Jetlag, hoe pak jij dit aan?

Als je reisvraag niet over een specifieke staat of regio gaat, hoort het hier thuis.
Anita

Re: Jetlag

Bericht door Anita » 16 jun 2004, 11:28

Made in Holland schreef: Het fenomeen jet-lag treedt hoofdzakelijk alleen op als je tegen de tijd in vliegt (oostwaarts).
Oostwaarts vlieg je toch met de tijd mee? :help:
Als je naar de USA vliegt (naar het westen) vlieg je tegen de tijd in; daar is het vroeger.
Als je terug naar Nederland gaat (naar het oosten) dan ga je met de tijd mee; daar is het dan later

Altijd lastig zulke dingen, maar het klopt toch wat ik zeg?

Groetjes, Anita

Made in Holland
Amerikafan
Berichten: 219
Lid geworden op: 22 jan 2004, 11:31
Locatie: Schijndel

Met de tijd meevliegen?

Bericht door Made in Holland » 16 jun 2004, 11:38

Anita,

Ja, altijd lastig zulke dingen.

Volgens mij (heb het nog even aan een paar andere personen gevraagd) is naar het westen vliegen met de tijd meevliegen; je verplaatst je in dezelfde richting als de tijd zich om de aarde verplaatst.

Leon

Anita

Bericht door Anita » 16 jun 2004, 12:12

Hihi...

toch ben ik het er niet mee eens (niet rottig bedoeld hoor!)

Naar Amerika toe (naar het westen dus...) wordt het vroeger, terwijl het in principe natuurlijk steeds later wordt. Dus je vliegt terug in de tijd terwijl het toch later wordt! Dan vlieg je toch tegen de tijd in?
Hahaha.. wat een onderwerp!!!

Anita

Gebruikersavatar
PeeJay
Amerika-expert
Berichten: 2202
Lid geworden op: 29 jan 2004, 01:15
Locatie: USA

Bericht door PeeJay » 16 jun 2004, 14:21

Sorry Anita, maar Leon heeft echt gelijk hoor.

De tijd reist van Oost naar West, als het in Nederland 3.00 uur is, is het een uur later in Engeland weer 3.00 uur.
Dus de tijd reist naar het Westen, en als jij dus naar het Westen reist (naar de VS) reis je dus met de tijd mee..... toch?!


/PeeJay

Anita

Bericht door Anita » 16 jun 2004, 14:30

:oops: Inderdaad!

Ik begin echt te geloven dat jullie gelijk hebben!
Duidelijk uitgelegd Peejay! Bedankt!

:doublethumb:

Anita

dieter
Amerikakenner
Berichten: 463
Lid geworden op: 13 apr 2004, 03:22
Locatie: Hageland

Bericht door dieter » 16 jun 2004, 23:26

Jetlag ? Ken ik niet !!!
Ik werk in 2 shiften (avond en nacht) en pas me elke week opnieuw aan.
Ook degene die in het weekend gaan stappen en dan tot de middag in het bed liggen passen zich toch ook aan ?
Reeds 2x naar USA (binnen 2 maand 3e maal, en nooit problemen gehad)

Anita

Bericht door Anita » 17 jun 2004, 21:02

Mijn man heeft ook nagenoeg geen last van jetlags, omdat hij in 5-ploegendienst werkt. Hij draait het 2-2-2 rooster (2x ochtend, 2x middag, 2 x nachtdienst). De vorige keer dat we in Amerika waren draaide hij nog 5 x ochtend, 5 x middag en dan 5 x nachtdienst. Nu is het dus anders; hij went nu niet aan een ritme. Dus ik ben benieuwd of hij daar iets van zal gaan merken op vakantie. Maar als je in ploegen werkt, klopt het dat je dan nagenoeg geen jetlag hebt!
Heerlijk!!!

Gebruikersavatar
USA fan
Amerikafan
Berichten: 119
Lid geworden op: 21 okt 2004, 11:45
Locatie: apeldoorn, gelderland

Bericht door USA fan » 31 jan 2005, 11:24

hallo,

ik denk dat het inderdaad zo is, zoals al eerder gezegd, dat we wakker blijven omdat, we zo graag naar de US willen en niet zo graag weer naar nederland.
als je nog van alles wil doen blijf je natuurlijk veel fitter.
Maarten

Anita

Bericht door Anita » 31 jan 2005, 15:42

omdat ik de laatste keer nogal veel last van de jetlag had, heb ik voor het eerst Melatonine tabletjes genomen. Ik kreeg ze van de huisarts, maar je kunt ze zo kopen hier. Ik heb ze genomen een dag of twee nadat we thuis aangekomen waren en ze werken perfect!
Melatonine is een lichaamseigen stof (hormoon) dat voor je biologische klokje zorgt. Als ik 's avonds zo'n pilletje innam, kreeg ik binnen een half uur vreselijke slaap en kon zo m'n bedje in. Ik sliep dan moeiteloos door tot de volgende ochtend. Zonder die pilletjes werd ik naarmate de avond vorderde steeds fitter! De volgende keer ga ik dus weer aan de melatonine!

Anita

Gebruikersavatar
Ineke
Amerikakenner
Berichten: 941
Lid geworden op: 18 sep 2004, 17:58
Aantal x V.S. bezocht: 20
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door Ineke » 31 jan 2005, 21:19

Ik heb altijd ontzettend veel last van jetlag. Of ik nu naar het oosten of het westen vlieg, maakt niet uit. Een van de vervelendste verschijnselen voor mij is dat ik helemaal "hyper" word. Kan met geen mogelijkheid tot rust komen en slapen lukt al helemaal niet. Oplossing voor mij is om een dag of 2 valium te slikken.
Vind ook wel dat, naarmate we ouder worden, het steeds langer duurt voordat we weer in ons ritme zijn als we thuis komen.
Het schijnt dat ochtendmensen veel meer last van jetlag hebben dan avondmensen. In ons geval klopt dat precies, ik ben een echt ochtendmens, mijn man, avondmens, heeft er veel minder last van. Die gaat slapen zodra we in onze hotelkamer zijn, ook al is het 14.00 uur en slaapt aan een stuk door tot de andere morgen 07.00 uur.
Misschien dat ik deze keer, als we thuis komen, die melatonine eens ga proberen.

gr, Ineke

Gebruikersavatar
vana
Amerika-expert
Berichten: 12828
Lid geworden op: 14 okt 2003, 15:50
Aantal x V.S. bezocht: 4
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Bericht door vana » 31 jan 2005, 22:39

Dat moet je inderdaad eens proberen Ineke. Het helpt echt goed.
Toen wij terugkwamen kon ik de eerste dagen absoluut niet in slaap komen, ik sliep maar 3 uur per nacht. Ik heb toen 2 dagen melatonine geslikt en heb vanaf dat moment weer geslapen als een roos.

groetjes Marjon
Reisverslagen USA, Canada, Thailand en Italië https://marenger.wordpress.com/

jvinch
Amerikakenner
Berichten: 1380
Lid geworden op: 14 sep 2003, 03:39
Locatie: Chicago, IL

Bericht door jvinch » 01 feb 2005, 03:03

Het is al eerder gezegd: aanpassen aan de tijd op de plek waar je naartoe reist. Terug geen warme maaltijden in het vliegtuig (het is in Europa namelijk midden in de nacht), dat helpt de slaap. Ik eet meestal rond 12 uur de laatste echte maaltijd en snack alleen een beetje in het vliegtuig.

Gebruikersavatar
Coyote
Amerika-expert
Berichten: 12608
Lid geworden op: 11 okt 2003, 13:50
Aantal x V.S. bezocht: 25
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Bericht door Coyote » 01 feb 2005, 08:43

Afgelopen zomer kwam ik rond 06.30 uur in de ochtend aan op Schiphol. Mijn vlucht was begonnen in Los Angeles. Ik heb het tot 's avonds 18.00 uur zonder slaap kunnen volhouden, even een uurtje geslapen toen en pas om 22.00 uur ben ik naar bed gegaan.

Ik heb toen een goede nachtrust gemaakt, bijna het klokje rond geslapen en ik heb voor de rest helemaal geen last meer van de jetleg gehad.

Nou moet ik er wel bijzeggen dat ik vrij goed tegen weinig slaap kan. Op doordeweekse dagen meestal maar zo'n 5 tot 6 uur en in het weekend min. 9 uur per nacht. Misschien dat ik er daarom ook minder last van heb?

Roland
Since 1982: 25 visits to the United States!

Lees mijn reisverhalen op www.rschotanus.com en FB.

Gebruikersavatar
thebes
Amerika-expert
Berichten: 1771
Lid geworden op: 01 apr 2004, 11:45
Locatie: Rotterdam

jetlag

Bericht door thebes » 01 feb 2005, 10:42

Ook wij hebben op weg naar de VS of Canada nergens last van.
De laatste keer waren we bij aankomst in SF klaar wakker en zijn in een mum van tijd zonder zoeken naar ons hotel in het centrum gereden.
Daar gedouchet en met knorrende magen naar ons favoriete Japanse restaurant gegaan, waar we het toch op een bunkeren hebben gezet....niet normaal meer!
Daar werden we zo loom van dat we met de tv aan vroeg in slaap zijn gevallen tot de volgende ochtend 7 uur. 11 uur aan een stuk door geslapen. Voor ons ook een primeur. Meestal zijn we de eerste ochtend al om vier uur wakker en staan dan als zombies voor het raam naar buiten te kijken.

Terug in Nederland hebben we ook last van jetlag. Kunnen beiden niet in het vliegtuig slapen. Na thuiskomst meteen even een uurtje slapen lost de ergste vermoeidheid op.
Het Nederlandse probeer ik weer op te pikken met in Amerika gekochte melatonine-tabletjes. Kost daar bijna niets, bij iedere drugstore of healthshop verkrijgbaar en is in Nederland peperduur. Ook ideaal om in voorraad te hebben als je wel eens moeilijk in slaap komt.
Maar of het nu echt helpt? Zonder of met melatonine duurt het een dag of vijf om weer helemaal bij te slapen.

doreennicole
Amerika-expert
Berichten: 1640
Lid geworden op: 26 jan 2005, 13:24

Bericht door doreennicole » 03 feb 2005, 22:09

Ik gebruik Jet Lag Relief van de Etos. En het werkt,maar dat kan inderdaad ook komen door de psychologische effecten (blij daar, minder blij hier).

Ik twijfel altijd tussen alcohol op de terugvlucht: lekker slapen in het vliegtuig, maar kapot als ik terug ben in NL. En, het maakt voor mij ook erg uit hoe de vlucht is: dwz zit ik lekker ruim met rustige medevliegers, weinig turbulence, m.a.w een relaxte vlucht dan kan ik veel beter verder als ik op plaats van bestemming ben. ik heb daarentegen laatst een keer zo krap gezeten, dat ik helemaal verkrampt aankwam en ware het niet voor de Starbucks gelijk op het vliegveld, had het een zware dag kunnen worden (dit zonder in te gaan op de zaligheid die Starbucks coffee en andere ketens zoals Seattle Best en Tully's me bieden, want dat moet toch echt ergens anders :D )

Doreen
SEEING IS BELIEVING

Gebruikersavatar
nieuwenoord
Amerika-expert
Berichten: 13811
Lid geworden op: 08 feb 2005, 17:34
Partner van: Albert
Aantal x V.S. bezocht: 11
Locatie: Macisvenda, Spanje
Contacteer:

Melatonine

Bericht door nieuwenoord » 12 feb 2005, 16:04

Tja, ook wij hadden een gigantische jetlag de vorige keer. Wat we in elk geval fout deden was 's zondags terugkomen en 's maandags allemaal weer naar school/werk. Alleen moeders mocht de was doen ...

Melatonine hebben we toen niet gebruikt, ik ken het nog wel uit een hele stressvolle periode, namelijk de mond- en klauwzeercrisis in 2001, toen onze buren bijna allemaal zaten te wachten op ruiming van hun veebedrijven. Gelukkig is dat voorkomen toen, maar wij sliepen toen allemaal waardeloos en melatonine hielp wel.

Ik heb nog een bijkomend probleem met tijdverschil en dat is mijn diabetesinstelling. Heen kan ik met wat berekeningen aardig bekijken hoe ik de boel moet aanpassen, terug is dat veel lastiger omdat nog steeds geen enkele theorie rekening houdt met een dag overslaan (door de nacht heenvliegen). Het zal wel weer "op hoop van zegen" worden. In 2002 spoot ik net drie weken insuline en dat ging goed, nu ben ik inmiddels een ervaren insulinepompgebruiker. Kijken hoe de douane dat nou weer vindt ... we zien wel.

Zijn er trouwens nog meer mensen die een insulinepomp hebben en hoe lossen jullie het tijdsverschil op?

Gebruikersavatar
Ineke
Amerikakenner
Berichten: 941
Lid geworden op: 18 sep 2004, 17:58
Aantal x V.S. bezocht: 20
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Melatonine

Bericht door Ineke » 27 apr 2005, 21:22

We zijn dus nu een paar dagen terug en ik heb voor het eerst melatonine gebruikt. In Amerika gekocht, ong. $ 6 voor 120 tabletten.

Heb altijd ontzettend veel last van jetlag, vooral als we weer thuis zijn.

Heb echt het idee dat mijn jetlag nu minder is als andere jaren, vooral het slapen gaat beter. Voorheen was ik, zeker 1 week lang, om een uur of 1 klaar wakker. Nu word ik wel regelmatig wakker, maar slaap dan vrij snel weer in.
Heb de eerste 3 avonden 1.5 tablet ingenomen, 4.5 mg, en ben nu aan het afbouwen.
Wat mij betreft dus een succes en zeker het proberen waard.

groetjes, Ineke

kastelke
Amerika-expert
Berichten: 18511
Lid geworden op: 02 feb 2005, 08:56
Locatie: Oakville, Ontario
Contacteer:

Bericht door kastelke » 28 apr 2005, 09:13

Ik las afgelopen week in de krant ook nog het volgende:

jonge kinderen en oudere mensen zouden meer last hebben van jetlag dan werkende mensen, omdat deze laatste bewuster omgaan met tijd. :?
Volgens het artikel zou het helpen als je dus heel bewust met de tijd omging, en wel als volgt: de week voor je vertrekt moet je verschillende keren per dag (nacht?) denken aan welke tijd het zou zijn op de plaats waar je naartoe zou gaan.
En eenmaal je ginder bent, zou je moeten gaan denken aan wat mensen op dat ogenblik aan het doen zijn op de plaats waar je nadien terug heen gaat vliegen.


Of het helpt? :?: Geen idee.
Elke
*PR in Canada sinds 2010* - *Canadian Citizen sinds Februari 2016* - *DV-2017 winnaar met Case number EU11xxx*
Ons leven in Oakville, ON

Gebruikersavatar
Coyote
Amerika-expert
Berichten: 12608
Lid geworden op: 11 okt 2003, 13:50
Aantal x V.S. bezocht: 25
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Bericht door Coyote » 28 apr 2005, 10:13

kastelke schreef:Volgens het artikel zou het helpen als je dus heel bewust met de tijd omging, en wel als volgt: de week voor je vertrekt moet je verschillende keren per dag (nacht?) denken aan welke tijd het zou zijn op de plaats waar je naartoe zou gaan.
En eenmaal je ginder bent, zou je moeten gaan denken aan wat mensen op dat ogenblik aan het doen zijn op de plaats waar je nadien terug heen gaat vliegen.
Grappig dat je dat gelezen hebt. Zelf denk/doe ik dat nl. ook altijd als ik naar Amerika ga en als ik daar ben. Als ik daar dan 's avonds naar bed ga, zo rond 22.30 uur, bedenk ik me dat ik in Nederland alweer op het werk zou zitten (07.30 uur) :wink:

Overigens ken ik het artikel niet en heb ik er ook nooit iets over gelezen.

Roland 8)
Since 1982: 25 visits to the United States!

Lees mijn reisverhalen op www.rschotanus.com en FB.

Rem
Amerika-ontdekker
Berichten: 15
Lid geworden op: 26 okt 2004, 17:09

Bericht door Rem » 09 mei 2005, 13:15

Gisteren ben ik teruggekomen van m'n eerste Amerika reis. En ik moet zeggen, heen heb ik veeeeel meer last gehad van het tijdverschil dan nu. Heb zeker de eerste drie dagen van de vakantie erg moeten wennen. Maar nu ik terug ben heb ik nergens last van 8) Omgekeerd ritme ofzo, ik hoor van de meeste mensen dat ze juist bij terugkomst enorm last hebben van jetlag :?: :D

Plaats reactie
AllesAmerika.com Forum : Disclaimer