden dan ook een stuk bereikbaarder en betaalbaarder. Alhoewel, iets met vakantiedagen enzo...

Oké, genoeg dagdromerij, eerst maar eens die ba(a)n(en) binnen halen. Bedankt voor je input in ieder geval, hier kan ik wat mee!

Gast

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Gast » 26 sep 2016, 21:00

thenextdtrump schreef:
edje schreef:Mijn vrouw maakt een serieuze kans op een baan in de VS, en wel in Santa Barbara, CA. Haar werkgever zal zich dan ook inspannen voor mij een werkvisum te regelen en haar netwerk aanspreken om mij aan het werk te helpen.
Is dit een "nieuwe" werkgever of werkt ze al bij dezelfde club in Nederland?

Om als contractor te kunnen werken heb je een EAD of greencard nodig. Of je een EAD kan krijgen hangt af van het visum van je vrouw.
Het gaat in haar geval om een nieuwe werkgever. Het gaat om een hogere academische positie. Dus ik weet eigenlijk niet eens of het gaat om een H-1B, wie weet betreft het een O-visum?

Een EAD had ik nog niet van gehoord. Ik heb even snel gekeken naar de voorwaarden (op Wikipedia), maar ik denk daar niet voor in aanmerking te komen. Overigens denk ik zelf wel te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor H-1B. Ik ben hoger opgeleid, werk al wat jaren in een specialistisch werkveld en heb daar ook weer (tevens in de VS erkende) certificates voor.
Ik woon in Socal (in de buurt van Carlsbad), en denk dat je uit kan gaan van de volgende kosten:
Bedankt voor het delen van je lijstje en de link naar de bruto netto calculator.

Wat me trouwens opviel is dat leningen voor auto's vrij laag zijn, volgens mij door het feit dat het een lening betreft met de auto zelf als onderpand. Klopt dat? Is het daarmee te vergelijken met huurkoop, of steekt het anders in elkaar?

Rachel.
Amerikakenner
Berichten: 587
Lid geworden op: 14 mar 2014, 09:41
Aantal x V.S. bezocht: 6

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Rachel. » 27 sep 2016, 01:00

Wannsee jouw bedrijf ook een Amerikaanse branche heeft kun je het met een L1 visum proberen, dat is een uitzendvisum waarbij je (tijdelijk) in de VS mag werken.

Een H1B ben je inderdaad kwijt op het moment dat je dienstverband beëindigd wordt. Je kunt dan wel solliciteren en een ander bedrijf weer een H1B laten aanvragen. Er zit een cap op, maar die geldt niet voor overheidsinstanties en sommige onderwijsinstellingen, dus het zou goed kunnen dat de academische positie van je vrouw daar buiten valt. Dat was in ieder geval zo in het verleden, ik kan even geen huidige data vinden.

Neem de zorgverzekering van je vrouw zeker mee bij de onderhandelingen; meeverzekeren met een spouse is verreweg de goedkoopste optie.

Rachel.
Amerikakenner
Berichten: 587
Lid geworden op: 14 mar 2014, 09:41
Aantal x V.S. bezocht: 6

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Rachel. » 27 sep 2016, 01:02


Gebruikersavatar
Big_Mo
Amerika-expert
Berichten: 1548
Lid geworden op: 05 dec 2013, 19:03

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Big_Mo » 27 sep 2016, 03:01

Ben even volledig in de war nu. Ik ken een stel hier in Chicago. Hij kwam op een visum hier heen en kon zijn vrouw meenemen. Zij hebben uiteindelijk een werk vergunning aankunnen vragen voor haar. Hoe zit dat dan?

@edje
Overheids banen moet je inderdaad meestal citizen zijn. Helemaal voor defensie.
Rental insurance bedoelde ik renters insurace. Helaas kan ik je niet echt veel over de Nederlandse variant vertellen gewoonweg omdat ik er geen ervaring mee heb.

Auto leningen zijn inderdaad, de bank heeft de titel tot jij alles hebt afbetaald. Overigens bij ervaring met een auto kopen bij de dealer is alles behalve goed. 24 point inspectie. Ja vast, niets is bekeken, nog geen maand later was er iets gebroken wat over de inpectie punten viel. Nog wat advies op auto kopen. Jonge auto met hoge kilometers blijf er ver vandaan. Vaak zijn dat "oude" rental auto's. Helaas was mijne er een van.

Hockey
Amerika-expert
Berichten: 9930
Lid geworden op: 21 dec 2010, 15:59
Locatie: Nederland

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Hockey » 27 sep 2016, 03:23

@Big_Mo, op wat voor visum kwam die persoon naar de VS?

Gebruikersavatar
hemmie
Amerika-expert
Berichten: 3878
Lid geworden op: 18 mar 2010, 10:06
Locatie: Richmond, TX

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door hemmie » 27 sep 2016, 04:21

Mijn man heeft een L1, dus ik een L2. Ik kan dus een EAD aanvragen en aan het werk. Het hangt van het visum af, op een H4 mag dat niet.
Terug in Texas!

Gebruikersavatar
bello
Amerikakenner
Berichten: 1189
Lid geworden op: 06 jan 2010, 20:28
Locatie: NL

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door bello » 27 sep 2016, 13:06

Echtgenoten van H1b visumhouders die op een H4 visum meekomen kunnen sinds 2015 ook een werkvergunning krijgen. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat de werkgever zo snel mogelijk de greencard procedure voor je vrouw opstart, want alleen als die stap gezet is, kan jouw status gewijzigd worden. Officiële uitleg en een leesbaarder verhaal.
2004: Rondje ZW 2005: NYC 2006/07: Hong Kong, Australië 2008: NYC, Toronto 2009/2010: LA, NYC 2010/11: NYC 2011: NYC, Toronto 2012: NYC 2012: Hong Kong, China, Macau 2012/13: Washington DC 2013: Las Vegas, DV, Yosemite, San Francisco 2015: Toronto, Vancouver, Seattle 2016/17: China, Hong Kong, Thailand

Gebruikersavatar
Big_Mo
Amerika-expert
Berichten: 1548
Lid geworden op: 05 dec 2013, 19:03

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Big_Mo » 27 sep 2016, 14:09

Hockey schreef:@Big_Mo, op wat voor visum kwam die persoon naar de VS?
Ik ga dat eens vragen. Het enige dat ik eigelijk nu weet is dat zijn werkgever een Nederlands bedrijf is dat hem naar de VS stuurde om te kijken of zij hier zaken kunnen doen. Hij is volgens mij met het investment visum hier gekomen (had per direct zijn Greencard). De werkvergunning van zijn vrouw heeft ook wel een redelijk poos geduurd eerlijk gezegt.

Gebruikersavatar
goldenhills
Amerika-expert
Berichten: 3076
Lid geworden op: 26 mar 2008, 08:04
Locatie: San Francisco Bay Area

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door goldenhills » 27 sep 2016, 16:50

edje schreef:In dit geval gaat het voor haar om een tenured academische baan bij de daar gevestigde universiteit. Ik heb de salarisschalen gezien op de website, en die zitten ergens in de range van 71 tot 94K. Dat betreft als het goed is negen maandsalarissen, omdat onderzoekers aldaar worden geacht drie maanden in hun eigen inkomen te voorzien (uit externe funding etc). Ook al zou ze in haar max worden ingeschaald, en zaken als pensioen en zorgverzekering onderdeel uitmaken van haar voorwaarden, denk ik dat het nog steeds geen haalbare kaart is om daar op die locatie van dat geld met z'n tweeën comfortabel te kunnen leven.

Dus als ik het goed begrijp zijn er eigenlijk twee realistische mogelijkheden:

Diezelfde werkgever kan ook mij een baan aanbieden, waardoor ik ook op basis van een H-1B zou kunnen komen. Ik werk in IT Security, maar ik weet niet of dat 'speciality' genoeg is om aan de voorwaarden te voldoen? Ze moeten mij natuurlijk ook maar net kunnen gebruiken op die plek.

óf

Zij accepteert die baan, en ik zal daar pas op zoek kunnen gaan naar een eigen baan (of reeds vanaf hier, maar waarschijnlijk minder succesvol). Begrijp ik het goed dat ik wel mag solliciteren (met H-4 status), maar dat die potentiële nieuwe werkgever te allen tijde wel wel het 'geduld' moet opbrengen om die H-1B voor mij aan te vragen? Of is dat slechts een formaliteitje dat zo geregeld is als je H-4 status hebt?

De GC route laat ik nu maar even buiten beschouwing, want dat lijkt me qua tijdsdruk geen realistische optie. Of zijn er naast de diversity lotery ook nog andere manieren om een GC te bekomen in een korter tijdsbestek of met een hogere kans?
Ik denk dat je moet proberen om twee dingen helder te krijgen.
1. Wat voor visum gaat jouw vrouw krijgen? H1-B?
2. Wat willen ze concreet voor je doen om een werkvergunning te krijgen? Greencard aanvraag voor je vrouw?

Verder moeten julie voor jezelf beslissen of dit voor kortere of langere tijd is, en hoelang je krapper / verder weg wilt wonen totdat jij ook kan werken.

Op zich is H1-B => GC geen slecht traject. Je moet de eerste tijd wel op de kosten letten, dus je zal niet in een mooie buurt van Santa Barbara kunnen wonen. Maar met een EAD / greencard kun jij alle kanten op met werk, inclusief freelance.

Vergeet niet dat de universiteit geen cap heeft voor H1-B, maar als jij zelf een baan bij een bedrijf kan vinden dan zit je wel met de cap, dus wachttijd en loting...

Gast

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Gast » 27 sep 2016, 22:54

Rachel. schreef:Wannsee jouw bedrijf ook een Amerikaanse branche heeft kun je het met een L1 visum proberen, dat is een uitzendvisum waarbij je (tijdelijk) in de VS mag werken.
Bedankt voor de tip, dat is er zeker één om te onthouden.
goldenhills schreef: Ik denk dat je moet proberen om twee dingen helder te krijgen.
1. Wat voor visum gaat jouw vrouw krijgen? H1-B?
2. Wat willen ze concreet voor je doen om een werkvergunning te krijgen? Greencard aanvraag voor je vrouw?

Verder moeten julie voor jezelf beslissen of dit voor kortere of langere tijd is, en hoelang je krapper / verder weg wilt wonen totdat jij ook kan werken.

Op zich is H1-B => GC geen slecht traject. Je moet de eerste tijd wel op de kosten letten, dus je zal niet in een mooie buurt van Santa Barbara kunnen wonen. Maar met een EAD / greencard kun jij alle kanten op met werk, inclusief freelance.

Vergeet niet dat de universiteit geen cap heeft voor H1-B, maar als jij zelf een baan bij een bedrijf kan vinden dan zit je wel met de cap, dus wachttijd en loting...
Ik heb nog geen definitieve antwoorden op die vragen; ik loop ietsje op de zaken vooruit. Maar dat zijn inderdaad wel dé vragen die er toe doen in deze situatie.

In haar geval geloof ik wel dat het gaat om een H1-B. Alhoewel ik via een één of andere publieke databank ook heb gezien dat het soms voor dat type positie ook een 'Green Card job' betreft. Maar dat zal wel pas zijn na de loop van tijd en niet per direct ivm de tenured positie.
Wat ik niet helemaal begrijp is hoe het aanvragen van een GC voor mijn vrouw, mij aan een betere positie op de arbeidsmarkt helpt? Zie ik hier iets over het hoofd? Of is het zo dat als zij er eenmaal één heeft, ik hem ook krijg (of beter gezegd, mijn kansen daarop zullen verhogen)?

Wat ik heb begrepen is dat het wel gebruikelijk is dat ze de partner van een nieuwe medewerker in zo'n functie dus ook aan baan proberen te helpen. Maar wat ik nu destilleer uit alle antwoorden (en wat ik ook hoorde van mijn vrouw) zal dit hoogstwaarschijnlijk een baan op de uni zelf zijn, en niet daar buiten. Op zich niet erg (leuk zelfs!), maar ik kan me zo voorstellen dat dat niet de best betalende werkgever is. Vandaar ook mijn initiële vraag wat nu een inkomen is waarmee je een beetje rond kan komen aldaar (waar ik overigens een steeds beter beeld van krijg dankzij jullie input).

kastelke
Amerika-expert
Berichten: 18548
Lid geworden op: 02 feb 2005, 08:56
Locatie: Oakville, Ontario
Contacteer:

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door kastelke » 27 sep 2016, 23:19

Afhankelijk van het soort van visum van de hoofdaanvrager, mag de partner werken of niet (of werken, maar pas nadat er nadien een green card aanvraag gebeurd is).
Bij L1 mag partner direct werken, bij H1-b alleen als de green card aangevraagd is. Dus H1-b zonder green card aanvraag die ingestuurd is = partner mag niet werken, zelfs geen substantieel vrijwilligerswerk doen.
Elke
*PR in Canada sinds 2010* - *Canadian Citizen sinds Februari 2016* - *DV-2017 winnaar met Case number EU11xxx*
Ons leven in Oakville, ON

Gast

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Gast » 28 sep 2016, 00:44

Toch lees ik o.a. hier (http://time.com/3721701/immigration-h1b ... k-permits/) dat de regels recent zijn veranderd. En dat je dus als (H-4) dependent spouse van een H1-B gemachtigde, je wel degelijk kunt gaan werken (met een EAD). Het lijkt er dus op dat je dan niet meer hoeft te wachten op een GC (of de aanvraag ervan hoeft te starten).

Zo'n EAD zou natuurlijk perfect zijn. Wellicht eerst een kruiwagen aldaar intern om even op stoom te komen en de primaire zaken op orde te brengen, en wellicht dan nog eens een uitstapje maken naar andere werkgevers of toch contracting. Het grappige is dat ik dan eigenlijk meer flexibiliteit zou hebben in arbeid dan mijn vrouw, terwijl zij degene is met de slimste hersens van ons twee :)

Die GC aanvraag is denk ik sowieso iets wat je eigenlijk wel wilt, want zonder wordt je bestaansrecht aldaar natuurlijk wel erg onzeker. Stel haar tenure gaat niet zoals verwacht, dan zouden wij allebei bij haar einde dienstverband direct het land uit moeten (terwijl je misschien wel nog inkomen en buffer genoeg hebt om een tijdje aldaar uit te kunnen zingen op zoek naar iets anders).

Wat ik niet zo kan terugvinden is de maximale duur die het proces van H1-B tot aan GC zou gaan duren. Het enige wat me een beetje zorgen baart is de volgende quote van Wikipedia (zonder referentie):
In the past the employment-based green card process used to take only a few years, less than the duration of the H-1B visa itself. However, in recent times the legal employment-based immigration process has backlogged and retrogressed to the extent that it now takes many years for guest-work visa holders from certain countries to obtain green cards. Since the duration of the H-1B visa hasn't changed, this has meant that many more H-1B visa holders must renew their visas in one or three-year increments for continued legal status while their green card application is in process.[citation needed]

Gebruikersavatar
goldenhills
Amerika-expert
Berichten: 3076
Lid geworden op: 26 mar 2008, 08:04
Locatie: San Francisco Bay Area

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door goldenhills » 28 sep 2016, 04:01

Zie de titel van het USCIS document wat wordt aangehaald door TIME:
DHS Extends Eligibility for Employment Authorization to Certain H-4 Dependent Spouses of H-1B Nonimmigrants Seeking Employment-Based Lawful Permanent Residence
En:
Under the rule, eligible H-4 dependent spouses must file Form I-765, Application for Employment Authorization, with supporting evidence and the required $380 fee in order to obtain employment authorization and receive a Form I-766, Employment Authorization Document (EAD). USCIS will begin accepting applications on May 26, 2015. Once USCIS approves the Form I-765 and the H-4 dependent spouse receives an EAD, he or she may begin working in the United States.
Wat mij niet helemaal duidelijk is op welk moment je een EAD mag aanvragen. Wellicht dat de universiteit daar meer van weet, die hakken waarschijnlijk vaker met dat bijltje...

Voor de duidelijkheid: als je vrouw een GC aanvraagt kun jij ook mee in de aanvraag als spouse, en jij krijgt dan ook een GC.

Gebruikersavatar
JohannaPA
Amerikafan
Berichten: 141
Lid geworden op: 30 sep 2013, 12:53
Locatie: State College, PA, United States
Contacteer:

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door JohannaPA » 28 sep 2016, 19:55

Ik heb deze situatie gehad. Ik had een H1B en vroeg een greencard aan, en in dat proces kregen ik EN mijn man een EAD, voordat de greencard werd toegekend. Ik werk als assistant professor op Penn State en zit dus ook in een tenure track en derhalve in een vergelijkbare situatie. Wij hebben de greencard in november 2015 gekregen, dus wellicht is er wat veranderd sindsdien.

Wat voor jou van belang is, is om na te gaan of die greencard aanvraag direct kan gebeuren. In mijn geval had ik ook eerst nog een PERM (labor certification), en dat proces kostte in mijn geval 10 maanden (van januari 2014 tot oktober 2014). Daarna werd de papierwinkel voor de greencard aanvraag opgestart (ingestuurd in oktober 2014). Vervolgens werd dus die i765 ingestuurd met de EAD aanvraag. Die EAD aanvraag is separaat van de greencard aanvraag behandeld en werd in januari 2015 al opgestuurd. De echte greencard kwam in november 2015.

Het is volgens mij dus niet zozeer de aanvraag voor de greencard die lang gaat duren, dat kan vrij rap gaan bij cap exempt H1Bs (dat wordt afgehandeld door USCIS), maar het is vooral die PERM die Heel Erg Lang kan duren (afgehandeld door het Department of Labor), en helaas is daar niet zoveel aan te doen.
Blog: http://johannaslot.com
11-2013 J1 > 12-2013 PhD > 01-2014 verhuisd naar PA, USA > 05-2014 huis gekocht > 06-2014 H1B > 10-2014 labor cert. klaar > 11-2014 AOS > 01-2015 biometrics > 02-2015 EAD + i512 > 10-2015 Greencard

Gast

Re: Kosten levensonderhoud (in CA)

Bericht door Gast » 28 sep 2016, 21:47

Iedereen bedankt voor het meedenken!

@JohannaPA: Dus begrijp ik het goed dat jouw man een jaar niet mocht werken tot hij zijn EAD kreeg? Of mocht hij al werken vanaf het moment dat jullie beiden de GC gingen aanvragen?

Plaats reactie
 • Vergelijkbare Onderwerpen
  Reacties
  Weergaves
  Laatste bericht
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer