Pagina 1 van 2

Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 14:44
door BonnyR
Wereldkaart_hoogteziekte.jpg
wereldhoogteziektekaart (NB: Kilimanjaro: 40-70% afhankelijk van de bereikte hoogte en klimsnelheid!)

Terug van vakantie ben ik me aan het inlezen over 'problemen' op hoogte. Hoogteziekte is een groot woord, maar ik heb toch best last van de hoogte gehad in de parken. Tijdens wandelingen op vlakke trajecten op hoogte was er niets aan de hand , maar op het moment dat er een hellingsgraad was liep ik gauw te hijgen. Altijd veel water mee, maar ik moest regelmatig op adem komen. Nu ben ik ook niet meer de jongste.. :lol:
Ik kwam op deze site terecht met info.
http://hoogteziekte.info/
Op de kaart zie je dat er toch langs de westkust flink wat plaatsen zijn die onder de aandachtspunten vallen zeg maar.

Wij hebben nergens rekening mee gehouden tijdens onze reis met hoogteverschillen. Hoppakee vanuit death valley verder rijden en je zit zo weer een paar 1000 foot hoger.

Zijn er meer mensen , die toch ook last van de hoogte hebben en zijn er mensen die echt rekening houden met hoogteverschillen, ook bijvoorbeeld omdat er jonge kinderen meereizen?

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 15:39
door hemmie
Wat betekenen de percentages precies? Percentage van mensen die last krijgen van hoogteziekte? En wat is dan de definitie van hoogteziekte? Sneller buiten adem op grotere hoogte is logisch, maar in mijn ogen geen hoogteziekte.

Het scheelt sowieso heel veel of je direct op grote hoogte uit een vliegtuig stapt, of er 'langzaam' naar toe rijdt. Wij waren een paar jaar geleden in Peru, de meeste toeristen vliegen op Cusco, wij dus ook. Maar Cusco ligt hoog, dus wij reden direct weer naar beneden om pas enkele dagen later Cusco echt te bezoeken. Dat doet niet iedereen, en ik kreeg wel de indruk dat van de mensen die meteen in Cusco blijven er veel meer hoogteziekte krijgen.
De meeste toeristen in de VS vliegen ook niet naar grote hoogte, maar komen er geleidelijk. Enige uitzondering is denk ik de mensen die landen in Denver en direct doorgaan naar Rocky Mountains NP. Nu is dat nog relatief laag, dus ook dan zullen de meesten geen echte hoogteziekte krijgen, maar kan me zo voorstellen dat je dat beter anders kunt plannen. Toen wij RMNP bezochten waren we vanuit TX komen rijden, met baby van 4 maanden en nog 2 kinderen, maar dat was dus ook geen enkel probleem.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 15:41
door PSVwally
Ik heb ook een beetje het idee dat de Andes niet meedoet met dit onderzoek.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 15:58
door Felicitas
De hoogte is wel iets waar wij nu op bedacht zijn. In 2014 begonnen we onze rondreis in Denver en reden we de tweede dag naar de top van Mount Evans (>4000 m). Dat was prachtig, maar niet handig. Ik werd er duizelig en misselijk. Ook wandelen op grote hoogte (en met veel hoogteverschil) is echt wel zwaarder als je nog niet geacclimatiseerd bent. Liever beginnen we dus met makkelijkere wandelingen de eerste dagen. Overigens hijg ik altijd als we naar boven lopen :lol:

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 16:18
door stegeman
Ben zwaar (allergisch) astmatisch. In Nederland veel last van maar had in Canada en Amerika eigenlijk geen last ! Ook in Mount Reinier totaal niet. Ja natuurlijk kost naar boven lopen erg veel energie maar misschien gaat het nog wel beter met me daar als in Nederland vanwege de betere luchtvochtigheid. Ik zal dan ook niet snel Florida bezoeken. Naar boven lopen is zowiezo mijn ding niet. En toch gaan we het op enkele plekken vast wel doen :thumbup:

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 17:01
door Marcopstal
Denver ligt op zich al voldoende hoog om mensen die gevoelig zijn aan hoogteziekte problemen te bezorgen. Vergeet immers niet dat wij bijna op zeespiegelhoogte leven.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 17:41
door Ed-USA
Zolang ik onder de 2000m blijf heb ik er niet veel last van. Overdag is het prima te doen om enkele uurtjes daarboven te verblijven, ‘s nachts zorg ik ervoor op een lagere hoogte te overnachten. Zo overnachten wij bv. dus niet in Yellowstone, maar net daarbuiten (Gardiner, Cody), dat scheelt toch 400/500m die net het verschil maken. Overigens kan je zo ongeveer in elke sportwinkel in de Rockies blikjes zuurstof kopen, die helpen behoorlijk goed.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 18:05
door Trails
In 2017 begonnen wij ook op behoorlijke hoogte: de Eastern Sierras.
Twee van ons hadden de eerste week regelmatig hoofdpijn en het was vaker even stoppen tijdens de wandelingen.
Rustiger aan doen met wandelen hielp en een enkele keer zijn we niet tot het einde gelopen maar eerder omgedraaid.
Bij ons is het sowieso dat als eentje het moeilijk(er) krijgt dan draaien we allemaal om. We gaan niet door tot het gaatje, het moet tenslotte wel leuk blijven.

We beginnen dit jaar ook weer op behoorlijke hoogte (Rocky Mountains NP) en doen daar alleen makkelijke wandelingen.
Via Alltrails zie je ook het hoogteverschil op een wandeling.

:offtopic:
Hitte kan trouwens ook een behoorlijk probleem zijn.
In maart 2017 waren we een maand in Tucson (AZ) en toen was het veel warmer dan normaal. Dus ook daar de wandelingen moeten aanpassen: vroeg beginnen en een stuk korter. Bovendien heerst daar een droge hitte waardoor je niet zweet en dus niet merkt dat je vocht verliest. Er werd ons dan ook diverse malen door rangers gezegd dat wanneer je nog maar de helft van je drinken hebt dat je moet omdraaien. We hebben daar genoeg sukkels zien lopen die niks bij zich hadden...

En we kregen nog een belangrijke tip: luister naar je lichaam.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 20:36
door JaapjeInAmerika
Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogten boven de 2.000-2.500 meter. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan
de hoogte aan te passen. Kan dat niet dan krijg je klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid. In ernstige gevallen kan
zich vocht in de longen en/of de hersenen ophopen. Om hoogteziekte te voorkomen, moet je goed acclimatiseren. Dat acclimatiseren heeft vooral betrekking op de hoogte waarop je slaapt. Geadviseerd wordt boven de 2.000 meter met maximaal 300 meter per dag te stijgen (hoger te slapen). Op één dag veel stijgen kan wel als je diezelfde dag ook maar weer afdaalt. Als je ondanks alles toch hoogteziekte krijgt, dan moet je naar beneden. Nadat je wat beter geacclimatiseerd bent (na een dag, een paar dagen), kun je natuurlijk weer gaan stijgen.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 22:41
door Vito
Wij hebben er nog nooit last van gehad. Toch ook gevlogen naar Denver en van daaruit direct naar Breckenridge, dat toch op 2600 m ligt.
Ik heb er zelfs nog nooit over nagedacht.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 17 jun 2019, 23:46
door Tantelotje
Onze ervaring gelijk aan die van Vito, ook bij bezoek RMNP de dag na landing op Denver, wij hadden daar vooraf ook eigenlijk niet over nagedacht.
Dat je wat last kunt hebben van de ijle lucht bij wandelingen lijkt me logisch, en als je even wat rustiger aan loopt is dat vaak weer over. En je slaapt natuurlijk vaak veel lager dan dat je bijvoorbeeld wandelt.
Wij geven de hoogte al jaren de schuld van ons gehijg als we omhoog wandelen :D

Overigens hebben wij in ons 2015 rondje de Pikes Peak gereden. Dat is op 14000 nog wat feet/4300m. In de winkel/vc op de top werd ik wat akelig in mn hoofd maar weet nog steeds niet of dat niet gewoon te maken had met de kou buiten en de warmte daarbinnen
Was trouwens wel een hele gave route om te rijden met mandatory break check halverwege de afdaling! :thumbup:

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 18 jun 2019, 02:30
door Gast
Vito schreef:
17 jun 2019, 22:41
Wij hebben er nog nooit last van gehad. Toch ook gevlogen naar Denver en van daaruit direct naar Breckenridge, dat toch op 2600 m ligt.
Ik heb er zelfs nog nooit over nagedacht.
De bijnaam van Denver is The Mile High City (dus 1609m boven zeeniveau), dus naar 2600m is het maar een klein stukje.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 18 jun 2019, 06:28
door Vito
@terpies: wat wil je daarmee zeggen (ook al wist ik dat wel) ? Het blijft van zeeniveau naar binnen 16 uur slapen op 2600 meter. We hebben niet overnacht in Denver.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 18 jun 2019, 07:33
door ingrid14
Ik houd er soms wel rekening mee als het in de planning past.
Het meeste last heb ik als we snel naar grote hoogte gaan (met de auto)

In 2010 gingen we van Exeter naar Sequoia. In Sequoia waren wegenwerken waardoor er maar 1 rijrichting per keer over de weg kon (US198). Daardoor konden we ook nergens stoppen. Ik voelde me zo slecht. Eenmaal boven was ik erg misselijk en had enorme hoofdpijn. We hebben wat korte wandelingen gedaan met telkens veel drinken en regelmatig kleine beetjes eten. In de namiddag ging het beter.
In 2013 deden we hetzelfde stuk opnieuw maar deze keer met verschillende stops onderweg en een pilletje bij het ontbijt. Geen problemen gehad.

Wij vlogen in 2011 naar Denver en gingen de volgende dag via de RMNP en Trail Ridge Road naar Grand Lake. Ik heb behoorlijk last gehad van de hoogte (hoofdpijn, misselijk, zweten). Eenmaal terug in de afdaling na Alpine begon het beter te gaan.

Ik heb al gemerkt dat als ik meerdere keren een stop kan doen, het wel beter gaat. En ik heb nu pilletjes tegen reisziekte die me ook prima helpen bij mijn level van hoogteziekte.
(ik vermoed dat bij mij de combinatie van stijgen en veel draaitjes tot problemen leidt)

Vorige zomer in Mt Rainier heb ik me toch nog laten verrassen. Het was aan het einde van de vakantie en we hadden al North Cascades en Glacier in de benen dus het kwam wat onverwacht. We zijn gestopt, ik heb een pilletje genomen, veel gedronken en met kleine beetjes gegeten. Mijn zoon heeft verder gereden. Nog regelmatig een stop gedaan op weg naar Sunrise. Daar was ik weer helemaal in orde. Voor de zekerheid nog een pilletje genomen want we gingen wandelen.
Felicitas schreef:
17 jun 2019, 15:58
Overigens hijg ik altijd als we naar boven lopen
Zelfde hier. Maar ja als je mooie uitzichten wilt, zit er niets anders op dan stijgen hé.

Groetjes,

Ingrid

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 18 jun 2019, 10:08
door kalaman
Kortademigheid of een verhoogde hartslag bij inspanningen is geen hoogteziekte.
Misselijkheid is dat wel, en dat hadden we toen we in april in Zuid-Amerika rondtrokken. In Argentinië reden we met de auto tot op 4.380m en hadden nergens last van... tot we uitstapten. Toen waren we echt ongelooflijk duizelig en de “hike” van een paar honderd meter met een hoogteverschil van 70 meter was een echte helletocht voor de ademhaling en hartslag. Maar vooral de duizeligheid vonden we heel vervelend.
We hebben dan medicatie genomen tegen hoogteziekte en de volgende dagen hadden we er geen last meer van. Het eten/drinken smaakt soms wel wat vreemd bij gebruik van die pillen.
Jaren geleden moesten we bij aankomst in Cuzco op ons bed gaan liggen en cocaïnethee drinken, ook om te wennen aan de hoogte.
In de VS/Canada nog nooit last gehad, ook niet in de Rockies.

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 18 jun 2019, 11:01
door Inges
In 2014 gevlogen naar Vancouver en 4 dagen later wilde we een wandeling maken op de Athabasca Glacier (3000 meter) aan de Icefield Parkway. Ik werd instant niet lekker. Hoofdpijn, duizelig en kortademig. Ik heb de wandeling uiteindelijk niet gedaan. Toen nooit over nagedacht van te voren! Stom. We sliepen 2 weken later in Yellowstone en ook daar een wandeling gemaakt bij Mt Washburn (3122mt) Toen geen last meer gehad. Sindsdien kijk ik wel altijd of we niet te snel stijgen en geef ik mijzelf even tijd om aan de hoogte te wennen. (ik ben overigens astmatisch dus dat helpt ook niet).

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 18 jun 2019, 12:21
door BonnyR
kalaman schreef:
18 jun 2019, 10:08

Jaren geleden moesten we bij aankomst in Cuzco op ons bed gaan liggen en cocaïnethee drinken, ook om te wennen aan de hoogte.
Die moest ik even googelen 8) , lijkt me niet een theesoort om mee te nemen naar Amerika. :lol:

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 18 jun 2019, 13:58
door kalaman
:lol: :lol:

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 18 jun 2019, 15:38
door Gast
Vito schreef:
18 jun 2019, 06:28
@terpies: wat wil je daarmee zeggen (ook al wist ik dat wel) ? Het blijft van zeeniveau naar binnen 16 uur slapen op 2600 meter. We hebben niet overnacht in Denver.
Je stijgt niet vanaf zeeniveau maar vanaf 1600m dat is wat anders. Dat is wat ik bedoelde. Toen je uit vliegtuig stapte was je toch niet op zeeniveau...

Re: Last van de hoogte

Geplaatst: 18 jun 2019, 16:48
door Gast
Als mijn moeder op meer dan 2000 m komt en dan afzakt gaat ze kotsen, dan is ze echt doodziek. Is in Zwitserland gebeurd en voordat ik geboren was ook in Oostenrijk ed.