In Nederland is het uiteraard erg vrijblijvend, zeker omdat het bedienend personeel gewoon een 'normaal' salaris heeft, als in dat we hier in Nederland een minimumloon kennen waar je van zou moeten kunnen leven. Vaak is er dan ook nog een cao van toepassing die er voor zorgt dat de salarissen nog wat hoger liggen dan dat. In Amerika ligt dat dus anders, en krijgt veel horecapersoneel niet meer dan enkele dollars per uur, bij lange na niet genoeg om rond te komen.Ionnie schreef:Fooi is nog steeds vrijwillig, toch? Fooi geven oke, maar als de service of het eten niet goed is, kun je dan gewoon veel minder geven,net zoals in Nederland ? Of bellen ze de lokale sheriff?
Enfin, een heel lage fooi (of geen fooi) geven waar dat wel gebruikelijk is (in een restaurant met tafelbediening) doe ik dus alleen als de service echt heel slecht is, én dat het bedienend personeel is aan te rekenen. Als het eten tegenvalt maar de bediening in orde, is dat voor mij dus geen reden om veel minder fooi te geven. De bediening kan er niets aan doen, en door minder fooi te geven zorg ik er alleen voor dat de bediening de sjaak is, de uitbater van het restaurant heb ik daar niet mee.
Als het eten slecht is zal ik het overigens niet nalaten om een slechte recensie achter te laten op Tripadvisor of Yelp, dat dan weer wel.
Wat ik zelf enigszins lastig vond tijdens onze Amerika-reis was of en zoja hoeveel je een tour guide tipt. Denk aan:
- Jeep safari Monument Valley
- Walvistocht nabij Monterey
- Rainbow Bridge Cruise
- Helikoptervlucht Grand Canyon
En zo nog een paar van dit soort kwesties.