Boek je Amerikareis via een echte USA-expert: Klik hier om alle prijzen voor je USA-reis te vergelijken: vliegtickets, autohuur, rondreis, en meer!
Tips (fooien)
Re: Tips (fooien)
Ik merk hier in New York dat er zeker na twee jaar corona wordt verwacht dat je meer fooi geeft, en dat vind ik ook heel normaal. De mensen die in de service industry werken, krijgen nog steeds lage lonen en hebben bijna geen enkele bescherming als ze ziek zouden worden of COVID zouden krijgen. Ik vind het dus meer dan logisch om genoeg fooi te geven zodat deze mensen genoeg hebben om van te leven én om te sparen voor het geval ze ziek worden. 17 dollar per uur zou voor Nederlanders inderdaad als heel veel klinken, maar denk daarbij dat je ongeveer 10-20% belasting betaalt, dat het levensonderhoud duur is, en dat de meesten in deze industrie maar een paar ziekte- en vakantiedagen per jaar krijgen. Ik werk niet in de service industry, maar heb ongeveer dezelfde “benefits” en kom maar net rond met mijn 21 dollar per uur en ik leef best zuinig (alhoewel ik soms wel graag een $5 iced latte drink).
In restaurants zijn serveerders ook niet de enige die de tips krijgen. Ze moeten vaak aan het eind van de avond een vast percentage van de omzet van hun tafels afstaan aan het keuken- en bar personeel, onafhankelijk van hoeveel fooi ze echt hebben gekregen. Als je voor $300 gaat uiteten en geen fooi geeft, moet je serveerder nog steeds betalen, dat komt uit hun eigen paycheck! Dit systeem is natuurlijk heel oneerlijk, maar helaas werkt het op veel plaatsen nog steeds zo.
Restaurants, bars, koffietentjes, overal tip ik 20-25% (waarbij 20% echt het bare minimum is). Als ik me dat niet kan veroorloven op dat moment, ga ik niet uit eten of neem ik geen koffie buiten de deur. Het is gewoon onderdeel van de prijs. Zoals @Timothy555 zegt: alles x1.3, dan weet je pas echt hoeveel je cocktail of hamburger kost.
Er is zo verschrikkelijk veel mis met de financiële en sociale zekerheid in dit land, en we kunnen inderdaad zeggen dat het systeem gewoon kapot is hier. Maar weigeren om genoeg fooi te geven als toerist zorgt er alleen maar voor dat de mensen die het al lastig hebben, het nóg lastiger krijgen. Als je een vliegticket naar de VS en dure restaurants kan veroorloven, kun je ook fooi geven. Of in mijn geval: als ik een $5 iced latte kan veroorloven, kan ik ook die dollar fooi erop geven.
In restaurants zijn serveerders ook niet de enige die de tips krijgen. Ze moeten vaak aan het eind van de avond een vast percentage van de omzet van hun tafels afstaan aan het keuken- en bar personeel, onafhankelijk van hoeveel fooi ze echt hebben gekregen. Als je voor $300 gaat uiteten en geen fooi geeft, moet je serveerder nog steeds betalen, dat komt uit hun eigen paycheck! Dit systeem is natuurlijk heel oneerlijk, maar helaas werkt het op veel plaatsen nog steeds zo.
Restaurants, bars, koffietentjes, overal tip ik 20-25% (waarbij 20% echt het bare minimum is). Als ik me dat niet kan veroorloven op dat moment, ga ik niet uit eten of neem ik geen koffie buiten de deur. Het is gewoon onderdeel van de prijs. Zoals @Timothy555 zegt: alles x1.3, dan weet je pas echt hoeveel je cocktail of hamburger kost.
Er is zo verschrikkelijk veel mis met de financiële en sociale zekerheid in dit land, en we kunnen inderdaad zeggen dat het systeem gewoon kapot is hier. Maar weigeren om genoeg fooi te geven als toerist zorgt er alleen maar voor dat de mensen die het al lastig hebben, het nóg lastiger krijgen. Als je een vliegticket naar de VS en dure restaurants kan veroorloven, kun je ook fooi geven. Of in mijn geval: als ik een $5 iced latte kan veroorloven, kan ik ook die dollar fooi erop geven.
-
- Amerikakenner
- Berichten: 1177
- Lid geworden op: 18 feb 2009, 12:15
- Aantal x V.S. bezocht: 14
Re: Tips (fooien)
Het blijft altijd een discussie die wij als Europeanen nooit volledig gaan begrijpen. Veel Amerikanen zelf raken er ook niet volledig uit . Maar ik blijf het krom vinden dat je op een eindbedrag je tip voor geleverde diensten moet leveren en niet de de effectieve dienst die je gekregen hebt. Nog een simpel voorbeeld: ik ga in een steakhouse in Vegas eten. Ik bestel het prix fixe 3 gangenmenu voor mij en mijn vrouw aan 60$ . Eindprijs met drank voor tax komt op $160, dus betaal ik hier 32$ tip op. Nu ga ik echter in hetzelfde restaurant eten en bestellen we elk een wagyu steak en 2 sides. Inclusief drank komt dit op 280$. Hier betaal ik 56$ tip voor. In beide gevallen was de service prima echter in het 1ste heb ik 3 keer meer service van mijn waiter ontvangen en betaal ik bijna de helft aan tip. Dit kan er bij mij echt niet in.
1992: Florida, 2004: zuidwesten LA-LA, 2007:10d Vegas, 2008: zuidwesten DEN-LAS, 2010: 10d LA-LAS, 2011: florida+cruise, 2012: florida+cruise ,2013: florida + cruise, 2015: 6d Vegas + 5d NY, 2016+2017+2018+2019:7d Vegas, 2022 6d Vegas+3D Boston
Re: Tips (fooien)
Ah, de discussie over fooien is weer losgebarsten nu mensen weer reizen! Het is al zo lang geleden dat ik even moest zoeken naar m'n !
@Redvine - ik ben het helemaal met je eens!
Men moet zich ook realiseren dat het niet ongebruikelijk is in Amerikaans horeca bedrijven (vooral fast food) om mensen express part-time houden zodat ze niet in aanmerking komen voor bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden zoals b.v. gesubsidieerde ziektekostenverzekering. Een vreselijk beleid natuurlijk, waardoor het nog moeilijker is voor die werknemers om rond te komen. En het concept "vakantiegeld" of "13e maand" kennen ze hier al helemaal niet.
@Redvine - ik ben het helemaal met je eens!
Men moet zich ook realiseren dat het niet ongebruikelijk is in Amerikaans horeca bedrijven (vooral fast food) om mensen express part-time houden zodat ze niet in aanmerking komen voor bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden zoals b.v. gesubsidieerde ziektekostenverzekering. Een vreselijk beleid natuurlijk, waardoor het nog moeilijker is voor die werknemers om rond te komen. En het concept "vakantiegeld" of "13e maand" kennen ze hier al helemaal niet.
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.
-
- Amerikakenner
- Berichten: 938
- Lid geworden op: 15 mei 2016, 13:03
- Aantal x V.S. bezocht: 8
- Locatie: Austin
Re: Tips (fooien)
En toch op veel plekken onmogelijk om van rond te komen. Hier in Austin ligt de gemiddelde huur op zo'n $1600 per maand, dat red je niet alleen op $14-16 per uur, met twee wordt dat al lastig. Amerika is een duur vakantie land.
Andere kant van het verhaal is wel dat veel restaurant medewerkers helemaal geen vaste loon & benefits willen. In een goed lopend restaurant of bar verdien je $25-45 per uur vanwege fooi. Of zelfs meer. Ik ken een aantal mensen die in de thema restaurants bij Disney Springs werkten en dat was echt bizar. Fast food e.d. moet de lonen verhogen maar dat zou eigenlijk meer een bijbaan of studentenbaan moeten zijn in plaats van een full time carriere die sommigen er van willen maken.Men moet zich ook realiseren dat het niet ongebruikelijk is in Amerikaans horeca bedrijven (vooral fast food) om mensen express part-time houden zodat ze niet in aanmerking komen voor bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden zoals b.v. gesubsidieerde ziektekostenverzekering. Een vreselijk beleid natuurlijk, waardoor het nog moeilijker is voor die werknemers om rond te komen. En het concept "vakantiegeld" of "13e maand" kennen ze hier al helemaal niet.
- HennyCox
- Amerikakenner
- Berichten: 957
- Lid geworden op: 22 aug 2012, 15:49
- Aantal x V.S. bezocht: 16
- Locatie: Limburg
Re: Tips (fooien)
Ik zit nu in Moab...salaris McDonalds: $19 / uur Aub niet klagen dan !!!
- HennyCox
- Amerikakenner
- Berichten: 957
- Lid geworden op: 22 aug 2012, 15:49
- Aantal x V.S. bezocht: 16
- Locatie: Limburg
Re: Tips (fooien)
Oh...dan hoef ik me als vakantieganger gelukkig niet schuldig te voelen als ik minder of niet tip...
Re: Tips (fooien)
denk je nu echt dat dit alleen in amerika gebeurd ?Dutchess schreef: ↑08 jun 2022, 23:13
Men moet zich ook realiseren dat het niet ongebruikelijk is in Amerikaans horeca bedrijven (vooral fast food) om mensen express part-time houden zodat ze niet in aanmerking komen voor bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden zoals b.v. gesubsidieerde ziektekostenverzekering. Een vreselijk beleid natuurlijk, waardoor het nog moeilijker is voor die werknemers om rond te komen. En het concept "vakantiegeld" of "13e maand" kennen ze hier al helemaal niet.
Mijn vrouw werkt voor een catering bedrijf op een school. Maar ze wordt onder een horeca cao gezet zodat er geen reiskosten, overuren en andere eventuele voordelen van de catering cao gegeven hoeven worden.
- asv60
- Amerika-expert
- Berichten: 1861
- Lid geworden op: 15 jul 2009, 17:01
- Aantal x V.S. bezocht: 40
- Locatie: Noord-Holland
Re: Tips (fooien)
Idd als je in een duur restaurant gaat eten betaal je dus veel meer tip terwijl de dienst/service die je verleend wordt hetzelfde is als in een goedkoper restaurant. Blijf ik ook raar vinden, maar zo gaat het blijkbaar altijd in Amerika.georgesken schreef: ↑08 jun 2022, 19:40Het blijft altijd een discussie die wij als Europeanen nooit volledig gaan begrijpen. Veel Amerikanen zelf raken er ook niet volledig uit . Maar ik blijf het krom vinden dat je op een eindbedrag je tip voor geleverde diensten moet leveren en niet de de effectieve dienst die je gekregen hebt. Nog een simpel voorbeeld: ik ga in een steakhouse in Vegas eten. Ik bestel het prix fixe 3 gangenmenu voor mij en mijn vrouw aan 60$ . Eindprijs met drank voor tax komt op $160, dus betaal ik hier 32$ tip op. Nu ga ik echter in hetzelfde restaurant eten en bestellen we elk een wagyu steak en 2 sides. Inclusief drank komt dit op 280$. Hier betaal ik 56$ tip voor. In beide gevallen was de service prima echter in het 1ste heb ik 3 keer meer service van mijn waiter ontvangen en betaal ik bijna de helft aan tip. Dit kan er bij mij echt niet in.
Al mijn blogs op: https://www.daneleens.blogspot.com
Als je mee wilt lezen stuur me dan een pb met je emailadres.
Als je mee wilt lezen stuur me dan een pb met je emailadres.
- Bushmaster
- Amerika-expert
- Berichten: 2590
- Lid geworden op: 29 jul 2004, 11:56
Re: Tips (fooien)
Dat was niet de strekking van het relaas van @georgesken
De fooi zou afhankelijk moeten zijn van de dienst, niet van hetgeen je besteedt in een restaurant.
Dus in zelfde restaurant:
- hamburger + friet á $25,00 >> fooi $5,00
- dure steak + friet á $45,00 >> fooi $9,00
Wat is nu het verschil, qua dienst, dat het verschil in fooi rechtvaardigt?
De fooi zou afhankelijk moeten zijn van de dienst, niet van hetgeen je besteedt in een restaurant.
Dus in zelfde restaurant:
- hamburger + friet á $25,00 >> fooi $5,00
- dure steak + friet á $45,00 >> fooi $9,00
Wat is nu het verschil, qua dienst, dat het verschil in fooi rechtvaardigt?
- asv60
- Amerika-expert
- Berichten: 1861
- Lid geworden op: 15 jul 2009, 17:01
- Aantal x V.S. bezocht: 40
- Locatie: Noord-Holland
Re: Tips (fooien)
Precies, dat bedoel ik ook.
Al mijn blogs op: https://www.daneleens.blogspot.com
Als je mee wilt lezen stuur me dan een pb met je emailadres.
Als je mee wilt lezen stuur me dan een pb met je emailadres.
Re: Tips (fooien)
Ik denk, dat hier veel jongeren reageren op het vreemde verschijnsel van tip.
In Nederland was het tot de invoering van de BTW (rond 1964) ook gebruikelijk, dat er 15% bedieningsgeld op de rekening stond in een restaurant/cafe. Het stond dan op de prijslijst/menu aangegeven, dat er bij de prijzen nog 15% kwam.
In Nederland was het tot de invoering van de BTW (rond 1964) ook gebruikelijk, dat er 15% bedieningsgeld op de rekening stond in een restaurant/cafe. Het stond dan op de prijslijst/menu aangegeven, dat er bij de prijzen nog 15% kwam.
-
- Amerika-expert
- Berichten: 1819
- Lid geworden op: 01 nov 2018, 22:22
- Aantal x V.S. bezocht: 8
Re: Tips (fooien)
Ik ben waarschijnlijk tussen alle value seekers een van de weinigen die voorstander is van het systeem van 'tippen'.
De beste ervaringen met personeel in de ruime horeca heb ik toch altijd weer in de VS. Ze gaan vaak echt dat extra dingetje gaan doen voor je, en helpen om de meeste verzoeken probleemloos in te willigen.
Ze weten namelijk dat de meeste mensen meer gaan tippen als hun ervaring bovengemiddeld (meer dan standaard) was. Ik doe dat toch. En elke keer opnieuw is het zalig uit eten in de VS. De dagelijkse restaurantbezoeken zijn echt een van de hoogtepunten van mijn reis(reizen).
De beste ervaringen met personeel in de ruime horeca heb ik toch altijd weer in de VS. Ze gaan vaak echt dat extra dingetje gaan doen voor je, en helpen om de meeste verzoeken probleemloos in te willigen.
Ze weten namelijk dat de meeste mensen meer gaan tippen als hun ervaring bovengemiddeld (meer dan standaard) was. Ik doe dat toch. En elke keer opnieuw is het zalig uit eten in de VS. De dagelijkse restaurantbezoeken zijn echt een van de hoogtepunten van mijn reis(reizen).
-
- Amerika-expert
- Berichten: 5013
- Lid geworden op: 19 mar 2013, 15:06
- Aantal x V.S. bezocht: 59
- Locatie: West-Brabant NL
Re: Tips (fooien)
Die vergelijking gaat niet op, BTW=Belasting, in de US heb je die ook, plus de tip.
- Harry
- Amerika-expert
- Berichten: 5966
- Lid geworden op: 06 feb 2005, 13:43
- Partner van: jaha
- Aantal x V.S. bezocht: 26
- Locatie: Nijmegen
- Contacteer:
Re: Tips (fooien)
In jouw geval is dat ook niet zo vreemd, je geeft hier aan voor $ 300 aan een diner te besteden en geeft dan $ 100 fooi, en je hebt het hier over eten bij absolute topchef Joël Robuchon waar een diner minimaal een paar honderd dollar per persoon kost. Je zit dan echt in een hele andere wereld dan de gemiddelde forum bezoeker, het is je absoluut gegund, maar je kunt dat soort restaurant ervaringen niet vergelijken met bv. een Cheesecake factory of een Denny’s of Ihop.Timothy555 schreef: ↑09 jun 2022, 16:45Ik ben waarschijnlijk tussen alle value seekers een van de weinigen die voorstander is van het systeem van 'tippen'.
De beste ervaringen met personeel in de ruime horeca heb ik toch altijd weer in de VS. Ze gaan vaak echt dat extra dingetje gaan doen voor je, en helpen om de meeste verzoeken probleemloos in te willigen.
Ze weten namelijk dat de meeste mensen meer gaan tippen als hun ervaring bovengemiddeld (meer dan standaard) was. Ik doe dat toch. En elke keer opnieuw is het zalig uit eten in de VS. De dagelijkse restaurantbezoeken zijn echt een van de hoogtepunten van mijn reis(reizen).
Wat ik hiermee aan wil geven, als je bij een Denny’s $ 100 fooi geeft doen ze ook alles voor je, maar dat komt natuurlijk helemaal niet voor, als je daar klaar bent met eten zien ze je graag zo snel mogelijk vertrekken om plaats te maken voor de volgende klant.
Mijn persoonlijke ervaring is dat 25 jaar geleden je bijna overal in Amerika als koning behandeld werd als klant, en ik vind dat, met uitzondering van de hele dure toprestaurants, een heel stuk minder geworden.
-
- Amerikakenner
- Berichten: 1177
- Lid geworden op: 18 feb 2009, 12:15
- Aantal x V.S. bezocht: 14
Re: Tips (fooien)
Ik ben ook helemaal niet tegen het systeem van tippen. Ik tip voor elke service die je krijgt in de States zoals verwacht wordt. Ik snap gewoon de discrepantie bij een restaurant niet. De service moet bepalen bepalen wat je tipt, niet wat jij eet of besteld. Ik vind het heel onlogisch dat ik 7 $ tip veronderstel wordt te geven voor mijn fles pinot Grigio terwijl ik in hetzelfde restaurant 30$ tip moet geven voor een fles barolo. Terwijl de service die hiervoor geleverd wordt exact hetzelfde is. Het lijkt mij veel logischer dat je bv per gang , per drankje, per wijnfles die je bedient wordt een vaste tip bedrag geeft. Dan betaal je voor de service die je krijgt.Timothy555 schreef: ↑09 jun 2022, 16:45Ik ben waarschijnlijk tussen alle value seekers een van de weinigen die voorstander is van het systeem van 'tippen'.
De beste ervaringen met personeel in de ruime horeca heb ik toch altijd weer in de VS. Ze gaan vaak echt dat extra dingetje gaan doen voor je, en helpen om de meeste verzoeken probleemloos in te willigen.
Ze weten namelijk dat de meeste mensen meer gaan tippen als hun ervaring bovengemiddeld (meer dan standaard) was. Ik doe dat toch. En elke keer opnieuw is het zalig uit eten in de VS. De dagelijkse restaurantbezoeken zijn echt een van de hoogtepunten van mijn reis(reizen).
En tenzij je echt abnormaal veel tipt of een celeb bent gaat niemand zich herinneren wie jij bent in een restaurant waar je hoogstens 1 keer per jaar komt.
1992: Florida, 2004: zuidwesten LA-LA, 2007:10d Vegas, 2008: zuidwesten DEN-LAS, 2010: 10d LA-LAS, 2011: florida+cruise, 2012: florida+cruise ,2013: florida + cruise, 2015: 6d Vegas + 5d NY, 2016+2017+2018+2019:7d Vegas, 2022 6d Vegas+3D Boston
-
- Amerika-expert
- Berichten: 1819
- Lid geworden op: 01 nov 2018, 22:22
- Aantal x V.S. bezocht: 8
Re: Tips (fooien)
Ik geef je gelijk hoor @georgesken , maar tegelijk kan ik er ook geen andere manier voor bedenken tenzij je met vaste bedragen per gang/item zou werken. Het is gewoon wat het is, denk ik?
Een bellboy gaat plots niet $20 tip verwachten voor 1 koffer in plaats van $2 omdat de afstand 10 keer zo groot is, da’s waar.
Een bellboy gaat plots niet $20 tip verwachten voor 1 koffer in plaats van $2 omdat de afstand 10 keer zo groot is, da’s waar.
-
- Amerika-expert
- Berichten: 1819
- Lid geworden op: 01 nov 2018, 22:22
- Aantal x V.S. bezocht: 8
Re: Tips (fooien)
Harry schreef: ↑09 jun 2022, 17:12In jouw geval is dat ook niet zo vreemd, je geeft hier aan voor $ 300 aan een diner te besteden en geeft dan $ 100 fooi, en je hebt het hier over eten bij absolute topchef Joël Robuchon waar een diner minimaal een paar honderd dollar per persoon kost. Je zit dan echt in een hele andere wereld dan de gemiddelde forum bezoeker, het is je absoluut gegund, maar je kunt dat soort restaurant ervaringen niet vergelijken met bv. een Cheesecake factory of een Denny’s of Ihop.Timothy555 schreef: ↑09 jun 2022, 16:45Ik ben waarschijnlijk tussen alle value seekers een van de weinigen die voorstander is van het systeem van 'tippen'.
De beste ervaringen met personeel in de ruime horeca heb ik toch altijd weer in de VS. Ze gaan vaak echt dat extra dingetje gaan doen voor je, en helpen om de meeste verzoeken probleemloos in te willigen.
Ze weten namelijk dat de meeste mensen meer gaan tippen als hun ervaring bovengemiddeld (meer dan standaard) was. Ik doe dat toch. En elke keer opnieuw is het zalig uit eten in de VS. De dagelijkse restaurantbezoeken zijn echt een van de hoogtepunten van mijn reis(reizen).
Wat ik hiermee aan wil geven, als je bij een Denny’s $ 100 fooi geeft doen ze ook alles voor je, maar dat komt natuurlijk helemaal niet voor, als je daar klaar bent met eten zien ze je graag zo snel mogelijk vertrekken om plaats te maken voor de volgende klant.
Mijn persoonlijke ervaring is dat 25 jaar geleden je bijna overal in Amerika als koning behandeld werd als klant, en ik vind dat, met uitzondering van de hele dure toprestaurants, een heel stuk minder geworden.
Ik eet zelf ook niet bij Robuchon hoor, ik haalde het aan als voorbeeld. Het meest fancy dat ik ga is de vele steakhouses waar ik wel zot van ben.
Het zal ongetwijfeld vaker voorkomen dat men je niet erkent, maar toen ik in april met m’n vrouw ging eten bij Nacho Daddy, had ik een andere server, maar de man die me in december toen ik er solo zat bediend heeft kwam hallo zeggen, vroeg of alles goed ging en zei vervolgens tegen m’n ‘nieuwe’ server “please go the extra mile he’s a great tipper”. Dat ging dan om $60 betaald te hebben op een rekening van ~$45.
Niemand hier op het forum zal om geld verlegen zitten denk ik, want naar Amerika reizen is een dure hobby. Ik had in bovenstaand voorbeeld eigenlijk $54 moeten betalen (20% tip), maar gaf $60 gezien een aantal zaken (constant vol ijswater, server die enkele minuten de tijd nam om het verschil tussen verschillende dingen uit te leggen, server die kwam checken of m’n Bloody Mary pikant genoeg was,…).
Die $6 zal toch écht het verschil niet maken tussen een dure en ‘goedkope’ Amerika-reis…?
Edit: en zelfs bij Denny’s was de service eigenlijk meer dan gemiddeld vergeleken met ‘hier’ in Europa, eerlijk gezegd. De snelheid waarmee je koffie vol gehouden wordt…
Re: Tips (fooien)
Het gaat niet om een vergelijking, maar dat toen tip/bedieningsgeld apart geven hier ook heel normaal was.
De invoering van de BTW had als gevolg dat de prijzen inclusief bedieningsgeld werden.
Het was fiscaal zo dat de eigenaar van de tent over het bedieningsgeld ook BTW moest afdragen toen werd besloten om alle prijzen inclusief BTW en bedieningsgeld te presenteren.
En ja wat hierboven meermaals als zeer vreemd wordt ervaren, er werd gewoon over het totaal van de rekening 15% gerekend (uitgezonderd bijv. tabaksartikelen, die een klant tiijdens het diner besteld had, velen rookten toen nog tijdens het eten). Wijn van HFL 10 of HFL 100 een fles, er kwam gewoon 15% bij en iedereen vond dat gewoon.
- Pete.Z
- Amerika-expert
- Berichten: 7932
- Lid geworden op: 18 dec 2004, 20:40
- Locatie: Rotterdam
- Contacteer:
Re: Tips (fooien)
Ik ben een extreme tipper, want ik zie graag blije gezichtjes om me heen, en zeker ergens waar ik vaker kom is het idee dat ze niet in je latte spugen ook prettig.
Maar het systeem zelf is natuurlijk ziek, als je van een salaris niet kan rondkomen en afhankelijk ben van fooien.
( in een vorige “carrière” had ik bijna maandelijks wel een kwart salaris aan fooi extra, met het verschil dat het salaris ook gewoon behoorlijk was en de fooien dus echt de kers op de taart)
Maar het systeem zelf is natuurlijk ziek, als je van een salaris niet kan rondkomen en afhankelijk ben van fooien.
( in een vorige “carrière” had ik bijna maandelijks wel een kwart salaris aan fooi extra, met het verschil dat het salaris ook gewoon behoorlijk was en de fooien dus echt de kers op de taart)
Re: Tips (fooien)
En heb je in Moab toevallig ook gemerkt hoe moeilijk het is om woonruimte te vinden, en al helemaal om betaalbare woonruimte te vinden? Ze hebben in Moab moeite om werknemers te vinden omdat die zich niet kunnen veroorloven om er te wonen. Daarom worden er zulke uurlonen geboden. Supply & demand.
(Maar aangezien dit topic over fooien gaat: ik tip over het algemeen ook niet bij zaken als McD hoor, juist omdat zij een vast uurloon krijgen, i.t.t. gewone restaurants).
Maar er is in ieder geval een horeca cao. Dat is hier veel minder gebruikelijk, zeker bij fast food bedrijven. Gelukkig begint dat te veranderen - er komen bv steeds meer Starbucks branches wiens werknemers stemmen om zich bij een union aan te sluiten, maar dat moet in elke Starbucks apart georganiseerd worden (niet landelijk of zelfs per staat), dus het is niet makkelijk.
Emigratietraject doorlopen via K-1. Naturalisatie na 20 jaar groene kaart. Dubbele nationaliteit.
-
- Vergelijkbare Onderwerpen
- Reacties
- Weergaves
- Laatste bericht
-
- 31 Reacties
- 5925 Weergaves
-
Laatste bericht door Tantelotje
-
- 7 Reacties
- 1608 Weergaves
-
Laatste bericht door Elendan
-
- 5 Reacties
- 459 Weergaves
-
Laatste bericht door jojostravelusa